Az, hogy a növényvédelmi törekvéseink mennyire lesznek sikeresek, számos tényező függvénye. Ilyen tényező a felhasznált növényvédő szerek minősége is, amelynél az illegális kereskedelem és a szerhamisítás okozhat nagy problémákat.

A kérdéssel azért kell foglalkozni, mert annak ellenére, hogy Európában a legszigorúbb a világon a növényvédő szerek engedélyezése és szabályozása, mégis egyre jelentősebbé válik az illegális és hamisított termékek megjelenése. Az ellenőrizetlen hatóanyagok felhasználásának beláthatatlan következményei lehetnek – veszélyt jelentenek az emberi egészségre és a környezeti ökoszisztémára egyaránt.

permetez

A hatóságok több tonnás nagyságrendben találtak hamisított szereket az elmúlt években – fotó: pixabay.com

Az illegális növényvédő szerek veszélyei

Mivel a növényvédőszer-gyártás és -forgalmazás szigorú szabályozási rendszerre épül, a növényvédő szerek a világ legjobban szabályozott termékei közé tartoznak, ennek köszönhetően pedig – pontosan ismerve a hatásaikat – biztonságosan felhasználhatóak az adott termék leírásában szereplő utasításokat betartva.

Viszont ugyanez az illegális és a hamisított növényvédő szerek esetében már nem mondható el, az elmaradt biztonsági tesztek és a nyomonkövetés hiánya miatt. Sajnálatos módon az olcsóbb és illegális hatóanyagok használata a termőföldek és egyéb ökoszisztémák pusztulásához vezethet.


Globális fellépés a hamisított és illegális növényvédő szerek ellen

A növényvédőszer-piac 14%-át teszi ki az illegális kereskedelem, becslések szerint ennek az értéke Európában évente 1,2 milliárd eurót, globálisan 4,4 milliárd eurót tesz ki.

Az Europol a Silver Axe VI. összehangolt művelete 2021. január 13. és április 25. között zajlott azzal a céllal, hogy megakadályozza a hamisított és illegális növényvédő szerek kereskedelmét. Az akcióban 35 ország bűnüldöző hatóságai vettek részt, kifejezetten a hamisítványok, tiltott és illegálisan importált termékek értékesítésének megakadályozására koncentrálva az online és offline csatornákon. Ellenőrzéseket tartottak a tengeri és a szárazföldi határokon, a szárazföldi piacokon, az online piactereken és a csomagküldő szolgálatoknál is.

Az eredmények magukért beszélnek:

  • 12 letartóztatás (7 Olaszországban és 5 Spanyolországban)
  • 763 bejelentett jogsértés
  • 268 lefoglalás, ezen belül: összesen 1203 tonna illegális növényvédő szert és 100 tonna hamis növényvédő szert foglaltak le

Aktívan részt vesznek a közös akciókban a magyarországi hatóságok is, és folyamatosan figyelve a piacot egyre hatékonyabban szűrik ki az illegális, hamis termékeket. A Nébih, a NAV, a Megyei Kormányhivatalok és a Rendőrség munkáját a Növényvédelmi Szövetség is segíti a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tagjaként.

A NAV és a Nébih és a Megyei kormányhivatalok munkatársai tonnás nagyságrendben találtak illegális szereket az elmúlt években. A valódi mennyiség feltételezhetően ennek a többszöröse lehet. Általában ezek a termékek harmadik országokból érkeznek a legkülönfélébb megnevezésekkel és termékkategória megjelölésével.

permetez

Csak legális forrásból származó, ellenőrzött, engedélyezett növényvédő szereket érdemes vásárolni – fotó: pixabay.com

Az olcsó növényvédő szerek kerülnek majd a legtöbbe

Hosszútávon a most olcsónak számító illegális forrásból származó növényvédő szerek lesznek majd a legdrágábbak. Miért? Ennek több oka is van:

  • a szer használatával nem lehet elérni a kívánt eredményt, vagyis nem hatékony
  • mivel nem lehet tudni, mi van benne, miként hat a növényre, mikor, hogyan és mennyit kell kijuttatni belőle, nem lesznek a hatásai sem kiszámíthatóak. Elpusztíthatja az adott kultúrnövényt, tönkreteheti a drága permetezőgépet.
  • az illegális szer károsíthatja a kezelést végző gazda egészségét, árt a talajnak és a környezetnek is

Görög Róbert a Növényvédelmi Szövetség ügyvezető igazgatója szerint: "Bármilyen olcsók is az illegális eredetű, hamis termékek, aki ilyet használ, a magyar élelmiszert sodorja veszélybe! "

A szakember tanácsa, hogy kizárólag legális forrásból származó, ellenőrzött, engedélyezett növényvédő szereket vásároljanak a gazdálkodók. Az olcsó illegális és/vagy hamisított szereknél felmerülnek a hatékonysági problémák, a fitotoxicitás, a kijuttatással kapcsolatos gondok.

A lerakódott anyagoktól eltömődnek a fúvókák, a csövek. Egészségkárosító hatásaik is lehetnek, de ezeken túl súlyos anyagi veszteséget okoznak a teljes magyar nemzetgazdaságnak is, hiszen ha egy illegális, vagy nem engedélyezett szer maradványát találják meg egy exportpiacra szállított élelmiszerben, a fogadó ország az egész Magyarországról érkező zöldség-gyümölcs importot leállíthatja.

Ha bővebb információ érdekli a növényvédőszer-hamisítás elleni küzdelemmel kapcsolatban, akkor látogasson el a Növényvédelmi Szövetség honlapjára, vagy Facebook-oldalára, illetve kövessenek minket YouTube-on és Instagramon is.