Milyen feladatokkal kell szembenézniük a gazdálkodóknak, és milyen lehetőségeket nyújtanak számukra a belvíz elvezetésére és akár tárolására? E heti körkérdésünkben erről kérdeztük meg a szakembereket. Akik ezúttal válaszoltak: Auditker Kft., AXIÁL Kft., Ádám és Társa Kft., KITE Zrt., Pap-Agro Kft.

Auditker Kft.

Cosmeco függőleges árokmarógép

Az Auditker Kft. bemutatja a Cosmeco legújabb árokmaró gépcsaládját, melyek kétségtelenül az egyik leghatékonyabb megoldását jelentik a belvíz kezelésének, valamint elvezetésének. Emellett kiválóan alkalmasak öntözőcsövek fektetésére akár 1 méter mélyen.

árok

Cosmeco függőleges árokmarógép

A függőleges rotor hosszanti rést vág a talajba, ezzel egyidejűleg a hajlított ásópengék kialakításuknak köszönhetően felhordják a földet a felszínre. A gépen elhelyezett hátsó formázó kar szabályozza a mélységet és tömöríti a csatornafalat, illetve annak alját. Az eredmény egy tökéletesen függőleges és sima falú csatorna.

A Cosmeco réselőgépei megbízható társak, nem csupán a vízelvezetés terén, hanem a földalatti öntözőrendszerek telepítései során is.  A gépek lehetővé teszik a csővezeték közvetlen talajszint alá fektetését. Az állítható felső terelőlapnak köszönhetően az eltávolított földet morzsolva terítik szét a résnyílás szélei mentén, így megkönnyíti annak későbbi betakarását.

A paletta legkisebb modellje könnyített szerkezetének és méreteinek köszönhetően könnyedén befér a fiatal gyümölcsösökbe és szőlőültetvényekbe anélkül, hogy sértené a gyökereket. A gép kizárólag a szükséges földmennyiséget termeli csak ki. Ezen okból sikeresen alkalmazható szabadföldön és fóliasátorban vagy a fóliacsatornák széleinek földelésére.

árokmaró gép

Cosmeco függőleges árokmarógép

Technikai részletek:

• Közvetlen hajtású hajtómű
• 2. kat hárompontfüggesztés
• Mélységállítás hidraulikusan a traktor függesztőkarjain keresztül
• A vágásszélesség a kések szögének módosításával állítható
• Fix váz, a sztenderd verziónál a kerék mögött dolgozik, az AXEL verziónál a traktor középvonalánál
• Igény szerint a traktor mindkét kereke mögé kitolható modellek is elérhetők.

Cosmeco réselőgépek legfőbb előnyei:

• Az AXEL verzió lehetővé teszi, hogy a gép tökéletesen a traktor középvonalán dolgozzon.
• Minden talajtípuson ideálisak.
• Állítható felső terelőlappal szereltek az eltávolított föld kiszórásának állításához.
• A kicsi méret és minimális össztömeg lehetővé teszi, hogy kis traktorok is kezelni tudják
• Maximális teljesítmény szabadföldön és fóliasátorban
• Nem termékeny talajsávok megszüntetése az árkok kiváltásával
• Hatékonyabb talajvízkezelés
• Gyökérrétegek levegőztetése
• Árokásó gépekkel szemben kisebb költség
• Kiváltja a kézi munkaerőt.

belvíz

Cosmeco függőleges árokmarógép

További információért kattintson ide!

AXIÁL Kft.

Hazánkban körülbelül 27.000 km2 az olyan terület, amelyen problémát okoz a belvíz elvezetése. Világviszonylatban is elismert problémáról beszélünk, és egyre több területet érint e probléma, viszont már számos megoldás létezik ennek kiküszöbölésére. A legismertebb ezek közül talán a talajszintezés, a dréncsőfektetés vagy a mesterséges árokkészítés.

Rengeteg megoldás és széles kínálat áll rendelkezésünkre olyan gépekből, amelyek segítségével a három művelet elvégezhető, így akár már 80-90 lóerős géppel is tudunk árokásást végezni. Az árokásás mellett külön ároktisztító és karbantartó gépeket is megtalálunk a piacon, amely segítségével a már meglévő csatornánk üzemképesen tartható.

