Ghána mellett Kenyában is elkezdtek mintafarmokat kialakítani, amelyek iránt a helyi vállalkozók nagy érdeklődést mutatnak – a kép illusztráció! – fotó: Shutterstock

Mindezekről Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója beszélt az M1-en. A műsorban elhangzott, hogy a tervek szerint nyolc afrikai országban alakítanak ki mintafarm-hálózatot, ennek első lépéseként Ghánában már több farm is működik.

Gyuricza Csaba elmondta, először különböző zöldségfajtákat – például uborkát, paradicsomot és paprikát – tesztelnek, de dísznövényeket is telepítettek egy másik farmra.

Gyuricza Csaba

Ghána mellett Kenyában is elkezdtek mintafarmokat kialakítani – amelyek iránt a helyi vállalkozók nagy érdeklődést mutatnak, tette hozzá. Nigériában két magyar kukoricafajta elismerést is kapott, mert a hozamuk a többszöröse a helyi fajtáknak.

Hangsúlyozta, ha egyszer kialakul a bizalom a magyar termékek, vagy technológiák iránt, akkor az más ágazatok számára is piacot nyithat Afrikában. Ezek között megemlítette az informatikát és a vízgazdálkodást.