A szármaradvány mint tápanyagforrás

Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok komoly tápanyag-utánpótlást jelenthetnek a talajnak, jelentős mennyiségben tartalmaznak ugyanis kötött állapotban lévő nitrogént, foszfort és káliumot is. Az intenzív növénytermesztési gyakorlat miatt termőföldjeinkben jelentősen csökkent a mikroorganizmusok száma és diverzitása, ezért különösen fontos, hogy a szár- és gyökérmaradványokban található tápanyagokat felhasználva hozzájáruljunk a megfelelő talajélet helyreállításához.

A repce és a kalászosok aratását követően a szárbontás kérdése hamarosan újra aktuálissá válik! Használja fel a maradványokban rejlő tápanyagokat!

A szárbontás fontossága

A talajban lévő, lassan bomló maradványok ugyanakkor nehézségeket okozhatnak a talajmunkák során, a megkötött nitrogént pedig épp az újabb, vetésben fejlődő növények elől vonhatják el, ezért különösen fontos, hogy megfelelő termékkel segítsük a szárbontást: így a folyamat jelentősen felgyorsul, és a fejlődő növények számára könnyen felvehetővé válik a kálium, a foszfor, illetve egyéb mezo- és nyomelemek is. A tarlómaradványok lebomlását hatékonyabbá tehetjük, ha olyan mikrobákat juttatunk a talajba, amelyek nagy mennyiségű cellulóz- és lignocellulóz-lebontó enzimet termelnek, másrészt biztosítani kell a cellulózbontás nitrogénigényét is, ezért – a cellulózbontók mellett – nitrogénfixáló baktérium kijuttatása is ajánlott, amely a tarlóbontás során biztosítja a folyamathoz szükséges nitrogént is.

Szárbontó készítmények a Natur Agro Hungáriától

Natur Micro T

Natur Micro T szárbontást segítő készítmény

A Natur Micro "T" egy környezetbarát, koncentrált mikrobiológiai talajoltó, amely a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaz, amelyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat. Korábbi, Natur Micro nevű termékünkre épül, ám töményebb összetételének köszönhetően kisebb dózis alkalmazása is elegendő, így optimalizálhatja hektáronkénti költségeit.

A tápanyagok beépítésén és azok mobilitásán kívül a szár- és gyökérmaradványok elbontásáért is felelős. A termék különálló baktérium- és gombaadalék komponenst tartalmaz. Az oldatban Trichoderma gombatörzsek is találhatók.

A javasolt dózis 4 liter/ha (Natur Micro T 3 liter baktériumkomponens + Gombaadalék komponens 1 liter).

 

Natur Nova

Natur Nova talajoltó

A Natur Nova a Natur Micro módosított összetételén kívül az alábbi baktériumtörzseket tartalmazza kiegészítésként:

  • Bacillus thuringiensis var. kurstaki
  • Bacillus thuringiensis var. tenebrionis

A Bacillus thuringiensis baktériumokkal a foszfor mobilizációja jelentős mértékben növelhető a talajban. A nehezen oldható foszforvegyületeket a mikroorganizmusok különböző enzimek segítségével teszik oldhatóvá, s az így kialakuló formákat a növény már képes felvenni. A Natur Nova ezáltal hozzájárul az egészségesebb talajösszetétel kialakulásához is, amelynek köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának az esélye is csökken. Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmaz.

A javasolt dózis 4+1 (baktérium + gomba) liter/ha, vagy dupla dózis, 8+2 liter/ha.

 

Natur Forte

Natur Forte koncentrált talajoltó

A Natur Forte összetétele a Natur Micro kétkomponensű mikrobiológiai készítmény kiegészített, módosított alapjaira épül. Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmaz. Előnye a készítmény töménységében rejlik.

A javasolt dózis 4 liter/ha (Natur Forte 3 liter baktériumkomponens + Gombaadalék komponens 1 liter).

 

 

 

 

 

 

Szárbontó készítményeink AKG-ban is felhasználható, támogatott termékek!

Megéri? A számok megmutatják!

Talajoltóink hatékonyságát szántóföldi kísérleteink is bizonyítják, alkalmazásukkal rendre sikerül számottevő terméstöbbletet kimutatnunk. Kezeléseink ára megtérül, így azokkal nemcsak a talaj és a növény, hanem a gazda is jól jár!

  • 2018-ban, győri kísérletünk során őszi búza előveteményt követő kukorica állományban pusztán a Natur Micro felhasználásával 5,72%-os lett a terméstöbblet.
  • 2020-ban Madocsán, búza előveteményt követő repce kultúrában Natur Forte termékünk felhasználásával 6%-os terméstöbbletet értünk el a kezeletlen kontroll állományhoz képest.

A kezelés költsége minden esetben megtérült, sőt a terméstöbbletnek köszönhetően extra bevételt tudtunk realizálni.

Ha kíváncsi a kísérletek részleteire, töltse le ismertetőinket!

Győri kísérlet letöltése
Madocsai kísérlet letöltése

A szárbontással csak nyerhet, ne hagyja ki Ön sem!

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!