Az ároknyitásnak a folyamatát ma már képesek vagyunk akár GPS-technológia segítségével szabályozni olyan módon, hogy az ároknyitási művelet közben már úgy vezéreljük az eszközünk magasságát, hogy az biztosan megfelelő leejtést kapjon az egész szakaszon. Ezt a mai használt RTK pontos rendszerek könnyen kezelik, ugyanis a garantált horizontális pontosságon túl a magasságvezérléshez szükséges vertikális pontosságot is képesek megfelelő módon biztosítani.

árok

Az ároknyitás folyamatát ma már képesek vagyunk akár GPS-technológia segítségével szabályozni.

A dréncsövezés egy korszerűbb megoldása az árokásásnak. Lényegében itt is árkot készítünk, de egy időben csapadékelvezető csövet is fektetünk bele. Eleinte az eszköz és üzemeltetési költségeket igen magasnak bizonyultak, és ezenfelül megjelent a csővezeték költsége is, ami miatt nagymértékben megnövekedett a technológia beruházási költsége, és emiatt számos gazda nem preferálta ezt a megoldást.

Szerencsére mára már nem szükséges önjáró dréncsőfektető gépekre beruházni, hanem vontatott és három pontra rögzíthető kivitelek is megjelentek a magyar piacon, amelyek jelentősen csökkentették a kiépítés költségeit. Továbbá az árokásóhoz hasonlóan itt is lehetőségünk adódik GPS-alapú dréncsőfektető rendszert alkalmazni.

dréncső

Már vontatott és három pontra rögzíthető dréncsőfektető kivitelek is elérhetők.

Megvan az árok, de hogyan vezessük bele a vizet? Ha szeretnénk a meglévő vízelvezetőnkbe terelni a szántóföldön álló belvizet, akkor szükségünk van egy úgynevezett talajszintező eszközre is. Ez az eszköz lehet gréder- vagy szkréper láda, teljesítménytől és erőgéptől függően kell a megfelelőt megválasztanunk. Ennek lényege, hogy egy előre meghatározott leejtést vagy szintkülönbséget tudunk megadni a területünkön, és így mi irányíthatjuk a csapadék lefolyását.

Természetesen erre is van megfelelő információs támogatás, amellyel nem szükséges nekünk odafigyelni a pontos megmunkálásra, hanem helyettünk egy GPS- vagy lézeres alapú rendszer végzi a munkagép döntésének és munkamagasság beállításának a műveletét. Egy ilyen rendszer már működik Magyarországon, ahol már két éve folyamatosan GPS-alapú rásegítéssel dolgoznak.

csapadék elvezetés

Előre meghatározott leejtést vagy szintkülönbséget tudunk megadni a területünkön, és így mi irányíthatjuk a csapadék lefolyását.

Ádám Jenő – Ádám és Társa Kft.

A talaj ökológiájára rengeteg tényező hat. Sokaknak az aszályról és a belvízről csak a termés mennyisége és minősége jut eszébe, viszont ennél sokkal összetettebb problémával állunk szemben. A víz hatással van a talajéletre is. A sok víz mindent tönkretesz. Az elvetett kultúrák kipusztulnak, a talaj tápanyaga kimosódik, maga a talajélet összességében romlik.

Ezenfelül a gazdálkodókat sok mindenben hátráltatja. A belvíz akadályozza a talaj előkészítését, a vízben álló területeken nem lehet elkezdeni a tavaszi vetést. Továbbá a talaj előkészítéséhez több gépi munkát kell elvégezni.

A gazdálkodóknak a biztonság lenne a legfontosabb a megfelelő termés és bevételek maximalizálására. Ehhez az egyik legjobb módszer, hogy törekednek a talajt olyan állapotba hozni, amely majdnem optimális környezetet biztosít az elvetett növényeknek, megakadályozva ezzel a növény esetleges károsodását.

Réselő

Réselő

Fontos még időben felkészülni minden helyzetre. Az Ádám és Társa Kft. hitvallása, hogy vízgazdálkodni kell! Jelenleg a belvíz jelent nehézséget a földeken, de utána bármikor fordulhat a kocka, és öntözésre lesz szükség. Mindenképpen törekedni kell az energiatakarékos öntözésre. Jelenleg a törvényi szabályozás lehetőséget ad fúrt kutak kialakítására 50 méterig annak a gazdálkodónak, aki rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és vízmérővel. Ezzel nagymértékben növelhető az öntözhető területek nagysága.

