Szécsi Zoltán az idei PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás nagykövete. Ha valaki, ő aztán tudja, hogy a sikerhez – a tehetség mellett – elengedhetetlen a kitartás, a folyamatos megújulás és a nyitottság az újra. Ezért is érdeklődik a mezőgazdaság modern, precíziós megoldásai iránt és vallja, a precíziós gazdálkodás nemcsak a termelőknek hasznos, hanem mindenki másnak is, hiszen kevesebb vegyszer felhasználásával magasabb minőségű, egészségesebb élelmiszerhez juthatunk, emellett a környezetünket is óvjuk.

Szécsi Zoltán PREGA nagykövetként az egészséges élelmiszer-előállítást tekinti elsődleges feladatnak – fotó: Agroinform.hu

Amikor Szecska néhány éve, 2012-ben az agrárium területére „tévedt”, semmilyen mezőgazdasági ismerete, tapasztalata nem volt. A megörökölt föld azonban elbűvölte, megszólította és elindította azon a pályán, amely ma már fontos része az életének. Nemcsak a növénytermesztésbe vágott bele – 150 hektáron gazdálkodik a Heves megyei Kömlőn –, de idővel az állattenyésztés is megjelent az immár „Szécsi Zoltán gazdálkodó” életében, aki tejhasznú szarvasmarha tartásával is foglalkozik.

Az indulás persze nem volt könnyű, a szakmai ismereteket folyamatosan tanulta és tanulja, mert az élsportolói lét arra nevelte, hogy soha ne adja fel.

Az AXIÁL standon a legkorszerűbb technológia mellett a remek hangulat is cégérként ismert – fotó: Agroinform.hu

Érdemes belevágni egy addig ismeretlen világba, de fel kell ismerni azt is, hogy milyen tudás hiányzik – mondja. Kért és kapott segítséget és fontos tanácsokat is, hiszen sportolói múltjából magával hozta azt is, hogy mindig a legjobbra törekedjen. Már „menet közben” ismerkedett meg a növénytermesztés és az állattenyésztés mai – és a jövőt jelentő – legkorszerűbb módszereivel. A sikeres agrártechnológia elképzelhetetlen a digitalizáció, az informatika nélkül – vallja, ezért is fordult érdeklődése a precíziós gazdálkodás felé. Miközben tanulta az új technológiákat, egyre jobban felismerte, hogy nemcsak egy újabb szemlélettel találkozott, hanem a jövő hosszú távra szóló megoldásával.

A földművelés, az állattartás ma már korántsem azt jelenti, amit nagyszülei korában, a mai gazdálkodónak tudatosnak, hatékonynak, versenyképesnek kell lennie úgy, hogy a környezet védelmét is szem előtt tartja. A precíziós gazdálkodás részben azt is jelenti, hogy pontosan annyi és csak annyi növényvédő szert, vetőmagot, tápanyagot juttatnak ki, amennyire szükség van, s ez mind gazdasági, mind ökológiai szempontból megtérül. Nemcsak versenyelőnyt jelent, de a következő generációk iránti felelősségre is megtanít, hiszen rajtunk múlik, hogyan őrizzük meg természeti kincseinket – mondja Szécsi Zoltán, aki számára kiemelten fontos, hogy az élelmiszer, amit előállít jó minőségű és egészséges is legyen.

Az Agrotec Kft. automata kormányzási rendszerei márkafüggetlenül illeszthetők bármely erőgépekbe – fotó: Agroinform.hu

Ezért vállalta örömmel, hogy a precíziós gazdálkodást széleskörűen bemutató PREGA 2019 Konferencia nagykövete legyen, és azért is, mert úgy gondolja, személyes példát szolgáltathat arra, hogy egy teljesen új karriert is fel lehet építeni. Ehhez azért nem árt nyitottnak lenni az újdonságokra, és elfogadni, hogy ma már folyamatosan fejleszteni és tanulni kell – teszi hozzá. Véleménye szerint a PREGA alkalmas arra, hogy a precíziós gazdálkodással még csak ismerkedő és a benne jártas gazdálkodók is megtalálják a számukra fontos tudást, új információkhoz jussanak. A konferencián idén több mint ezer látogató vett részt, akik egymástól is sokat tanulhattak.

A KITE Zrt. szakemberei is érdekes újdonságokat osztottak meg a PREGÁN – fotó: Agroinform.hu

Az idei PREGA-n több mint 100 előadást hallgathattak meg a résztvevők, ezekben fontos szerepet kapott a szántóföldi növénytermesztés és benne a talajok kezelése, ami Szécsi számára gazdálkodóként kiemelt szempont. Bár még csak a precíziós gazdálkodás kezdeti lépéseit tette meg, de az egyik első, alapvető elemét, a talaj állapotának felmérését, a területek tökéletes megismerését évek óta alkalmazza.

A konferencián a precíziós talajjavítás témája kiemelten érdekli, de a dróntechnológia, a pilóta nélküli légi járművek mezőgazdasági szolgálatba állítása is, ami szintén témája a rendezvénynek. Gyakorlati alkalmazását például a drónos permetezésben, gyomirtásban látja. Az ehhez kapcsolódó alapvető szoftveres fejlesztések, például a gyomfelismerés hatalmas segítséget és előnyt jelent – fűzi hozzá.

Szécsi Zoltán hatalmas előnyöket lát a dróntechnológia mezőgazdasági célú alkalmazásában – fotó: Agroinform.hu

PREGA