Ha őszi vetésű növényeid vannak vagy olyan ültetvényeid, amelyeket veszélyeztet a téli vagy a tavaszi fagy, fontos tennivalód van: várhatóan a hónap végéig szerezhetsz védelmet a téli fagy ellen és ültetvényeknél érdemes már most számítanod a tavaszi fagyra.

Ha gazdaként tartasz attól, hogy kifagynak az ősszel elvetett növényeid, előre láthatólag még november 30-ig köthetsz növénybiztosítást. Ha lekésed a határidőt, csak tavasszal lehet legközelebb védelmed. Így ki fog maradni két-három hónap, amely főleg a gyümölcsültetvények és az őszi vetésű növények esetében lehet kulcsfontosságú.

fagy

Ha nincs növénybiztosításod, az extra védelem mellett a kárenyhítés összegét is felezik – fotó: pexels.com

Bár kicsi az esélye annak, hogy nagy téli fagyok lesznek, de ha mégis lesznek, akkor az őszi kötéssel ki tudod védeni ezeket a veszteséget okozó meglepetéseket. A téli fagybiztosítás egy önköltségi térítés, ami annyit jelent, hogy a gazdálkodásba fektetett input anyagok költségéből fog téríteni abban az esetben, ha olyan mértékű a kipusztulás, ami a terület kiművelését indokolja. Csak akkor térít a biztosító, ha tavasszal új növény kerül elvetésre a kifagyott helyett.

Ettől sok gazda is tart: mostanában az ügyfélszolgálatunkhoz beérkező megkeresések nagy hányada a fagytól tartó gazdáktól érkezik, akik a gyümölcsöseiket és az őszi vetésű növényeiket féltik a téli és a tavaszi fagytól. Ezért, hogy minél jobban ki tudjuk szolgálni őket, kidolgoztunk nekik egy egyedülálló megoldást a biztosításkötésre.

Első lépésben nézd meg, mennyi lenne a díja a növénybiztosításodnak.

Ez összefügg a 2024-es kárenyhítési juttatásoddal is: ha nincs növénybiztosításod, az extra védelem mellett a kárenyhítés összegét is felezik, így duplán veszítesz.

kalkulálok gomb

Precíziós tanácsadás növénybiztosításhoz – a kárenyhítési rendszer és a növénybiztosítás összehangolása

Tanácsadásunk lényege, hogy számokkal és adatokkal támasztjuk alá, milyen biztosítást érdemes kötnöd. Így nem érzésre döntesz, hanem pontos adatok alapján.

Ahogy biztosan tudod, van összefüggés a kárenyhítési rendszer és a növénybiztosítás között. Ennek alapján dolgozunk.

Az egyik ilyen összefüggés az, hogy ha van legalább jégre szóló növénybiztosításod, és jár a kárenyhítési rendszerben kárenyhítési juttatás, akkor nem felezik le az onnan kapható összeget. Ezért érdemes akkor is növénybiztosítást kötnöd, ha abból nem is számítasz kártérítésre. (Ilyen eset például az, amikor a gazda a fagytól tart, de jégbiztosítást köt.)

Akkor is érdemes megkötni a szerződést, ha nem is köthetsz tavaszi fagyra. Ez a gyümölcsöknél gyakori, pl. kajszi- vagy őszibarack esetében csak nagyon korlátozottan vagy egyáltalán nem lehet fagybiztosítást kötni, csak jeget. De ennek is van értelme: ez biztosítja a dupla pénzt a Kárenyhítésből, ha károd lesz.

Ezért nézd meg 5 perc alatt egy kalkulációval, mennyibe kerülne számodra egy egyszerű növénybiztosítás – minden kötelezettség nélkül!

kalkulálok gomb

A másik ilyen összefüggés viszont az, hogy ha károd van, akkor azt egyaránt térítheti a biztosító és a kárenyhítési rendszer is. A jég és vihar biztosítások összehasonlíthatatlanul jobban fizetnek, mint a kárenyhítés, ezért ezekre a kockázatokra a biztosítás a legmegfelelőbb megoldás. Ha a megfelelő kockázatra kötöttél biztosítást, akkor mindkét rendszer fizet – de mindkettő a saját logikája alapján.

Aszálykár esetén téríthet jobban a kárenyhítés, feltéve, ha marad benne elég pénz a kártalanításhoz. Ez egy igen nagy kockázat, ezért érdemes aszálybiztosításban is gondolkodni.

Ha ősszel „A” csomag biztosítást kötsz, akkor egyrészt a növényed teljes vegetációs idejére kötöd a biztosítást, az őszi vetéstől a betakarításig. Másrészt minden elemi kockázatra kötsz, ami károsíthatja a növényedet és persze a biztosító vállalja a szolgáltatást.

A növénybiztosításnál önrészek vannak, a kárenyhítésnél pedig a gazdaság referencia-hozamértéke alapján határozzák meg a térítési összegeket.

Ezért fejlesztettük ki az adatalapú növénybiztosítás-kötés szolgáltatásunkat. Ez abból áll, hogy a rendszerünkbe feltöltheted az egységes kérelmedet és a rendszer pillanatok alatt kiszámolja, mennyi a referenciahozamod és a kárküszöböd.

Ennek alapján pedig meg tudjuk mondani, milyen kockázatra érdemes növénybiztosítást kötnöd és milyen kártérítésre számíthatsz, ha baj van.

Ez a szolgáltatásunk egyelőre díjmentes, próbáld ki!

Úgy működik, hogy kalkulálj magadnak egy növénybiztosítást, töltsd fel a 2023-as egységes kérelmedet. E-mailben fogod megkapni az adatokat.

Add meg a telefonszámod, 24 órán belül vagy a következő munkanapon felhívunk és egyeztetünk. Természetesen minden kötelezettség nélkül.

kalkulálok gomb

Ha kérdésed van a növénybiztosítással kapcsolatban, hívd az Agrisk.hu ügyfélszolgálatát a +36 1 766 45 33-as számon, ahol szakértő kollégáik szívesen segítenek.