A tavalyi év az őszi árpa növényvédelmi szempontjából rendkívül szélsőségesen kezdődött. A kora tavaszi időszakban az enyhe tél hatása nagyon meglátszott az őszi árpa táblákon.

Gyakorlatilag az árpa ismert kórokozói egyszerre voltak jelen az állományokban. Az őszi árpa táblákat járva megfigyelhetjük, hogy a helyzet korántsem ideális most sem. A csapadékban gazdag ősz kedvezett a kórokozók felszaporodásának, és előfordulhatott, hogy bizonyos területeken védekezésre is volt szükség, hogy elkerüljék a járványszerű tünetmegjelenést.

Sötétbarna levélfoltosság

Sötétbarna levélfoltosság – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Hűvösebb a jelenlegi tél, mint a korábbi években, de a figyelmünk nem lankadhat, hiszen, még mindig nem volt tartós, szélsőséges fagy, hogy kellő mértékben gyérítse az áttelelő kórokozókat.

A kitavaszodást követően figyeljünk oda az állományok állapotára, és ha szükséges megelőző jelleggel védekezzünk, ha kialakulnak az ideális feltételek a kórokozók terjedéséhez a fertőzés folyamat villámgyorsan lejátszódik és a tünetek futótűzként terjednek a táblákon. A korai megelőző védekezés, időjárástól függően, biztos alapot ad az év további részére.

Egy korai védekezés, hosszú hatástartammal, hosszú időszakra védelmet biztosít az állománynak, ami termés mennyiségben és minőségben is jelentkezik aratáskor. A zavartalan fejlődés mindig jobb eredményt is jelent. Az árpában megjelenő kórokozók elleni felhasználható készítményekkel kapcsolatban több információt tudhatnak meg a https://www.syngenta.hu/kalaszos-gombabetegsegek-es-vedekezesi-javaslatok oldalon.

lisztharmat, barna levélfoltosság és hálózatos levélfoltosság Árpa liszthatmat

Balról: lisztharmat, barna levélfoltosság és hálózatos levélfoltosság, jobbról: árpa lisztharmat – fotók: Syngenta Magyarország Kft.

Ebben tudja a Syngenta terméke az Elatus Era a segítséget nyújtani. Korai védekezéshez ideális, hiszen hosszú hatástartammal rendelkezik a hatóanyagainak köszönhetően. A két hatóanyag a solatenol (benzovindiflupyr) és a protiokonazol biztosítja a széles hatékonyságot, illetve a hosszú védelmet.

Fontos odafigyelni a kijuttatás körülményeire, mivel a triazol típusú hatóanyagok alacsony hőmérsékleten (10-12 Celsius alatt) nem érik el a kívánt hatékonyságot.

Elatus Era

Forrás: Syngenta Magyarország Kft.

Az Elatus Era dózisa 0,5-1 l/ha között választható. A rugalmas dózisnak köszönhetően az árpa fejlettségi állapotához és a zöldtömeghez igazíthatjuk. A késői vetésű állományban a fertőzési nyomástól függően 0,5-0,75 l/ha megfelelő védelmet biztosít az állománynak. Fejlettebb nagy zöldtömegű árpában inkábba 0,8-1l/ha magasabb dózist javasoljuk. A javasolt dózisok választása kulcsfontosságú a siker érdekében. Mindig szem előtt kell tartanunk a körülményeket, hiszen több hónapra előre kell gondolkoznunk.

Fontos kiemelni a hatékonyság mellett, hogy a készítmény a hatóanyagainak köszönhetően egyedülálló élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatással rendelkezik. Sok helyről kaptuk a visszajelzést, hogy zöldítő hatása egyedülállóan látványos.

A zöldnek új fokozata az „Elatus zöld”.

További információért látogasson el a Syngenta Magyarország Kft. weboldalára vagy keresse területileg illetékes kollégáit.

www.syngenta.hu