Megjelent Dr. Aponyi Lajos legújabb szántóföldi előrejelzése. Írásában kitér az őszi árpa és búza növényvédelmére, az időjárási körülményekkel összefüggő rozsdabetegségekre, a fokozatosan megjelenő rovarkártevőkre, valamint az őszi káposztarepcét súlytó szárormányosok és fénybogarak elleni védekezésre – írja a novenyvedoszer.hu.

búza

Az időjárási körülményekkel összefügghetnek a rozsdabetegségek – fotó: pixabay.com

Véget ért a februári tavasz, de a márciusi meteorológiai előrejelzések is hasonló tendenciát mutatnak. A hosszan tartó meleg minden gyümölcstermő növényt rügyfakadásra késztetett, de az áttelelt szántóföldi növények is sokkal fejlettebbek, mint ahogy március elején kellene lenniük.

Őszi árpa és búza növényvédelme

Az őszi árpa és a búza szinte teljesen bebokrosodott, a fejlettebb árpán hamarosan már kitapinthatók a nóduszok, ami korai szárbaindulást feltételez. A belvíz már egyre kevesebb helyen csúfítja a dús, szépen fejlett állományokat, a februári csapadék nem növelte tovább a vízkáros területeket.

Az átlagosnál lényegesen melegebb időjárás eddig főként a levélfoltosság betegségek lassú, de folyamatos terjedését eredményezte, de a bedúsult állományokban megfigyelhetőek az árpa törperozsda és a sárgarozsda frissen képződött telepei is.

Az ezen rozsdagombákra jellemző rohamos terjedés feltételei már adottak, a kissé hűvösebbre jelzett március azonban tökéletesen megfelel a folyamatos terjedés számára – írja a szakember.


gabonalisztharmat optimális hőmérsékleti igénye a jelenleginél kissé magasabb, de a túlfejlett árpa és búza a „dunsztos" körülmények között az áttelelt szaporítóanyagból átterjed a fiatalabb levelekre, majd a melegebb körülmények között robbanásszerű járványt idézhet elő.

A gabonán szívogató levéltetű és kabóca fajok számára ideálisak a körülmények a kolónia képzésre, a szűznemzéssel szaporodó kolóniák már most is kihasználják a párás, de nem túl meleg napokat az újabb kolóniák kialakítására.

A már ősszel törpülés vírussal megfertőződött gabonatövek egyre inkább elmaradnak fejlődésben egészséges társaiktól, de a kipusztulás veszélye is reális lehetőség.
Egyéb rovarkártevők közül még csupán a vetésfehérítő bogarakat figyelhetjük meg, de létszámuk most sem veszélyes mértékű, de a hámozgatott levelek száma növekedést mutat a táblaszegélyeken – olvasható a cikkben.

méhecske

A repce az egyik legvonzóbb növény a mézelő méhek és más megporzó rovar számára – fotó: pixabay.com

Őszi káposztarepce növényvédelme

Az őszi káposztarepce fejlődése is látványos, a szárba indulás felgyorsult. A már hetek óta jelenlevő szárormányosok ellen a rovarölő szeres beavatkozások első fordulóján már túlvannak a gazdálkodók, de valószínűleg még további védekezésekre kell felkészülni.
Egyre több fénybogarat csapdáznak a sárgatálak és a ragacsos fogólapok. A kiéhezett bogarak minden előbújó bimbót megtámadnak zöldbimbós állapotban. A reális fogási eredményekhez folyamatosan a növények felső emeletén kell tartani a csapdákat. Borús időben a fűhálózással reálisabb fertőzöttségi adatokat kapunk, mint csapdákkal.

A repce az egyik legvonzóbb növény a mézelő méhek és más megporzó rovar számára, tehát kiemelten fontos a méhkímélő növényvédelmi technológiák szigorú betartása, már akkor is ha a repce még nem virágzik, de a táblán és környezetében más virágzó gyomnövény található