Az idei tavasz megterhelő volt szinte minden gazdálkodó számára. A kezdeti hűvös időjárás, az ország egyes területein hosszan elhúzódó csapadékmentes tavasz, míg más régiókban a csapadékbőség a kultúrnövények lassú fejlődését eredményezték. A takarmánykukorica jövedelemviszonya eddig is figyelemre méltó volt, ám az elmúlt évi felvásárlási ára, párosulva az ország jó részén a terméseredményekkel a legjövedelmezőbb növényé emelték. Egy gazdaság fejlesztési lehetőségei múlnak a kukorica termesztésének sikerén.

Ezt a sikert évről évre veszélyezteti a kukoricamoly és társa; a gyapottok-bagolylepke. A kukoricamoly első nemzedéke a kukorica termésmennyiségét, a második a gyapottok-bagolylepkével a minőségét veszélyezteti. Célzott védekezéssel ezeket a veszteségeket csökkentheti a termelő, ezzel párhuzamosan a jövedelmezőséget is javíthatja.

A kukoricamoly kártételének mértékéről, a kártevő megjelenéséről tudjon meg többet összefoglaló videónkból:

Az FMC-Agro évek óta figyeli a kukoricamoly fertőzésének és károsításának alakulását. Országos rovarcsapda-hálózata az idei évben is május közepétől indult. A kukoricamoly első nemzedékének megjelenése az FMC új Arc™ farm intelligence applikációjában követhető nyomon. A május végi – június eleji felmelegedésnek, valamint a viharokkal, lehűléssel tarkított váltakozó időjárásnak köszönhetően elhúzódó rajzáscsúcs figyelhető meg a kukoricamoly első nemzedékére vonatkozóan.

kukorica

Az Alföldön június eleje óta megfigyelhetők kisebb kukoricamoly rajzáscsúcsok a csapdákban, melyek következtében június közepére Békés és Bács-Kiskun megyében is megtalálható már 2-3 mm-es kikelt lárva és annak károsítása. (Ábra: Kukoricamoly összesített fogási diagram, Dél-Kelet Magyarország, forrás: Arc™ farm intelligence, a piros vastag vonal a fogások átlagát jelöli)

Már megjelentek az első kikelt lárvák kártételének nyomai is

kukoricamoly lárva

Néhány napos kukoricamoly lárva és rágásnyomai (Kisújszállás – Jász-Nagykun Szolnok megye, 2022/06/09, Fotó: Szélles Tibor)

A rajzáscsúcs elérése után célszerű védekezni a kukoricamoly ellen a magas szintű terméskiesés (akár 500-1500 kg/ha) elkerülése érdekében, amiben nagy segítséget nyújt a Coragen® 20 SC felszívódó és tartamhatású rovarölő szer, mely unikális hatása révén 150 kg kukorica áráért (a kijuttatási költségeket is ideszámítva) megvédi állományát a kukoricamoly ellen.

Így a kukoricamoly elleni védekezés már nem költség, hanem megtérülő befektetés lesz az Ön számára!

Az FMC-Agro javaslata a védekezési technológiára állományszemlét követően:

  1. Ahol az első kisebb rajzáscsúcsok kirajzolódtak és/vagy az állományban már felfedezhetők a frissen kikelt kukoricamoly lárvák, és nem jellemző a területen a gyapottok-bagolylepke megjelenése, ott a védekezés időzítése már most, június közepétől 1-2 héten belül javasolt.
  2. Ahol a kukoricamoly mellett a korábbi évek tapasztalatai alapján a gyapottok-bagolylepke kártételére is számítani lehet a területen, ott érdemes a védekezést június végére, július elejére kitolni, így a Coragen® 20 SC hatástartamának és felszívódó tulajdonságának köszönhetően „két legyet üthetünk" egy csapásra.

További információk: www.fmcagro.hu/coragen

FMC-Agro Hungary Kft.

www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve.