Pioneer

Forrás: Corteva Agriscience

Egy korábbi cikkben már bemutattam a legújabb Pioneer® kukorica hibridek egy részét, azokat, amelyek 420-nál kisebb FAO számmal rendelkeznek (P9398, P9944 és P9960). Ezt az éréscsoportot emeltem ki, ugyanis a 2022-es évben az extrém időjárás mellett a mezőgazdasági termelési költségek emelkedése fejtett ki jelentős hatást a gazdálkodók jövedelmére és döntéseire. A hatékonyság növelése ilyen helyzetben még fontosabbá válik.

Ez alapján a korábbi érésidőhöz tartozó kukorica hibridek választása egy arany középút lehet a magas termésszint és alacsony nedvességtartalom között. A Corteva Agriscience kínálatában nem csupán a genetikai előrehaladást jelentő új hibridek szerepelnek, hanem természetesen olyan Pioneer® kukorica hibridek is, amelyek az elmúlt pár évben már bizonyították, hogy nem érdemtelenül kerültek be a hazai Pioneer® kukorica vetőmag portfólióba. Ezek például a P8834, a P9610 és a P9363 a FAO 300-as éréscsoport első feléből, illetve a P9757 és a P9978 ugyanezen éréscsoport második feléből.

P8834 FAO 290

A P8834 egy kiemelkedő termőképességű és termésstabilitású korai hibrid, Optimum® AQUAmax® minősítéssel. Korai fejlődése gyorsabb a korábbi hibridekhez képest. Habitusa a tenyészidejének megfelelően alacsony, szárerőssége nagyon jó, csöveit viszonylag magasan hozza. Javaslom őszi kalászosok előveteményeként vagy másodvetésekhez akár.

Pioneer

Forrás: Corteva Agriscience

P9610 FAO 340

Optimum® AQUAmax® hibrid 340-es FAO számmal, ebből fakadóan kiváló őszi kalászos elővetemény! Kiemelkedő a hektoliter tömege, emellett rendkívül kemény szemekkel rendelkezik! Hasonló érésidejű hibridekhez képest alacsonyabb nedvességtartalommal takarítható be, termésstabilitása is nagyon jó, a száraz körülményeket is jól viseli. A P9363 és a P9415 hibrideinkhez képest kicsit magasabb növény, csöveit viszont kissé alacsonyabban hozza.

P9363 FAO 350

Szárazságtűrése kimagasló, ezért az aszályos évjáratokban is jól teljesít. A saját hibrideinket felvonultató üzemi kísérleteinkben az elmúlt években az egyik legalacsonyabb nedvességtartalomhoz az átlagnál magasabb termésszint párosult.

Az eddig felsorolt három hibridet azoknak a kukorica termesztőknek ajánljuk, akik korai betakarítást, kalászos utóveteményt terveznek, de nem szeretnének a termésben megalkudni.

P9757 FAO 380

Zöldszáron érő FAO 380-as kukorica, jó csőegészséggel. A csöveket magasan hordja, emiatt tekintélyt parancsoló a megjelenése. Erős a gyökere és a szára, megdőlésre nem hajlamos. Az elmúlt években tökéletesen helyt állt az inkább extenzívnek mondható körülmények között is, bizonyítva adaptációs képességét. Emellett a jobbnak számító, kukorica számára kedvezőbb termesztési körülmények között pedig akár kiemelkedő termésre is képes.

hibridek

Forrás: Corteva Agriscience

P9978 FAO 390

A P9978 egyike a csúcstermő FAO 300 végi kukoricáinknak. A hibridet a Szegedi Kutatóállomásunkon fejlesztettük ki és teszteltük több éven át, számtalan helyszínen, mielőtt kereskedelmi forgalomba hoztuk volna. Teljesítményére jellemző, hogy a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 2,7%-kal múlta felül a sztenderdek átlagát, köztük a legerősebb Pioneer® P0023-at is. Bátran javaslom a hazai termelők részére mindkét utóbbi hibridet, hiszen könnyedén beilleszthetőek a vetésszerkezetbe az ország egész területén, tenyészidejükből kifolyólag.

SÓLYOM JÁNOS
Vetőmag termékmenedzser
Corteva Agriscience

corteva logó