Az ASAJA farmerszövetség elnöke, Cristóbal Aguadi a COPA-COGECA munkacsoport ülésén élesen kritizálta az EU növényvédelmi politikáját, amely Európa északi és déli körzeteire azonos korlátozásokat kíván bevezeteni bizonyos növényvédő szerek hasznlatának tiltására, illetve korlátozására – írja az agroinformacion.com.

Az ülésén kiderült, hogy az EU tulajdonképpen a Spanyolországban használt növényvédő szerek 80 százalékát javasolja betiltani. Egy ilyen korlátozás védtelenül hagyná a délieket a növényi kártevőkkel és betegségekkel szemben, ami a mezőgazdasági területek elhanyagolásával és elsivatagosodásával járna együtt, az európai piacokról pedig – a fertőzések révén – kiszorulnának azok az értékes zöldség-gyümölcs termékek, amelyek jelenleg magas arányban részesednek az európai fogyasztók ellátásából.

A spanyolok szerint is törekedni kell a környezetszennyezés csökkentésére, de nem hagyható figyelmen kívül, hogy Észak-Európában a téli hideg jelentősen gyéríti a kártevők populációit, miközben ez a hatás a déli országokban jóval gyengébben vagy egyáltalán nem érvényesül. A délieknek nem kell védeniük a növényeiket a téli hideg ellen, de ez a kártevők túlélésével is együtt jár.

Aguadi szerint az EU alapvetően téves hozzáállása Dél-Európában katasztrofális helyzetet teremthet, és az agrártermelők tömeges pályaelhagyását vonhatja maga után, ami beláthatatlan következményekkel járhat az élelmiszer-ellátásra. Egyelőre azonban semmiképpen sem lehet elfogadni egy olyan hozzáállást, hogy a dél-európaiaknak fel kell hagyniuk a mezőgazdasági termeléssel (és egyben az evéssel) csupán azért, hogy a kontinensünk északi felén lakók szennyezésektől mentes környezetben élhessenek.

Indexkép: Pixabay