A belvíz okozta problémákra több megoldás is van. Az egyik legfontosabb, hogy a vizet tározni kell. A vizes élőhelyek visszaállítására is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megfelelő szervezetek. Ezenfelül a szükségtárolók kialakítása minden félnek előnyére szolgál, tekintettel arra, hogy az elmúlt években a környezeti változások miatt Magyarországon is egyre extrémebb a csapadékingadozás.

Az Ádám és Társa Kft. teljes körű megoldásokat nyújt a belvízelvezetéshez. A forgalmazott gépeket érdemes mind megelőzésnél, mind védekezésnél, tűzoltásnál használni. A felszín feletti belvíz elvezetésére a gazdálkodók rotációs réselőkkel és árokásókkal, csatornanyitó ekékkel, V-wing vápakészítővel tudnak felkészülni. A V-wing vápakészítő használata betakarítás után, száraz körülmények között ajánlatos. Ezeket a gépeket érdemes időben beszerezni és használni, mielőtt a táblán áll a víz és a vetés veszélybe kerül.

Árokásó gép

Árokásó

Csatornanyitó eke

Csatornanyitó eke

gép

V-Wing 2100HD vápakészítő

Azok a gazdák, akik a hosszú távot tartják szem előtt, már a felszín alatt kialakíthatják a víz elvezetésére alkalmas rendszereiket dréncsőfektetéssel (engedélyköteles) és vakonddrénezéssel. A dréncsőfektetéshez jelenleg állami támogatás is igénybe vehető.

Az Ádám és Társa Kft. által forgalmazott vakonddrénező modellek kiválóan alkalmasak a szántóföldek drénezésére, de itt is fontos a víz elvezetése. Általában az első szezonban 1,5 m távolságban végezhető, a második szezonban ez 3 m vagy akár nagyobb távolság is lehet. Ha a talaj nagyon tömör, akkor a rés 3 évig is kitart, viszont laza talaj esetén évente újra ki kell alakítani a csatornákat. A tartósság nagymértékben függ a talaj feltételeitől és a pangó víz mennyiségétől.

Rosetto vakonddrénező

Rosetto vakonddrénező

dréncső

Aft100 Dréncsőfektető

dréncső

Soil-Max Dréncsőfektető

dréncső

DK Dréncsőfektető

Meg kell említenünk egy másik fontos szereplőt a víz elvezetésére: az átemelő szivattyút. Ezeknek a szivattyúknak nagy előnyük, hogy traktorral működtethetőek és teljesen mobilisak, hiszen bármikor kitelepítheti vagy szétszedheti a gazda. Az Ádám és Társa Kft. a 792 m3/h és a 2700 m3/h közötti teljesítményű szivattyúkat ajánlja.

Pennacchio átemelő szivattyú

Pennacchio átemelő szivattyú

A csatornatisztítás is fontos része a belvíz elleni védekezésnek. Az elvezető árkok tisztítása nélkülözhetetlen a víz megfelelő elvezetéséhez, így megkönnyíthető a vízügy munkája is. A csatornatisztító gépekkel száraz időben tud a gazdálkodó a legnagyobb hatékonysággal dolgozni.

csatorna

Greffet csatornatisztító

Összegzésképpen annak a gazdálkodónak, aki profi módon szeretné kialakítani a víz elleni védekezését, már a vetés előtt vagy azonnal a vetés után kell lépnie. A víz a mezőgazdaságban amellett, hogy elengedhetetlenül szükséges a termeléshez, a nem megfelelő vízgazdálkodás hatására nehezen felmérhető károkat is okoz. Az Ádám és Társa Kft. tanácsa minden gazdának, hogy készüljön fel időben a víz elvezetésre és a védekezésre.

Riczu Péter digitális mezőgazdasági projektmenedzser – KITE Zrt.

Az egyre szeszélyesebbé váló klímánknak (hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, hosszabb ideig tartó esőzések, gyors hóolvadás), valamint a talajtani és domborzati sajátosságoknak köszönhetően gyakran kell számolnunk vízkárokkal a növénytermesztésben.

Hazánk területének 45%-a belvízzel veszélyeztetett, amely elsősorban a lefolyástalan, síkvidéki területeket érinti. Ez a felszíni víztöbblet ugyan időszakosan jelentkezik a belvíz által veszélyeztetett mezőgazdasági területeken, ugyanakkor tartósan megjelenő és nagy területekre kiterjedő hidrológiai jelenség.

