Az agrarheute.com hírportál beszámolója szerint, Oroszország 2022 évi termése gabonafélékből és egyéb szemesterményekből eléri a 151 millió, ezen belül búzából a közel 103 millió tonnát, ami abszolút történelmi rekordot jelent, és emiatt a legutóbbi amerikai becsléseket is mintegy 10 millió tonnával felfelé kellett módosítani.

búza

103 millió tonna búza, ami abszolút történelmi rekordot jelent – fotó: pixabay.com

A gabonakivitel túlnyomó része a fekete-tengeri kikötőkön keresztül fog lebonyolódni

Ez a mennyiség egyben lehetőséget teremt egy rekordmennyiségű és rekordértékű exportra is, amelynek mennyisége már 2022 végéig 4,1-4,5 millió tonnára becsülhető, ami világszerte nyomást gyakorol a búza nemzetközi kereskedelmére, bár egyelőre az oroszok – a spekulációk elkerülése érdekében – nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot az exportlehetőségekről.

Az viszont bizonyosra vehető, hogy a gabonakivitel túlnyomó része a fekete-tengeri kikötőkön keresztül fog lebonyolódni. Az exportból származó hatalmas árbevétel fedezetet teremt a termelés fejlesztéséhez szükséges gépek és berendezések beszerzéséhez a mezőgazdaságban és más ágazatokban egyaránt.

gabona

Előzetes felmérések alapján évente mintegy 80 millió tonnás orosz búzatermésre lehet számítani – fotó: pixabay.com

A gabona vetésterületének korlátozása várható

A rubelnek az utóbbi időben a dollárral szemben bekövetkezett gyengülése ösztönzőleg hat az orosz búzaexportra is, a hatóságok azonban ezt – egyelőre nem ismert mértékű – kiviteli vámmal igyekeznek fékezni.

Ugyanakkor – orosz elemzők szerint – a gabonatermesztés jelenlegi jövedelmezőségét hosszabb távon már aligha lehet fenntartani, ezért a gabona vetésterület korlátozása várható. Előzetes felmérések alapján évente mintegy 80 millió tonnás orosz búzatermésre lehet számítani.