2013-ban a hazai termelők már választhatták az Optimum® AQUAmax® hibrideket, a P9175-öt és a P0216-ot.

A P9175-ös egy korai FAO 330-as hibrid, normál és stresszes körülmények között átlag feletti teljesítményre képes. A 2013-as szélsőséges időjárás mellett az egyik legjobb választás volt. Korai virágzásának köszönhetően a téli-tavaszi csapadékot jól hasznosította, megtermékenyülését segítette a nyár elején lehullott csapadék. Erőteljes gyökérzetének köszönhetően a szemkitelítődés idején a talaj mélyebb rétegeiben található csapadékot elérte, így fejlettebb csöveket tudott kinevelni, szemben egy kontrollként mellé vetett hibriddel. A nagyobb csőméret magában hordozza a nagyobb termést.

Nagyobb csőméret, nagyobb termés, nagyobb profit.


A P0216, a hazai köztermesztésben az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibrid, mind az aszályos mind pedig a csapadékos évben rekordhozamra képes, ezért méltán kapta meg az Optimum® AQUAmax® megjelölést. Tipikus zöld száron érő hibrid, melyet nagyüzemi parcellákon is bizonyított 2013-ban.

P0216- Termése stabil lábakon.

Az aszályban tovább tudott zöld maradni mint versenytársai, így életképesebb. A hosszabb ideig tartó asszimiláció eredménye a nagyobb betakarítható termés.

A P0412-es Új Optimum® AQUAmax® hibrid kimagasló teljesítményének alapja, a robusztus növényfelépítés, az erőteljes szár és levélzet, valamint a nagytömegű gyökérrendszer. A kedvező agronómiai tulajdonságainak köszönhetően óriási terméspotenciállal rendelkezik, és szárazságtűrése kiemelkedő.

Az új Pioneer Optimum® AQUAmax® hibrid, a P0412 csúcstermésre kódolva!


A 2010-ben és 2011-ben az MgSzH (NÉBIH) regisztrációs fajtaösszehasonlító kísérleteiben a FAO 500-as csoportban több mint egy tonnával múlta felül a sztenderdek átlagát. Az extrém száraz 2012-es évben a Pioneer kísérleteiben, a P0216-os mellett, a legmagasabb termést adta.

Több mint 50 éves kutatói munka a szárazságtolerancia jegyében.
Európában 8 nemesítő állomás kifejezetten azzal a céllal működik, hogy az aszályos
körülmények között a legjobb hibridet tudjuk Önnek ajánlani.


A Pioneer kutatói már több évtizede nemesítenek olyan hibrideket, amelyek kiszámíthatóan teljesítenek száraz, stresszes körülmények között.

Kulcsfontosságú kérdés a szárazságtűrés fejlesztése során, meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek fokozzák a növény teljesítményét aszályos körülmények között.

Az Optimum® AQUAmax® hibridek lehetőséget adnak azon  termelőknek, akik magasabb hozamot szeretnének elérni a csapadékhiányos területeken, ugyanakkor rekordterméseket célozzák meg a normál csapadék ellátottságú évjáratokban is.

  • szilárd növény felépítés, gyökértől a címerig
  • zöldszáron érés
  • egjobb genetika
  • kevesebb vízfelhasználás egységnyi terméshezPákozdi István
termékmenedzser


A DuPont Pioneer az Optimum® AQUAmax® hibrideket 2 évig tesztelte termékfejlesztési kísérletekben aszályos környezeti feltételek között, Pioneer hibridekkel és kereskedelmi forgalomban kapható versenytárs hibridekkel szemben az európai régióban. Az Optimum® AQUAmax® hibridek átlagosan 5%-os terméstöbbletet mutattak ezekben a kísérletekben a kereskedelmi forgalomban lévő hibridekkel szemben.
Aszályos környezetnek számít, amikor a virágzás vagy szemtelítődés idején a relatív vízkészlet/vízigény kevesebb, mint 0,66 a DuPont Pioneer által szabadalmaztatott EnClass® rendszer 0-1 közötti skáláján. (1=DuPont Pioneer által meghatározott megfelelő nedvesség szintje)
Egy hibrid teljesítménye aszályos körülmények között változó és sok tényezőtől függ, pl: csapadékhiány mértéke és eloszlása, hőmérséklet, talajtípus, talajművelési gyakorlat, rovarkár és betegségek mértéke illetve egyéb környezeti stresszhatások. Az ilyen kísérletekben az átlagos termés az Optimum® AQUAmax® hibridek és egyéb forgalmazott termékek esetében kevesebb, mint 10 t/ha volt. Kedvezőtlen csapadék- és hőmérsékleti tényezők mellett minden hibrid kevesebbet terem. A különböző adottsággal bíró helyszínek eredményei egymástól eltérőek lehetnek.

A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.
®, TM, SM a Pioneer bejegyzett védjegyei. Š2013 PHII.

*A DuPont Pioneer az Optimum® AQUAmax® hibrideket  2 évig  tesztelte termékfejlesztési  kísérletekben aszályos környezeti feltételek között, Pioneer hibridekkel és kereskedelmi forgalomban kapható versenytárs hibridekkel szemben a közép-kelet európai régióban. Az Optimum® AQUAmax® hibridek átlagosan 5%-os terméstöbbletet mutattak ezekben a kísérletekben a kereskedelmi forgalomban lévő hibridekkel szemben.

Aszályos környezetnek  számít, amikor a virágzás vagy szemtelítődés idején a relatív vízkészlet/vízigény kevesebb,  mint 0,66 a Pioneer által szabadalmaztatott EnClass® rendszer 0-1 közötti skáláján. (1=DuPont Pioneer által meghatározott megfelelő nedvesség szintje)

Egy hibrid teljesítménye aszályos körülmények között változó és sok tényezőtől függ, pl:  csapadékhiány mértéke és eloszlása, hőmérséklet, talajtípus, talajművelési gyakorlat, rovarkár és betegségek mértéke  illetve egyéb környezeti stresszhatások. Az ilyen kísérletekben az átlagos termés  az Optimum® AQUAmax® hibridek és egyéb forgalmazott termékek esetében kevesebb, mint 10 t/ha volt. Kedvezőtlen csapadék- és hőmérsékleti tényezők mellett minden hibrid kevesebbet terem. A különböző adottsággal bíró helyszínek eredményei egymástól eltérőek lehetnek.