Induljunk ki abból, hogy van egy jó termékünk, a célra jól megválasztott ható-anyaggal, optimális hatóanyag mennyiséggel, gyakorlati szempontból is jó formázással, ahogyan a Santana 1G-nél ezek mind együtt is vannak. Akkor már csak két „egyszerű” kérdést kell jól megválaszolnunk, a „mennyit” és „hová” kérdését!

Kezdjük a „mennyit” kérdéskörrel. A Santana 1G egyetlen dózissal került engedélyezésre, bármelyik kártevő ellen is akarjuk használni, ez pedig 11 kg/ha. A pontos mennyiség kijuttatása alapvető a megfelelő hatékonyság elérése érdekében. Éppen ezért már a bevezetés évében pontos ajánlásokat igyekeztünk adni a legelterjedtebb géptípusok beállítására. A gépbeállítás során, a leforgatásnál az alábbi képlettel viszonylag egyszerűen számolható és ellenőrizhető a kijuttatott készítmény mennyisége:


R x M x 6,9113

 


 

csoroszlyák száma


A képletben az:
- R a hajtókerék sugara méterben
- M a teljes munkaszélesség méterben
- a kapott eredmény gramm-ban értendő

Azt javasoljuk hogy a hajtókereket legalább 10-szer forgassuk át, így pontosabb eredményt kapunk. A beállítást követően tanácsos a vetést egy kisebb területen elkezdeni, ahol a terület nagyságának ismeretében ellenőrizni tudjuk vetőgépünk beállítását. Nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy a vetés megkezdése előtt a szerfogyás visszamérése KÖTELEZŐ!

Sok esetben nagyon nehezen lehet megtalálni a helyes beállítást, de az is előfordulhat, hogy ez nem is sikerül. Melyek azok a tipikus problémák, netán hibák, amik ezt eredményezhetik, illetve milyen okai lehetnek, ha a vetés során nem megfelelő mennyiségű készítményt juttatjuk ki:
- a talajkerék és a granulátumszóró adapter közötti hajtásláncban nem az ajánlásnak megfelelő fogszámú fogaskerék vagy fogaskerekek kerültek beszerelésre.
- a granulátumszóró adapterek lamellás kerekei kopottak, így nem képesek a megfelelő mennyiségű készítmény kijuttatására. (Figyelembe kell vennünk, hogy az adagoló kerekek a vetési szezon során is kopnak, így azoknál a vetőgépeknél, amelyek nagy területet vetnek be, ellenőriznünk kell az adagolás pontosságát szezon közben is.)
- több vetőgéptípusnál az adagoló kerék cserélhető (pl. John Deere –keskeny-széles, vagy Kverneland Accord Optima 3mm-6 mm széles, eltérő fogszámmal). Ha esetleg nem sikerül jól beállítanunk a vetőgépet, könnyen lehet, hogy nem a mi szempontunkból megfelelő adagoló elemmel szerelték.
- ha az egyes adapterek adagolóeleme eltérő mértékben kopott, eltérő lehet a soronként kijuttatott készítmény mennyisége is. Figyelmeztető jel, ha a tartályokból a granulátum nem egyformán fogy. Extrém esetekben ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy egy-egy tartályból a készítmény menet közben kifogy, kezeletlen sorokat eredményezve.
- előfordulhat, hogy az adagoló berendezések azonos beállítás mellett eltérő mennyiségű készítményt juttatnak ki. Egyes vetőgép típusoknál azt javasoljuk, első lépésként győződjünk meg arról, hogy az adagolórés egyformán nyitott-e minden elemnél. Helyszíni gépbeállításoknál több esetben szembesültünk azzal, hogy bár a beállító gombok egyformán álltak, az adagolórés mégis eltérő mértékben volt nyitva.
- a granulátumot a vetőelemekhez vezető cső megtört, esetleg eldugult. Ezt a dugulást sokszor az okozza, hogy a talajszintig belógatott granulátumszóró cső végét a nedves talaj részben, vagy egészen eltömi.
- ha a vetőgéppel korábban starter műtrágya került kijuttatásra, akkor érdemes a talajfertőtlenítővel való feltöltés előtt a rendszert áttisztítani. A gépben maradó műtrágya, vagy annak pora az esetek jelentős részében higroszkópos, megtapad, így leszűkíti a rendszer egyes pontjait. Ez nem minden esetben jelenti azt, hogy egyáltalán nem kerül ki talajfertőtlenítő készítmény a területre, de nagy a veszélye a nem megfelelő dózis kijutásának.