Ha napokig fennáll a terület extrém vízbősége, a mezőgazdasági munkák elvégzésének idejét nagymértékben befolyásolja, másfelől komoly hatásai vannak a kultúrnövényeinkre, csökkentheti a termés mennyiségét és ronthatja annak minőségét.

A belvíz elleni védekezés egyik fontos eszköze az okszerű agrotechnika (pl. periodikus mélyművelés, kémiai talajjavítás stb.), amely a terület vízgazdálkodási tulajdonságait javítja, ezzel csökkenti a belvíz kialakulásának kockázatát.

Az agrotechnikai beavatkozásokon túl hatékony segítséget nyújtanak a műszaki megoldások (felszíni vízelvezetés, talajcsövezés). A KITE Zrt. felszíni vízelvezetési megoldása domborzati információkon alapul. Precíziós gazdálkodási szaktanácsadóink folyamatos kapcsolatban vannak partnereinkkel, így a szükséges kiegészítő információkat (tábla melletti csatornák és dűlőutak elhelyezkedése, a táblán belüli mesterséges objektumok helyzete, bizonyos helyi specifikációk) folyamatosan begyűjtik, majd ezeket a tényezőket figyelembe veszik a tervezéskor.

árok

Árokrendszer megtervezése ArcGIS-szoftverrel

A belvízzel veszélyezetetett tábla 3D-adatai és a tábla sajátosságainak felhasználásával, térinformatikai szoftverkörnyezetben, erre a célra kifejlesztett speciális modellekkel, megtervezzük a káros felszíni víztöbblet elvezetésére szolgáló – erő- és munkagépek számára átjárható – vápákat. A vápakialakítás John Deere 8345R típusú, IVT váltós erőgéppel, GS6000-es antennával felszerelt, AutoTrac automatikus kormányzást lehetővé tevő rendszerrel és iGrade-megoldással, illetve a Wolverine Extreme munkagép segítségével történik.

Ároknyitás Wolverine rotációs ároknyitóval

Ároknyitás Wolverine rotációs ároknyitóval, JD iGrade-szintezés

A KITE Zrt. Innovációs Főigazgatósága 2019-től elindított „Technológiai szolgáltatásának” keretében a kivitelezésben már 3 John Deere 8345R erőgép és 3 Wolverine Extreme vápanyitó eszköz vesz részt.

A kivitelezés hatására nemcsak a vízzel korábban közvetlenül borított táblarészek, hanem az azzal határos (jelentősen átnedvesedett) területek is művelhetővé válnak.

További információért keresse bizalommal a KITE szaktanácsadóit a www.pgr.hu oldalon.

Pap-Agro Kft.

ERMO Blader drénező lazítók

Napjainkban különösen aktuális a tartósan víz alá kerülő területek vízmentesítése. Az ERMO drénező lazítók használatának célja nem a talaj megmunkálása, hanem a talaj alsó rétegeiben és ezáltal a felszíni rétegekben is a víz elvezetésének elősegítése, különösen agyagos talajokon.

A lehetőségek szerint célszerű a veszélyeztetett területek időszakos meglazítása, drénezése, így egy csapadékos időszakban megfelelő a vízmozgás. A kések mögé szerelt drénező szerszám egy kör keresztmetszetű ideiglenes árkot húz az alsó talajrétegben, így a víz el tud folyni a területről. Ezeket a gépeket 70-110 cm mélységben történő drénezésre fejlesztették ki.

dréncső

Az olasz gyártótól már megszokott robosztus vázzal szerelt lazítók típustól függően 1/2/3 késsel szerelve 80-350 Le teljesítményű erőgépekkel üzemeltethetőek. A 2 és 3 késes kivitelek kérésre felszerelhetőek egy pár támkerékkel a könnyebb mélységszabályzás érdekében. Egy BLADER.2/112 két késes drénező lazító elérhető demózási célra is.

Tekintse meg hirdetésünket ezen a linken!

Az Agroinform.hu Piacterén több mint 50 ezer hirdetést találsz. Bármilyen gépet is keress, itt érdemes körülnézni.

Ha pedig kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatunkat, ahol egy nagyon aktív fórumozó közösségel beszélgethetsz.