Kezdődik a nagy agrárösszeírás!
A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos összeírást tart Agrárcenzus 2020 néven a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adatokból nyert mezőgazdasági „térkép” a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolja, ezért a gazdálkodók érdeke a pontos válaszadás.

Mit kockáztat a gazdálkodó, ha mikotoxinnal szennyezett kukoricát ad át? (PR-cikk)
A kukorica molykártevőinek (kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke) nagyarányú felszaporodása, lárváinak kártétele a csővégeken történő rágásuk nyomán fokozottan megjelenő gombafajok megjelenését és azok toxintermelését idézi elő.

Az időjárásban nem lehet megbízni – lábon öregszik le a fű
Eddig a csapadékhiány okozott komoly problémákat a fű növekedésében, most viszont az állandó záporok, zivatarok miatt nem lehet lekaszálni. A gazdák nem merik megkezdeni a munkát, a szeszélyes időjárás miatt. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

gép

Nagy területeken lábon öregszik le a fű.

Közel egytonnás terméstöbblet kukoricában – Stresszoldás a növényeknek, és Önnek is! (PR-cikk)
Termesztett növényeink életében az abiotikus stresszfaktorok nagy károkat okoznak és nehéz ellenük védekezni. Júniustól elérhető új növény- és talajkondicionáló készítmény, a RhizoMagic™.

Megmenekülhetnek a védett területek – az Alkotmánybíróság elkaszálta a megújított erdőtörvényt
Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 2017. évi módosításának számos elemét, ezért e rendelkezéseket megsemmisítette.

erdő

Az erdő fenntartásának nem lehet egyetlen célja a gazdasági szempontok érvényesítése – fotó: Pixabay

Látványos különbség – kiderül, milyen műtrágyázási technológia vált be a kukoricánál (PR-cikk)
Sikeresen zárult a Kwizda „Terepszemle” szántóföldibemutató-sorozata! Az utolsó – kukorica – élő és szerencsésen napfényes adásban elsősorban a starter- és sortrágyakezelések hasznosságáról volt szó, amihez jól csatlakozott a lombtrágyázás témakör.

Aranyáron mérik idén a szamócát
Öt év alatt egyszer sem voltak ilyen magasan az árak, mint idén. Akár 4000 forintot is elkértek a földi eper kilójáért.

Virtuális bemutatón a KITE őszi kalászos és őszi káposztarepce technológiája (PR-cikk)
Az idei tavasz mindannyiunk számára tartogatott megpróbáltatásokat, a járványhelyzet nehézségei mellett az aszály is nagymértékben sújtotta a mezőgazdaságot. Ebben a helyzetben még nagyobb szükség van az időjárás okozta anomáliák kezelésére. A KITE Zrt. ehhez nyújtott a termelőknek segítséget egy nem mindennapi formában.

Kukoricatermesztők! Milyen kártételre kell felkészülnünk?
A kukoricamoly rajzása hamarosan tömegessé válik, és repül már a gyapottok-bagolylepke is. Érdemes folyamatosan figyelni az állományokat és szükség esetén beavatkozni. A továbbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

kukorica

Kukoricamoly-imágó (Csabacsűd, 2020. 05. 28.) – fotó: Szélles Tibor

Biztonságos terményszárítás – amit most sokkal könnyebben valósíthat meg! (PR-cikk)
A precíziós szárítás legfontosabb sarokköve, hogy a termény minőségének a megőrzését helyezzük a középpontba. Az eljárás a tűz elleni védelem mellett az energiafelhasználást is optimalizálja.

Zseniális magyar megoldás a vegyszermentes zöldségtermesztésért
Csaknem 535 millió forintból dolgozott ki vegyszermentes zöldségtermesztési megoldásokat a budapesti székhelyű Zöldségmag Kft.

Óriás a repcék között (PR-cikk)
A SHREK kiváló termőképességű középérésű hibrid, amelynek őszi fejlődési erélye kiemelkedő, így megkésett, kései vetésekhez is alkalmazható. Erős és agresszív gyökérrendszerének köszönhetően tavasszal gyorsan regenerálódik, és a növény a kedvezőtlenebb, száraz időszakokat is kiegyensúlyozottabb vízháztartással vészeli át.

