A Hazai Bányák minden termékét közvetlenül értékesíti, így a beszállítói lánc rövidsége miatt rendkívül kedvező áron, rugalmas feltételekkel, egyedi kiszerelésekkel, testre szabott szolgáltatással, és kiszállítással tudják kiszolgálni a vásárlókat.

dolomit bányászása

Dolomitpor közvetlenül a bányából – Fotó: Hazai Bányák

Miért fontos a mésztrágyázás?

A talaj tulajdonságait részben a termőhelyi adottságok, valamint az időjárás határozza meg. Néhány savanyító tényező kialakulásához azonban egyértelműen emberi beavatkozás vezet: például a túlöntözés, mely a kilúgzás mértékét növeli, de egyes műtrágyák használata is tovább savanyítja a talajt. A talaj kémhatását alapvetően befolyásolja a kalciumtartalom is, ami viszont jól beállítható a megfelelő talajjavítóval. Minél magasabb a talaj mésztartalma, annál magasabb a talajoldat pH – értéke, tehát annál kevésbé savanyú.

A talajsavanyodás a legkiterjedtebb degradációs folyamat hazánkban. Magyarországon a javításra szoruló mezőgazdasági terület mintegy 2,8 millió hektár, ezen belül a talajsavanyúság kb. 2,2 millió hektárt érint. Magyarországon a talajok közel 70%-át fenyegeti a talajsavanyodás.

Ezért gond a savanyú talaj

Savanyú kémhatású talajokban bizonyos kationok, például az alumíniumion koncentrációja megnőhet és ez csökkenti nagyon fontos makro- és mikroelemek, például a foszfor, a kalcium és magnézium felvételét. A savanyú talajok szerkezete rendszerint levegőtlen, tömörödött és vízgazdálkodásuk is kedvezőtlen. Nincs morzsalékos talajszerkezet, romlik a talaj művelhetősége. Ezek a körülmények a talajlakó baktériumok számára sem kedveznek, csökken a nitrifikáló baktériumok tevékenysége is.

műtrágyázás

Meszezőanyag hatására javul a műtrágyák hasznosulása – Fotó: Hazai Bányák

Mi történik meszezés hatására?

A meszezőanyag hatására a vegetációs időszakban növekszik a gyökérzóna pH értéke, javul a műtrágyák hasznosulása, illetve felvehető kalciumot biztosít a növény számára. A kalcium nem csak a talaj, de a növény számára is rendkívül fontos. A kalciumnak kiemelkedő szerepe van a sejtfal ellenálló-képességében, a szénhidrát-anyagcserében, illetve a gyökerek megfelelő fejlődésében.

Szántóföldi kísérletekkel bizonyított, hogy mésztrágyázás alkalmazásával terméstöbblet érhető el.

A talaj termőképesség-fenntartásának, növelésének és a magasabb színvonalú növénytermesztésnek egyik fontos eleme a kalciumot kis mennyiségben tartalmazó, savanyú talajok meszezése.

mésztrágya a szántóföldön

Meszezés dolomitporral: nagyobb termésmennyiség – Fotó: Hazai Bányák

Hogyan reagálnak a talaj kémhatásának változására a növények?

A talajok kémhatása igen nagy hatással van a növények életére. A talajsavanyodás fokozódásával a talaj fizikai és biológiai állapota visszafordíthatatlanul leromlik, aminek következtében csökken a sikeresen termeszthető növényfajok száma, csökken a termés és a termesztés biztonsága, valamint romlik a termesztett növény ipari, takarmányozási értéke.

A magnéziumos dolomitpor a különösen savanyú talajokon hatékony, kalcium- és magnéziumtartalma révén javítja a talaj szerkezetét, különösen magnéziumigényes növényi kultúrák – burgonya, cukorrépa, évelő pillangósok, kukorica, repce, zab, kertészeti és gyógynövények – műtrágyázására ajánlott.

Ilyen dolomitport kínál a Hazai Bányák

A Zsámbékon kitermelt dolomitpor tulajdonságai:

  • Összes Ca tartalom: 22 m/m%
  • Összes Mg tartalom: 10 m/m%
  • Semlegesítőképességi egyenérték: 55%

A Zsámbéki magnéziumos mészkő a Nébih által hitelesített, szabványminőségű meszezőanyag.

A Hazai Bányák Zsámbéki dolomitbányájából közvetlenül rendelhet talajlúgosításra tökéletesen megfelelő dolomitport többféle kiszerelésben, egyedi kondíciókkal.

Kérjen ajánlatot!

Hazai Bányák Zártkörűen Működő Részvénytársaság

www.hazaibanyak.hu

E-mail: ertekesites@hazaibanyak.hu
Telefon: +361-369-7111 vagy +3670-646-0779