Ez nemcsak a sokszor emlegetett biztos áttelelés miatt szükséges, hanem azért is, hogy a vegetáció tavaszi indulásakor biztos alapjai legyenek a növénynek az intenzív tápanyagfelvételhez és a növekedéshez.

A vetőágy minősége, nedvessége és a később hulló csapadék mennyisége szükséges ahhoz, hogy homogén, egyöntetűen kelt állományunk legyen. Ha ez nem valósul meg, a növényeknek segítségre van szükségük ahhoz, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat (víz, tápanyag, élettér) optimális mértékben fel- és ki tudják használni, a gyengén fejlett példányok minél többet behozzanak a lemaradásukból. A fent leírt elvárásokat annál könnyebb teljesíteni, minél jobb állapotban, minél jobb kondícióban van az állomány. A repce természetes élettani folyamatait kell megtámogatnunk olyan biostimulátor alkalmazásával, amely a meglévő erőforrások felhasználását segíti, de nem kényszeríti a növényt arra, hogy erőn felül teljesítsen.

A fent leírt célok eléréséhez megvan a megfelelő készítmény repcében őszi felhasználásra is, ez pedig a Kondisol növénykondicionáló, amely fulvosav tartalmának köszönhetően:
• támogatja és segíti a fiatal növények élettani folyamatait
• fokozza az anyagcserét, a légzést
• javítja és gyorsítja (!) a tápanyagok felvételét és hasznosulását
• helyreállítja a sejt kémiai egyensúlyát, azaz annak természetes állapotát, így a sejt működése optimális körülmények között zajlik ismét.

A Kondisol ezen felül javítja és gyorsítja a vele együtt kijuttatott anyagok (pl. Solvitis Bór Extra lombtrágya, növényvédő szerek) felvételét, ami a közelgő tél miatt elsődleges fontosságú.

Huminisz

A kijuttatás optimális fenológiai stádiuma a repce 4-6 leveles állapota, regulátoros kezelés előtt 4-7 nappal vagy azzal egymenetben. Heterogén, 2-4-6 leveles növény esetében ne késlekedjünk a Huminisz-kezeléssel! A repce fejlődési ütemétől függően, a kezelést követően legalább 1 hét elteltével regulátorozzunk!

A 2015/2016. szezonban országosan magasak voltak a repcehozamok, amihez jelentős mértékben a kedvező időjárási körülmények is hozzájárultak. A Huminisz őszi és tavaszi repcetechnológia alkalmazásával partnereink általában 4-5,2 t/ha üzemi eredményekről számoltak be.

Szanyból Németh Gyula szintén pozitív tapasztalatokat szerzett a Huminisz technológiával. 2015 őszén Kondisol Pack csomagot használt 6-leveles állapotban, majd tavasszal sárgabimbós állapotban 5 l/ha Kondisol + 1 l/ha Solvitis Bór Extrát juttatott ki. Összesen 11.000 Ft Huminisz hektárköltség mellett 4,1 t/ha hozamot ért el. Ez 0,25 tonnával volt magasabb a versenytárs bórtartalmú lombtrágyával kezelt táblarész hozamához képest. A Huminisz-technológia jövedelmezősége ez esetben tehát 2,5-szörös volt.
Muliter István Tiszaszőlősről repcében ősszel első alkalommal alkalmazta a Kondisol Pack csomagot. (Ml) "Lombtrágyával nem kezelt táblarész mellé került ki 5 I Kondisol és 1 I Solvitis Bór Extra október 15-én. A teljes repceterület tavasszal versenytárs kén és bórlombtrágyát kapott. 3,6 tonnát mértünk hektáronként a tavasszal versenytárs készítményekkel kezelt táblarészről. 3,9 t/ha hozamot (+0,3 t/ha) realizáltunk a +őszi Huminisz kezelés esetében, vagyis a technológia 7-szeresét hozta a bekerülési költségének."
Ezt erősítette meg Légrádi Miklós lengyeltóti gazda is, aki 2011 óta alkalmazza a Huminisz technológiát többek között a repce őszi kezelésére. (LM) „A piacon kisebb-nagyobb múlttal több gyártó is jelen van. Legtöbb termék meg is fordult gazdaságunkban, és folyamatos kontroll mellett általában 3-4 gyártó termékeit figyeljük, megelőlegezve a bizalmat, hogy az tényleg megtérül és biztonságot ad. A Huminisz termékei ide tartoznak! A Huminisz Kft. nevében is árulkodó Kondisol készítményeit a legnagyobb megelégedéssel használjuk, visszaigazolva azon alapigazságot, hogy a jó kondícióval a tenyészidőszak alatt előforduló szélsőségeket, legyen az fagy, aszály stb. a növény a beépült tartalékaival legjobb esetben hozamkiesés nélkül átvészeli."

Huminisz

Légrádi Miklós

A felhasználói tapasztalatok több mint 10 éve egyértelműen bizonyítják az őszi fulvosavas növénykondicionálás pozitív hatását repcében!

Az elmúlt évek alapján, stresszes évjáratokban átlagosan 4-6-szoros megtérüléssel számolhatnak partnereink!

2016 őszén a termelők a gyártó Huminisz Kft. technológiai csomagját a Kondisol Pack-ot ismét jelentős árkedvezménnyel vásárolhatják meg.

• 1 l Kondisol ára jóváírásra kerül a csomagból (5 l Kondisol és 1 l Solvitis Bór Extra).

Az elmúlt évek jó termelői tapasztalataira alapozva kiterjesztettük őszi akciónkat a kalászosokra is. Ebben az esetben a Solvitis Bór Extra helyére a Solvitis Zn kerül. A kezelést elvégezhetjük — megfelelő levélfelület esetén — pl. őszi gyomirtással egymenetben.

Részletekről érdeklődjön a területi szaktanácsadóknál, akik örömmel segítenek Önnek!
www.huminsz.hu