A magyarországi rizstermesztés egyik kiinduló pontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése és a fajták fenntartása. Nem véletlen tehát, hogy a Rizs Szövetség szeptember 10-én éppen itt rendezte meg nyilvános bemutatóját, az első rizsnapot.

rizs

A résztvevők megismerhették a nemesítői tevékenység alapjait – fotó: MATE

A látványos vízi világban a MATE munkatársai kalauzolták a látogatókat

A látogatók a programokon bejárhatták a rizs útját, az árasztott parcelláktól kezdve egészen a különleges hazai rizsből készült finomságokig. A látványos vízi világban a MATE munkatársai kalauzolták a látogatókat, akik nemcsak a magyar fajtákról tudhattak meg számos érdekességet, de gondolatban számos egzotikus országba is ellátogathattak a génbanki gyűjtemény megismerése közben. A legbátrabbak azt is kipróbálhatták, hogy milyen érzés mezítláb járni a rizsek közt.

rizs-nap

A látogatók a magyar fajtákról is számos érdekességet tudhattak meg – fotó: MATE

Sok finomság került a tányérokba

A Rizs Szövetség tagjai legújabb termékeiket is bemutatták, így rizsből készült ízletes tallérok, csokoládéba mártott puffasztott rizsszeletek mellett egzotikus indián rizs is került a tányérokba, és meg lehetett kóstolni a rizsből készült nagyszerű gyümölcsös italokat is.

A látogatók azt is megtudhatták, hogy a rizsföldek az idei aszályos körülmények között igazi menedéket jelentettek sok-sok védett vízimadárnak és kétéltűnek. Megismerhették a nemesítői tevékenység alapjait és azt, hogy milyen sok idő és kitartás kell egy-egy új fajta elismeréséig.

rizsből készült

A Rizs Szövetség tagjai legújabb termékeiket is bemutatták – fotó: MATE

A világ legnagyobb rizsfogyasztó országaiban évente akár 150 kg feletti az egy főre eső rizs mennyisége

A tudománynépszerűsítő előadásokon további érdekességet lehetett megtudni a hazai és nemzetközi rizs és indián rizs termesztésről és felhasználásról. Kiderült, hogy miért érdemes barna vagy fehér rizst enni, hogyan lehet jó rizst főzni, mik a nehézségei a termesztésnek, hogyan kerülhető el, hogy nehézfémek kerüljenek az ételeinkbe és miért az indián rizs a rizsek kaviárja. Az előadók arra is kitértek, hogy milyen a rizstermesztés helyzete a nagyvilágban, különösen a MATE néhány nemzetközi partnerénél, többek között a Fülöp-szigeteken, Ghánában és Chilében.

Mint elhangzott, a magyar rizsfogyasztás nem mérhető össze a világ legnagyobb rizsfogyasztó országaival, ahol évente akár 150 kg feletti az egy főre eső rizs mennyisége. A rizs azonban hazánkban is fontos élelmiszer, különösen a kisgyermekek, a diétázók és az étel-érzékenyek körében. A magyar rizstermesztés jelentős része bio minősítésű területeken terem és fontos exportlehetőségeket is nyújt.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.