A NASA által működtetett Goddard Űrtudományok Intézetének ismert kutatóhelyek – többek között Jonathan Overpeck Nobel-díjas tudós – bevonásával végzett átfogó vizsgálata alapján századunk második felében az USA nagy részén megaméretű szárazság léphet fel – írja az agriculture.com angol hírportál.

Ha az üvegházhatású gázkibocsátás intenzitását a jelenlegihez képest sikerül visszafogni, akkor a jelzett katasztrófa 60 százalékos valószínűséggel következhet be, ha viszont nem sikerül, akkor a bekövetkezés esélye 80 százalék. A számítógépes modellezés alapján jelzett rendkívüli szárazság akár 30-35 évig is eltarthat, és minden eddiginél nagyobb károkat okozhat az ország mezőgazdaságának.

Az USA-t már korábban is több szárazsághullám sújtotta, amelyek lényegesen átformálták az egész ország domborzatát és növénytakaróját. Ezek közül a legnagyobb kárt a Dust Bowl (pormedence) okozta, amely a múlt század harmincas éveiben, 8-10 év alatt teljesen kiszárította a Központi Síkságot, és 850 millió tonnányi porrá szárított talajt fújt el a prérikről.

A legutóbbi, kaliforniai szárazság 2015-ben 1,8 milliárd dollár kárt okozott. Ha azonban az új katasztrófa bekövetkezik, annak a pusztítása mindezeknél nagyobb lehet. Benjamin Cook NASA-szakértő szerint az előrejelzett szárazsághoz képest az eddigi legnagyobb ilyen katasztrófa is „édenkerti sétának tűnhet”.

aszály

Minden eddiginél nagyobb szárazság jöhet – fotó: Shutterstock

A jelzett szárazság veszélyét növeli, hogy nemcsak egyes államokra vagy körzetekre, hanem várhatóan csaknem az egész országra kiterjed.

A megaméretű szárazság következményei azonban nem csak az USA-t sújthatják,

sőt annak jelenlegi, 150 milliárd dollár körüli agrárexportja jobban fog hiányozni az élelmiszer-ellátásukat arra alapozó országokból, így a katasztrófa világméretű lehet. Ezért csak reménykedhetünk, hogy a tudósok ebben az esetben tévedtek.