Ha megkérdezzük a gazdálkodókat a növényápolással kapcsolatban, akkor egy dologban bizonyosan egyetértenek. Abban, hogy a permetezési feladat akkor van jól elvégezve, ha a permetlé a megfelelő helyre, a megfelelő mennyiségben és időben van kijuttatva. Ez az egyik oka annak, hogy megbízható, okos gépek használata szükséges a mai mezőgazdaságban.

Kverneland permetezőgép munka közben

Fotó forrása: Kverneland

Ebben a szellemiségben lettek a Kverneland iXtrack T modellek kifejlesztve. A gép egy teljesen új koncepcióként született meg, amelyben újratervezték a permetlétartályt, a kiegészítő tartályokat, a vegyszerbekeverőt és a gépet egy új típusú alvázra építették fel. Az újratervezés célja az volt, hogy a gép súlypontját a lehető legalacsonyabban tartsuk. A rugózott, paralelogramma keret felfüggesztés – amely alap felszereltség minden modellen –, a hídkialakítás, valamint a vázkoncepció együttesen, nagyfokú stabilitást biztosít a gépnek.

A szórókeret paralelogrammafelfüggesztéssel kapcsolódik az alvázhoz, amelynek mozgása hidroakkumulátorok által csillapított. Ennek előnyét nem csak a szántóföldi munka során élvezhetjük, hanem a vonuláskor közúton is, így sokkal komfortosabb és biztonságosabb a táblák és a telephely közötti közlekedés.

iXtrack T paralelogramma

iXtrack T paralelogramma – fotó: Kverneland

iXtrack T fordulás közben

iXtrack T fordulás közben – fotó: Kverneland

A T modellek opcióban kormányzott híddal is rendelhetők – T3 és T4 modellek nyomtáva 1,5-2,25 m között állítható, a T6-os modellen 1,8-2,25 között. A tartály és a paralelogrammakarok kialakítása nagymértékű 32°-os bekormányzást tesz lehetővé. A vonórúd kialakítása univerzális, ami lehetővé teszi az alsó vagy felső bekötést egyaránt.

A gép rendelhető két vezetékes légfékrendszerrel, ami automata terhelésszabályozással van ellátva. A T4 és T6 modellek a paralelogramma felfüggesztésen kívül alapfelszereltségben rendelkeznek hidropneumatikus hídrugózással és vonórúdrugózással is. A vonórúd csatlakoztatása traktorhoz történhet alsó bekötéssel a hasi húzóhoz vagy felső bekötéssel a pótkocsi vonófej csuszkájában található vonószerkezethez. A csatlakoztatás történhet 40 mm-es, 50-es elforduló vagy K80-as vonófejjel. A T6-os modellek a nagyobb méretüknél függve csak az alsó bekötésű vonórúddal érhetőek el.

Rugózott kormányzott híd

Rugózott kormányzott híd – fotó: Kverneland

A permetlé-menedzsment lelke a szivattyú és a vezérlőszelepek. A szivattyú – nem a megszokott helyen – a gép jobb oldalán, a tartály legalsó pontjához közel került elhelyezésre. Így biztosítható, hogy a gépben maradó lémennyiség mértéke a lehető legkevesebb legyen. Ez különösen hasznos, amikor a gépet teljesen át kell mosni vagy a téli tárolás előtti felkészítés során fagyállóval töltjük fel. A vezérlőszelepek elhelyezésénél megmaradt a régi jól bevált konstrukció, jól elkülönülnek a szívó oldali és nyomoldali szelepek. A gép kezelőjének mindösszesen 2 db szűrőt, egy szívó és egy nyomóoldali szűrőt kell karban tartani, amelyből a nyomóoldali öntisztuló.

