Az Agreena Carbon program úgy ösztönzi a gazdákat a fenntartható gazdálkodásra való átállásra, hogy számszerűsíti és segít azonnali bevételre váltani a regeneratív gazdálkodási gyakorlatokból eredő széndioxid (CO2)-csökkentést és -megkötést – foglalta össze a program lényegét a cég magyarországi országfelelőse.

A regeneratív gazdálkodás hosszú távú gazdasági előnyei általában ismertek: kevesebb üzemanyag-felhasználás, csökkenő munkaigény, miközben kevesebb mezőgazdasági gépre, műtrágyára és növényvédő szerre van szükség. Emellett ez a gazdálkodási forma számtalan hosszú távú környezeti előnnyel is jár: nő a biodiverzitás, emelkedik a megtermelt növények tápanyagtartalma és javul a termőföld vízmegtartó képessége, aszálytűrése. Ugyanakkor ez a gazdálkodási mód már rövid távon is pénzt hozhat a gazdáknak az önkéntes szén-dioxid-piacon (VCM-ben) – részletezte Koszty Viktor, az Agreena ApS országfelelőse a Talajjavítás és az AgreenaCarbon program című Agrárinform Webinárium előadásában.

Ki szerezhet CO2-tanúsítvány?

A talaj jelenleg a legnagyobb puffere a szén-dioxidnak, ami lehetővé teszi – és ez az adu a kezünkben – a klímaváltozással kapcsolatos problémák enyhítését – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Definiálta, hogy a CO2-tanúsítvány (vagy karbon kredit) egy olyan egység, amely 1 tonna megkötött vagy fel nem szabadított CO2 egyenértéknek felel meg. Azt viszont, hogy a gazdálkodó 1 hektáron milyen tanúsítványokat képes megszerezni, a bevezetett gyakorlatoktól függ.

A regeneratív gazdálkodás rövid távon is pénzt termelhet a gazdálkodónak

A regeneratív gazdálkodás rövid távon is pénzt termelhet a gazdálkodónak – Fotó: Shutterstock

Hozzátette, hogyha a gazdálkodó foglalkozik a talajával, kevesebb talajbolygatást alkalmaz, csökkentett talajműveléssel dolgozik, esetleg takarónövényeket, szerves trágyákat használ és a szármaradványok megfelelő kezelését is elvégzi, akkor alkalmas arra, hogy részt vegyen az Agreena Carbon programjában és ezáltal CO2-tanúsítványokat generáljon, amiből közvetlen, plusz bevételre tehet szert.

Agreena Carbon harmadik feleknek értékesíthető tanúsítványokat állít ki.

Mennyi bevételre tehet szert a gazdálkodó?

A tavalyi kifizetésekről Koszty Viktor elmondta, hogy 32-36 eurót fizettek ki tanúsítványonként a gazdáknak, és volt olyan gazdálkodó, aki hektáronként 3 tanúsítványt is el tudott érni.

Átlagban hektáronként 1-2 tanúsítvánnyal lehet számolni – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy az UNEP FI (az ENSZ Környezetvédelmi Programjának pénzügyi kezdeményezése) 2050-re azt prognosztizálja, hogy a szén-dioxid tonnánkénti árszintje elérheti a 240 USA dollárt.

Szabványok határozzák meg azokat a módszertanokat és keretrendszereket, amelyek alapján a gazdálkodók gyakorlatai és a becsült szénmegkötés tanúsíthatók. Mivel ezek a szabványok a világon egyre erősödnek, egyre változnak, egyre több és több adatot kérnek a gazdálkodóktól, ezért nagyon fontos – már most is, de a jövőben fokozottan fontossá válik – hogy a tanúsítványok árát az évjárata, minősége, mennyisége és a tárgyalási erő is befolyásolja.

Tudjon meg többet a Agreena Carbon-ról az alábbi elérhetőségeken:

Honlap: agreena.com/hu/
Telefon: +36702217227
Email: viktor.koszty@agreena.com

Agreena