Több hektáron termény, valamint több száz tonnányi szerves trágya is megsemmisült abban a tűzben Komárom és Kisbér között, amit egy mozdony kéményéből kiszálló szikrák okoztak múlt vasárnap – írja a hirado.hu.

Több hektárnyi kukorica és 600 tonna szerves trágya esett áldozatul a tűznek a sínek melletti területeken. Ezenkívül a legnagyobb kárt a természet szenvedte el, hiszen a termőföldeken kívül is több hektár terület égett le.

Simon Béla csémi őstermelő elmondta, hogy otthonában barkácsolt délután, amikor hallotta a tűzoltók vonulását, majd pedig hívása érkezett, amelynek során közölték vele, hogy mi történt. Rögtön a helyszínre sietett, ahol látta, hogy a 600 tonna szerves trágyája lángra kapott, továbbá a 7 hektáros földjén lévő kukorica egy része is ég.

Ezek után a gépeivel segítette a tűzoltók munkáját, hogy mentse, ami menthető. Hozzátette, hogy a trágyát nem sikerült teljesen eloltani vasárnap, ezért ott azóta is időnként felkaptak a lángok, és újra a katasztrófavédelemhez kellett fordulnia.

- Pontosan nem tudom megmondani, mekkora veszteség keletkezett, de milliós nagyságú. A MÁV-nak jeleztem a kárt, még azonban nem kaptam visszajelzést ezzel kapcsolatban. Bízom benne, ha sikerült megállapítaniuk a tűz keletkezésének pontos okát, választ kapok levelemre, és nekem, valamint a többi gazdának is megfizetik a veszteségét – mondta Simon Béla.

tűz

A legnagyobb kárt a természet szenvedte el – fotó: Shutterstock

Zakor József komáromi gazdának és a környékbeli őstermelőknek és mezőgazdászoknak is több hektár szalmája égett le, ami több százezer forintos kárt jelent számukra. Ha egy héttel korábban történik a tűzeset, még a búza learatása előtt, a kár még ennél is komolyabb lett volna.

Valószínűleg egy vonat műszaki hibája okozta a vasárnapi, Komárom és Kisbér közötti tüzeket, amikor is a mozdony kéményéből kijutó forró és olajos gázok lángra lobbantották a száraz növényezetet.

Összesen harminc kilométer hosszan pusztítottak a lángok a vasúti sínek mentén, egyes területeken családi házakat is veszélyeztetve. Elsősorban az avar és az aljnövényzet égett, és a tűz néhány kiskertbe is behatolt, de épületeket végül nem rongált meg. A közeli erdőkben és gabonaföldeken viszont jelentős károkat okozott.