Nitrátérzékeny és AKG területek

Az agrárkörnyezet-gazdálkodási programban lévő területek esetében a nitrátrendeletben foglaltak betartása kötelező attól függetlenül, hogy a terület milyen érzékenységi kategóriában van, írja a NAK. A területi érzékenység, érintettség legegyszerűbben a www.mepar.hu weboldalon ellenőrizhető le.


November 30. és február 15. között:

  • Nem lehet trágyázni! Baktériumtrágya kijuttatására nem vonatkozik a trágyázási tilalom, mely esetben tulajdonképpen nem is trágyáról van szó, hanem a szerves anyagok lebontását segítő mikroorganizmusok kijuttatásáról.
  • Nem lehet a megnevezett területeken ideiglenes trágyakazlat létesíteni, és fenntartani sem. (Ezen időszakon túl ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal – s trágyázni sem –, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított.)
  • Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett, kivéve abban az esetben, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. (A kiszámításban segít az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet 1. számú melléklete.) Ha a terület egyben Natura 2000 terület is, akkor a téli legeltetéshez október 31. és április 23 között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges.

trágyázás

Trágyázási tilalom: november 30. és február 15. között – Fotó: pixabay

A szabályok megszegése közigazgatási szankciót is jelenthet, de egy esetleges Kölcsönös megfeleltetés ellenőrzés során a követelmények megszegése valamennyi érintett támogatásra jutó támogatási összeget is csökkentheti, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefoglalójában.