Az évjárati hatásnak köszönhetően a repce fejlettsége sokkal előrehaladottabb, mint azt megszoktuk. Ez befolyásolja a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelmi kezelések időzítését, illetve később a betakarítás idejének tervezését is. Most az egyik legfontosabb növényvédelmi beavatkozás ideje érkezett el: a szklerotínia és más virágzáskor (pl. repcebecőrontó – azaz alternáriás betegség) fertőző kórokozók elleni védekezésé.

A gombaölő szer repcében történő pontos kijuttatási időzítése azért fontos, mert a szklerotíniafertőzés megindulása az elvirágzott-lehulló sziromleveleken kezdődik. A kijuttatás célja a hullásnak indult sziromlevelek minél tökéletesebb befedése gombaölő szerrel. Az optimális kijuttatási időszak pedig a virágzás 30-50%-nál van.

Annak érdekében, hogy pontosan meg tudja határozni, milyen virágzási stádiumban van az Ön repcéje, az alábbi előkészületeket kell megtennie:

1. Keresse meg a növény fő hajtását/szárát.

2. Távolítsa el róla a hónaljhajtásokat.

3. Számolja meg a fő hajtáson található kinyílt virágokat, beleértve az esetlegesen elrúgott (nem megtermékenyült) virágokat és a frissen kialakult becőket is.

4. Több növényt is vizsgáljon meg a tábla minden részéről.

repce

Súlyos fehérpenészes szárkorhadás tünete repcében

A virágzás fázisai

10% virágzás – 10 kinyílt virág található a fő hajtáson

Mit keressünk:

• ~10 kinyílt virágot a növény fő szárán (beleértve az esetlegesen elrúgott vagy károsított virágokat és a kifejlődő becőkezdeményeket is).

• Nagy általánosságban a repce az első virágok megjelenésétől számítva 2-4 nap alatt eléri a 10% virágzási stádiumot.

• A virágzás megindulását sok tényező befolyásolja: évjárat, fajta, vetésidő, víz- és tápanyag-ellátottság stb.

• A virágzás közeledtével vizsgálja át gyakrabban a repcetábláit, hogy kellő időben tudjon döntést hozni a gombaölő szer kijuttatásáról.

20% virágzás – 14-16 kinyílt virág található a fő hajtáson

Mit keressünk:

• ~14-16 kinyílt virágot a növény fő szárán (beleértve az esetlegesen elrúgott vagy károsított virágokat és a kifejlődő becőkezdeményeket is).

• Minimális mennyiségű sziromhullás már észlelhető.

30% virágzás – legalább 20 kinyílt virág található a fő hajtáson

Mit keressünk:

• ~20 kinyílt virágot a növény fő szárán (beleértve az esetlegesen elrúgott vagy károsított virágokat és a kifejlődő becőkezdeményeket is).

• A repce az első virágok megjelenésétől számítva körülbelül 6-8 nap alatt éri el a 30% virágzási stádiumot.

• 30% virágzástól megindul az elvirágzott virágok szirmainak hullása és a becők berakódása.

50% virágzás – több mint 20 kinyílt virág található a fő hajtáson

Mit keressünk:

• 20-nál több kinyílt virágot a növény fő szárán (beleértve az esetlegesen elrúgott vagy károsított virágokat és a kifejlődő becőkezdeményeket is).

• A repce szárának hosszanti megnyúlása eredményeképpen kialakul a végleges növénymagasság.

• Ne várakozzunk tovább a gombaölő szer kijuttatásával, mert az optimális alkalmazási időszak legvégén van a növény.

• A szklerotíniafertőzés nagy valószínűséggel elindulhatott (fertőzési forrás, csapadék, állomány sűrűsége és a mikroklíma függvénye).

repce

Egészséges repcetarló a Propulse-kezelés után

Tudnivalók a Propulse alkalmazásához:

A magyarországi repcetermesztés az elmúlt 15 évben óriási fejlődésen ment keresztül. Ezek a változások a termesztéstechnológia számos elemét érintették: a talajművelést, a gyomszabályozást, a tápanyag-utánpótlást. A repcét megtámadó kórokozók jelentősége is megnőtt, mert a vetésforgóban szereplő egyéb növények (napraforgó, borsó, szója stb.) is gazdanövényei számos, repcét károsító betegségnek.

A legjelentősebb ezek közül a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum, amely komoly veszélyt jelent a betakarítható termés mennyiségére és minőségére, és az ellene való védekezés sikere a repce jövedelmezősége fokozásának egyik leghatékonyabb eszközévé lépett elő.

Propulse-dózis: 1,0 liter/ha

Permetlémennyiség: legalább 250 liter/ha. A repce virágzáskori kezelésénél rendkívül fontos a növényállomány belsejének megfelelő permetlé-borítottsága, amely ebben az esetben a legjobban durvacseppes fúvóka segítségével biztosítható. Az optimális eredmény érdekében a kijuttatási sebességet is megfelelően kell megválasztani, úgy, hogy lehetőleg ne haladja meg a 8 km/óra sebességet.

Kiszerelés: 5 literes kanna (gyűjtőcsomagolás 4x5 liter)

Esőállóság: 1 óra

Szerforma: Szuszpoemulzió (SE)

Keverhetőség: A Propulse® az eddigi ismeretek alapján a legtöbb, kereskedelmi forgalomban elérhető növényvédő szerrel keverhető (pl. Biscaya), azonban a különféle lehetséges tankkeverékek nagy száma miatt nem volt lehetőség a gyakorlatban előforduló összes keverék ellenőrzésére. Általánosságban minden tankkeverékre igaz, hogy minél többféle termék kerül a keverékbe, annál nagyobb a különféle rendellenességek kockázata (a kicsapódás vagy enyhe fitotoxikus hatás).

A Propulse® esetében a repce virágzáskori kezelésekor nem szabad a permetléhez 30 l/ha karbamid-ammónium-nitrát oldatnál többet adni. Többkomponensű keverékeknél (3 vagy több szer keverése esetén) nem szabad 15 l/ha karbamid-ammónium-nitrát oldatnál többet a permetléhez adni, különben fitotoxikus tünetek jelentkezhetnek.

További információkért látogasson el a www.agro.bayer.co.hu/weboldalra!