Gyepszellőztetés és gyeplazítás – mi a különbség? A kertápolási szakértő válaszol! (PR-cikk)
Bár a gyepszellőztetés és a gyeplazítás hasonló művelet, a kettő nem ugyanaz. Elmondható azonban, hogy mindkettő célja, hogy a tavaszra képződő filcréteget, azaz a talajon maradt levágott fűszálakból, elhalt növényi részekből, moharétegből álló réteget eltávolítsuk a fűszálak közül.

stihl

Frissítsük fel a gyepet! – fotó: STIHL

Leáldozott a mézhamisítóknak? Fiatal magyar tehetség van a nyomukban
Hogyan lehet hamisítani egy élelmiszert? Miben különbözik a valódi és a hamisított méz? Milyen módszerekkel lehet lebuktatni a csalókat? Az ezzel kapcsolatos tudományos eredményekről szóló előadásával ért el 2. helyezést a SCIndikátor országos tudománykommunikációs verseny döntőjében Bodor Zsanett, a Szent István Egyetem (SZIE) fiatal kutatója.

A napraforgó és kukorica stresszkezelése az Ön nyugalma érdekében (PR-cikk)
Az idei aszályos tavasz, illetve a bizonyos régiókban a napokban lezúduló extrém mennyiségű csapadék olyan abiotikus stresszfaktorok, melyek nehéz helyzet elé állítják a növénytermesztőket.

Nem árt vigyázni – brutálisan elszaporodtak a hamis növényvédő szerek
Az illegálisan forgalomba hozott szerek általában betiltott komponenseket tartalmaznak, amelyek kiégethetik a kezelt növényeket, illetve a szállítás vagy tárolás során robbanást, begyulladást vagy egyéb veszélyt okozhatnak.

traktor

A hamisított szerek óriási egészségügyi és környezetkárosítási veszélyt rejtenek magukban – fotó: Shutterstock

Így lehet hatékonyan műtrágyázni! – Talajmintavétel és tanácsadás szakértelemmel (PR-cikk)
A talaj állapotának részletes ismerete nagyon fontos a műtrágyázás megtervezéséhez. Ha jó minőségű termést szeretne és nem akarja, hogy a műtrágya kárba vesszen, érdemes talajmintavétel alapján dolgozni.

Egyedi hatású készítmény lisztharmat ellen. Éljenek a lehetőséggel! (PR-cikk)
Kiváló hatékonyságú készítmény szőlőlisztharmat ellen, ami megelőző és gyógyító hatással is rendelkezik!

Hiába csökken a vágósertés ára, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni a húspultoknál
A rövidkaraj és a sertéscomb például 23 százalékkal került többe idén májusban a boltokban, mint egy évvel korábban.

hús

A kereslet drasztikus csökkenése komoly kiesést okozott a húsüzemeknek – fotó: Shutterstock

A RAPOOL új repcevetőmag-kezelési koncepciója – a maximális teljesítmény négy pillére (PR-cikk)
A háromszintű – rovarölő, gombaölő szeres és a csírázást elősegítő anyagokat tartalmazó – csávázás, valamint a frakcionált vetőmag által garantált előnyök elősegítik a csírázó repcenövény biztos és egyenletes kelését, még kedvezőtlen körülmények között is.

Növényvédelmi előrejelzés: Borvidékeinken magas a peronoszpórafertőzés veszélye
A betegségek ellen intenzív védekezés szükséges, és a védekezések részévé kell tenni a szürkepenész elleni hatóanyag kijuttatását is. Az Agroinform.hu 2020. évi 25. heti növényvédelmi előrejelzése.

Reagált az Agrárkamara: az Alkotmánybíróság döntése nem lehetetleníti el az erdőgazdálkodókat!
Ugyan a döntés eredményeként az erdőgazdálkodás törvényben foglalt általános korlátozási lehetőségei bővülnek, de a mérték nélküli korlátozások lehetőségét a kellően körülírt szabályozás továbbra is megfelelően behatárolja. A korlátozások során a fennálló körülményekhez való rugalmas igazodásra a továbbiakban is lesz mód.

Megnyílnak a szőlőtermesztők és borászatok számára a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére szolgáló pályázatok
A következő hónapokban összesen több mint 9 milliárd forint értékben biztosít támogatást az agrártárca
uniós és nemzeti források felhasználásával magyar szőlőtermesztők és borászatok számára a koronavírus okozta károk enyhítésére. A zöldszürettel kapcsolatos intézkedésekre 2020. június 22-től június 30-ig, míg a krízislepárlással kapcsolatos intézkedéssel kapcsolatban 2020 júliusától lehet benyújtani a támogatási kérelmeket.

szőlő

Idén piaci szempontokból a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak – fotó: Pixabay

Az agrártárca 5,5 milliárd forintot biztosít a kistermelők lehetőségeinek javítására
Kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit javítja egy 5,5 milliárd forint keretösszegű, a nyáron megjelenő pályázattal az Agárminisztérium, a Vidékfejlesztési program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton Pannonhalmán, ahol újraindult a Pannonkamra elnevezésű termelői piac.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.