A határt járva azt tapasztalhattuk, hogy a repcék virágzati tengelye hirtelen megindult és vékony kevés elágazás kezdeménnyel bontogatják gyönyörű szép, illatos, sárga virágaikat. Milyen problémák merülhetnek fel és mit tehet ebben a helyzetben egy jó gazda?

Itt az ideje a Sclerotinia elleni védekezésnek

Sokat alszik még kint a repce és addig is számos veszélyt rejteget számára a természet. Persze a legnagyobb gondot a vízhiány okozza és már-már aszályra utaló tüneteket is lehetett látni egy-egy rossz vízgazdálkodású területen elvetett repcében, amikor is megérkezett az eső. A hosszú, száraz idő után hirtelen lehullott jelentős csapadék következtében számolnunk kell a gombabetegségek, elsősorban a Sclerotinia megjelenésével. Ez a betegség akár 35-40%-át is elviheti a termésnek. A betegség kialakulást elősegíti, ha szűkebb vetésforgóval (2-3 év) dolgozzunk, illetve ha valamilyen – rovarkártétel, fagyhatás, hirtelen növekedés miatti élettani okból – megjelent a szárrepedés.

repce

Számolnunk kell a gombabetegségek, elsősorban a Sclerotinia megjelenésével – fotó: Shutterstock

A gombaölő szeres védekezést strobilurin hatóanyagot tartalmazó készítménnyel javaslom elvégezni a pozitív élettani hatása miatt: csökkenti az etilénszintézist (mely az öregedést aktiválja) segíti a tápanyag beépülést, ezáltal növelhetjük az ezermag tömeget. Amennyiben a növényvédő szeres kezelésekkel egy időben tápanyagot is szeretnénk kijuttatni, mindenképpen figyeljünk, hogy könnyen oldódó nem perzselő típusú levéltrágyát használjunk és ne melegben juttassuk ki, melyet minden esetben érdemes kiegészíteni bórral. Ez csökkenti a stresszt a növényben.

A megfelelő hibridválasztással sokat tehetünk a repcénk egészségéért

A Sclerotinia ellen rezisztencia nem létezik, viszont a repcénk fogékonyságát jelentősen csökkenthetjük ha toleranciát mutató olyan hibrideket termesztünk, mint pl. a DK EXPRIT, DK EXCEPTION, DK EXPRESSION. Ezek a hibridek a Phoma bizonyos genetikai típusaira is rezisztensek az RLM7 rezisztencia génnek köszönhetően.

A rovarkártevőkre is figyeljünk!

A gombaölő szeres kezelésekkel ajánlott a rovarok elleni védekezéssel kiegészíteni, hisz ilyenkor károsít a becőormányos, a fénybogár, a bundásbogár és a káposztapoloska is. Ez esetben mindig legyünk körültekintőek és használjunk „nem jelölésköteles” rovarirtókat illetve tartsuk be a törvényben előírt méhkímélő technológiát.

Wortmann-Alt Gyula
Növényvédő mérnök, DEKALB® kereskedelmi képviselő

További tippek a DEKALB.hu oldalon.