Az elmúlt évek egyik fontos tapasztalata volt számunkra, milyen kevés figyelmet kap az, hogy a kijuttatott készítmény milyen pozícióba kerül a maghoz képest. A Santana 1G feltűnő színe megkönnyíti ennek ellenőrzését, a talajban való könnyű fellelhetősége miatt látványosan mutatja a szórásképet. A talajfelszínre, vagy az alig 1-2 cm mélységbe kijuttatott készítmény látványa sok esetben okoz megdöbbenést. Több géptípusnál derült ki, hogy esetenként még a gyári megoldások sem a megfelelő helyre juttatják a granulátumot. Közismert, hogy a Santana 1G hatóanyaga nem gázosodik, hatását kontakt módon és gyomorméregként fejti ki, így a jó hatékonyság eléréséhez a mag környezetébe, a megnyitott magárokba kell juttatnunk. Ezért ne csak arra fordítsunk energiát, hogy a vetőgépet beállítsuk a megfelelő mennyiségű készítmény kijuttatására, hanem a vetés megkezdésekor bizonyosodjunk meg arról, hogy a granulátum a megfelelő helyre került. Cikksorozatunk következő részében ezzel a témával majd részletesebben is foglalkozunk.

A mikrogranulált starter műtrágyák választékának növekedésével és felhasználásuk elterjedésével egyre többen dönteni kénytelenek, hogy a granulátumszóró adapterrel azt juttassák ki, vagy a talajfertőtlenítő készítményt. Ebben a helyzetben gyakran merül fel a kérdés, hogy ki lehet-e juttatni a két anyagot egyszerre, mint egy fizikai keveréket. Fel kell hívnunk mindazok figyelmét, akik ilyen technológián gondolkodnak, hogy erős kukoricabogár fertőzés mellett az ilyen próbálkozásnak szinte biztosan növénydőlés lesz a vége! A mikrogranulált starter műtrágyáknak a fajsúlya általában 0,9 – 1 kg/dm3 körül van, míg a Santana 1G készítmény fajsúlya 1,5 kg/dm3. Együttesen betöltve őket a tartályba, néhány fordulót követően elkezdődik a két anyag fajsúly alapján való szétválása. Ennek egyenes következménye az egyenetlen kijuttatás, ami a talajfertőtlenítő készítmény hatékonysága szempontjából nagy veszélyt hordoz magában.

Végül, véleményünk szerint a kukoricabogár kártétele elleni védekezést érdemes komplex egészként kezelnünk, nem szabad kizárólag egy-egy technológiai elemre koncentrálnunk. Tudomásul kell vennünk, hogy „csodaszerek márpedig nincsenek”, a legjobb talajfertőtlenítő készítmény is maximum 2,5-es Iowa-skála szerinti értékkel tudja a kukoricabogár-lárva kártételét mérsékelni. Egészen extrém fertőzés mellett a legkisebb termesztési kockázatot a vetésváltás jelenti, ilyen körülmények között az érintett területre NE VESSÜNK kukoricát. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor ne a talajfertőtlenítő készítmény dózisának emelésén gondolkodjunk, hanem pontosan az ajánlott mennyiséget juttassuk ki, a megfelelő helyre. Érdemes a termesztett fajta kiválasztására is időt szánni. Kis gyökértömeget nevelő, rosszul regenerálódó gyökérzettel bíró fajta, különösen, ha az magas növekedésű, már kisebb kártétel esetén is könnyen megdől. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a hibát a talajfertőtlenítő készítményekben keresni. A Santana 1G elmúlt három évében tapasztaltak alapján azonban bátran állíthatjuk, ha a megfelelő mennyiségben és a megfelelő helyre juttattuk ki a készítmény, akkor nyugodtan alhatunk!

Somos Ferenc
Arysta Magyarország Kft.

Bővebb információ az Arysta Magyarország Kft. honlapján >>>

 

A termékkel kapcsolatos gyakorlati tanácsokért forduljon bizalommal területi kollégáinkhoz:

Név Tel. Megye
Barkaszi Imre +36 20-9786-293 Borsod, Szabolcs
Kása Sándor +36 20-3938-285 Heves, Nógrád, Szolnok
Lengyel Kálmán +36 20-5792-699 Komárom, Győr-Észak, Veszprém
Pintye Csaba +36 20-3815-390 Bács-Kiskun, Tolna
Somos Ferenc +36 20-3656-915 Csongrád
Szalai Attila +36 20-4322-209 Baranya, Somogy
Tóth Ildikó +36 20-9824-723 Győr-Dél, Vas, Zala
Vasas László +36 20-3156-983 Békés, Hajdú
Vitéz Péter +36 20-4553-882 Fejér, Pest

 

További információk a www.arystalifescience.hu honlapon.