Az EU Bizottsága minden tagállamnak saját célértéket javasolt a növényvédő szerek használatára vonatkozóan. Németországnak 2030-ra az átlag feletti 55 százalékot kellene megtakarítania, írta meg az agrarheute.com. A hazánkra vonakozó szám pedig 48 százalék.

Az amerikai Politico magazin információi szerint az EU Bizottság július 19-én közölte a tagállamokkal a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozó célokat. A nemzeti mezőgazdasági miniszterek korábban Brüsszelben találkoztak. A miniszterek közül többen is bírálták az Európai Bizottság javaslatát a Tanács ülésén.

Ennek hátterében az EU Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiájának átfogó célja áll, hogy 2030-ra EU-szerte 50 százalékkal csökkentsék a peszticidek használatát és a használatból eredő kockázatot.

Amint azt a Politico magazin megerősítette, az 50 százalékos cél nem vonatkozik minden országra egyformán. Ehelyett az adott tagállam kezdeti helyzetét kell figyelembe venni, az 50 százalék tehát csak átlagos célnak tekinthető.


Úgy tűnik, az 50 százalékos mérték a tagállamok több mint felének nem elég. Ez vonatkozik Németországra, Olaszországra és többek között Franciaországra is. A megtakarítás mértékének meghatározásakor a 2015 és 2017 közötti időszakban alkalmazott átlagos mennyiséget veszik alapul.

Javasolt csökkentési célok a kémiai növényvédő szerek teljes felhasználására és kockázatára vonatkozóan

Ország Csökkentési cél (%)
Olaszország 62
Málta 61
Szlovénia 59
Ciprus 58
Németország, Belgium 55
Franciaország, Spanyolország 54
Finnország, Ausztria, Lettország, Észtország, Litvánia, Hollandia 53
Portugália 49
Magyarország, Írország 48
Lengyelország 45
Svédország, Románia, Bulgária, Szlovákia, Görögország, Horvátország, Csehország 35

Hogy ez pontosan mit jelent majd a magyar gazdák munkájának napi gyakorlatában, az egyelőre kérdés, amint pontosabb információk derülnek ki, közzétesszük.

Cikkeink a témában:

Teljesíthetetlen EU-s elvárások a növényvédelemben. Vagy mégsem?

Nem ússzuk meg – itt tart a növényvédő szerek korlátozásának ügye

További, növényvédelemmel kapcsolatos híreket ITT talász.

Indexkép: Shutterstock