Az Agritechnica kiállításon, Hannoverben a PlantaDrone Kft. szakemberei vezettek be bennünket a DJI mezőgazdasági drónok világába. Elsőként Gyovai Szabolcs ügyvezetővel beszélgettünk, aki elmondta, hogy nagy mérföldkőnek számít a cégük életében a nemzetközi megjelenés, az, hogy az eddig elért eredményeik alapján meghívást kaptak a DJI Agriculture-től egy szakmai előadás megtartására.

A kiállításon bemutatásra került a DJI Agriculture legújabb, legnagyobb drónja az AGRAS T50-esamit előreláthatóan a jövő év folyamán már Magyarországon is lehet kapni. A PlantaDrone Kft. nagy hangsúlyt fektet a gépek értékesítése során, hogy mindet gyártói szakmai háttérrel, és piacvezető szaktudással adja át a felhasználóknak. Az oktatások során is a legújabb ismeretanyagokkal és valós gyakorlati szemlélettel adják át a tudásanyagot.

A PlantaDrone Kft. négy olyan új kísérleti eredménnyel is előrukkolt, amelyek nemzetközileg is publikálásra kerültek. Szalma Elemér precíziós gazdálkodási szakmérnök felügyelete alatt zajlanak a kísérletek. A szakember elmondta, hogy 2020-2021-ben intenzív szakmai munka indult el a cég és a DJI között. Az első ötletük az őszi tarlókezelés volt – gyomok foltkezelése, ahol 67%-os vegyszercsökkentést sikerült elérniük az adott táblán ahhoz képest, mintha az egész területet kezelték volna.

A második ötlet egy üvegházfestési eljárás volt, ami 50%-os árnyékoló anyag és oldószer csökkenést, sebességben pedig kétszeres hatékonyságot eredményezett és munkavédelmi szempontból is kedvezőnek bizonyult. Munkavédelmi kockázat tekintetében pedig hatalmas előrelépés a kézi festéshez képest. A harmadik tanulmány egy kijuttatástechnológiáról, a pontszerű granulátumszórásról szólt, a negyedik tanulmány pedig egy saját fejlesztést mutat be: ennek segítségével kapszulákat juttatnak ki célzottan a biológiai növényvédelem támogatására (fürkészdarázs lárvákat juttatnak ki például kukoricába a kukoricamoly a gyapottok-bagolylepke ellen).

Szalma Bence térinformatikus elmondta, hogy nagyon fontos a számukra a pontos, precíz munkavégzés kint a területen. Először drónfelvételeket, aztán ezeket feldolgozva precíziós térképeket, majd kijuttatási terveket készítenek.

A cégvezető ezenkívül elmondta, hogy legújabb szolgáltatásuk a PlantaDrone Kft által létrehozott Drón Műveleti Központ. Ennek lényege, hogy az általuk vagy más cégek által értékesített drónok üzemeltetését igény esetén átvállalják a gazdálkodóktól. Így például a sajáttulajdonú monitoring drónokkal a gazdálkodók a megfelelő időpontban, a megfelelő fenológiai állapotban és időjárási körülmények között tudnak orto fotóhoz jutni. Az elkészült fotókat a PlantaDrone szakemberei feldolgozzák és kész kijuttatási tervként visszaadják, legyen szó földi, vagy drónos kijuttatásról. A felhasználóknak így nem kell a térinformatikai folyamatokkal foglalkozni ha nincs rá elegendő szaktudás, vagy kapacitás.

A videóban szó esik még:

  • a drónok felhasználhatóságáról, a nagyüzemi gazdálkodásban, erdészetekben betöltött szerepéről
  • a PlantaDrone Kft. oktatási tevékenységéről
  • a CDA rendszerű szórófejek előnyeiről

További információkat a PlantaDrone Kft. tevékenységéről, az alábbi elérhetőségeken szerezhetsz:

PlantaDrone Kft.

plantadrone