A kezelőfelület kialakítása során nagy figyelmet fordított a cég az ergonómiára is. A szivattyú szívóoldali csatlakozója, a hidráns csatlakozó kialakítása, csatlakoztatása kézre áll, így gyorsan és könnyedén lehet használni. A különböző opciók, mint elektromos szintjelző, elektromos szívóági szelep (iXclean Comfort) és elektromos nyomóági szelep (iXclean Pro) mind a kezelő kényelmét és munka hatékonyságát növelik.

iXclean Pro felszereltség

iXclean Pro felszereltség – fotó: Kverneland

A beépített vegyszerbekeverőben elhelyezett keverő és örvényt keltő fúvókák teszik a dolgukat mind a por állagú, mind a folyékony növényvédő szerek esetén. A különböző sók oldása sem akadály. A permetező mindkét oldala teljesen beburkolt, aminek több funkciója is van. Egyrész megakadályozza, hogy a napi munka során a kiálló részek károsítsák a növénykultúráinkat, másrészt védik a permetező kezelőfelületeit a szennyeződéstől, így biztosítva, hogy a munkakörnyezet tiszta marad. Nem utolsó sorban a gép megjelenése is sokkal kellemesebb az esztétikus burkolatoknak köszönhetően.

Kverneland permetező munka közben

Munka közben – fotó: Kverneland

Az intelligens elektronikai megoldások egyik példája az iXflow-E fúvókánkénti szakaszolás. Az állandó nyomású permetlé-keringtetés biztosítja a permetlé homogenitását, nincs kiülepedés és minden fúvóka egyszerre indul el, nincs késedelem a szakaszok között. A fúvókánkénti szakaszolással biztosított a precíz szakasz/fúvókavezérlés, az átfedések mértéke minimalizálható. A Boom Guide keretvezérlés biztosítja (2,3 vagy 5 szenzorral) a szórókeret ideális távolságát a növényzettől vagy a talajtól, tehermentesítve ezzel a gépkezelőt és növelve a hatékonyságot. A különböző üzemmódok ( talaj, növény vagy hibrid) biztosítják a különböző körülmények esetén is az elvárt teljesítményt.

iXpray szoftver IM Grip joystickkal

iXpray szoftver IM Grip joystickkal – fotó: Kverneland

Az ISOBUS terminálon megjelenő felületen nyomon tudjuk követni a munkához kapcsolódó információkat: a feladathoz meghatározott kijuttatandó dózist, az aktuális kijutatott mennyiséget, a menetsebességet, a tartály tartalmával elvégezhető terület nagyságát, a kijuttatás pillanatnyi nyomását és az átfolyás aktuális értékét. A permetező nem csak szakaszvezérelhető (SC), hanem változó dózisú (VR) kijuttatásra is alkalmas. Az ISO-XML formátumban elkésztett változó dózisú feladatokat végrehajtja és dokumentálja, ami munkavégeztével letölthető és használható a gazdaság adminisztrációjában.

Újdonság az úgynevezett SpotSpray funkció. Ezzel az alkalmazással kétféleképpen dolgozhatunk. Az egyik lehetőség az, hogy csak egy előre maghatározott területet permetezünk le, a második lehetőség esetén pedig kijelöljük azokat a részeket a táblán, amiket nem szeretnénk lepermetezni. Gyomirtás esetén például helyspecifikusan tudjuk kezelni a gyomfoltokat VRA terv használatával, amit drón vagy műholdfelvételek alapján készíthetünk el.

Használatával elkerülhetjük a felesleges kezeléseket, nem terheljük az egészséges növényállományt és a környezetet, valamint a költségeinket is csökkenthetjük. Az alkalmazás szakaszonként figyeli a VRA térképen meghatározott kijuttatási mennyiségeket, és ha eltérés van a gép munkaszélességében, akkor lehetőség van a dózisok átlagolására. A SpotSpray funkció minden iXtrack T modellen elérhető opcióban.

iXtrack T SpotSpray funkcióval

iXtrack T SpotSpray funkcióval – fotó: Kverneland

A Kverneland iXtrack T permetezőcsalád három tagja a T3, T4 és a T6-s modellek, 2600-7600 liter közötti tartálytérfogattal érhetőek el. A szórókeretek méretei pedig 18-40 (45) m között változhatnak.