Egy kis ideig pont olyan, mintha igazi februári tél lenne sok hóval, csípős hideggel. A zsámbéki medencén át elhagyva a budai hegyeket, Tolna, Somogy felé haladva azonban múló érzéssé válik mindez. Azt gondolnánk országunk mérete a nagy szélsőségeknek gátja. Nem így van. A kép nem egységes. Még a térségi klíma tekintetében sem, és mindezért meghatározó módon, a természetes tényezőkön kívül, 90 %-ban az emberi tényezők, elsősorban a káros gázkibocsátásunk a felelős.

Mindezek tetejébe, eddig kellemes klímájú Kárpát-medencénk éghajlatát 3 éghajlati régió változása befolyásolja. Nedves óceáni, száraz kontinentális vagy mediterrán ország leszünk-e jövőben? A határozott vélemény kialakítását nehezíti, hogy az országon belüli hőmérséklet és a csapadék mennyiség változásának (C°, %) mértéke sem esik egybe.

térkép

Az átlagos éves középhőmérséklet 1981–2010 és 1971–2000 normál időszakok közötti különbségének területi eloszlása (homogenizált, interpolált adatok alapján) – fotó: OMSZ / met.hu

térkép

Az 1981–2010-es és az 1971–2000-es átlagos évi csapadék összegek arányának területi eloszlása (homogenizált, interpolált adatok alapján) – fotó: OMSZ / met.hu

Minden esetre a telek a mainál melegebbnek és csapadékosabbnak ígérkeznek. A korai és / vagy korán vethető, az aszálykerülő virágzási idejű, hosszabb tenyészidejű hibridek szerepe felértékelődik. A talajnedvességet, tavaszi felmelegedést gyors kezdeti növekedéssel kihasználó TEKNI CS (FAO 180-200) vagy a FAO 300 csoport elején érő CHAMBERI CS, KAMPONI CS hozamaira a kritikusnak mondott évjáratokban is biztosan alapozhatunk.

diagram

A csapadék eloszlásának és intenzitásának emelkedése a talaj magasabb víztartalmát is elviselő, ugyanakkor a termésszintjüket megtartó középérésűekre irányította rá a figyelmet. A belvízveszélyes régiókban a PARDI CS alkalmazkodó- és állóképessége az Ipoly mentén és a tiszai, dunai árteres termőföldeken is megmutatkozott. A PARDI CS a víznyomás miatt hiányos talajművelést, de a gyomnyomást is jól viselte.

Pardi CS

PARDI CS

Itt kell megjegyezni, hogy a náddal, egyszikűekkel fertőzött területek legjobb hibridjei a Duo System technológiával termeszthetők. A Trilogi Duo, Portile Duo és még a PINCKI Duo is cikloxidim toleranciájuknak köszönhetően jól viselik a speciális gyomirtás mellett a hidegebb, nyirkos, valamint a száraz körülményeket egyaránt.

Pincki Duo

PINCKI Duo

A prognózisok alapján tudjuk, hogy fel kell készülnünk arra, hogy az aszályos hónapok gyakorisága 60%-al nő. Szárazságtűrő növényfajok vagy aszálykerülő virágzási idejű napraforgó-, kukorica hibridek választékából kell megtalálnunk a legtűrőképesebbeket. Míg a hideg tűrésre is tesztelt TEKNI CS- t az EU északi országaiban, úgy a hibridek eredményeit a hazaitól jelentősen szárazabb déli régiókban és a kontinensen túl is értékelik. A napraforgó több szempontból régiós bázisnövényünk lehet a jövőben.

A pálmaolaj kitiltása az EU területéről, előreláthatólag növelni fogja a napraforgó iránti keresletet. Tudjuk, hogy mind éghajlati, mind pedig olaj- és terméshozam tekintetében a Caussade napraforgó hibridek kiemelkedő eredményekre képesek. A ma már hagyományosnak számító CL technológiájú FUSHIA CL mellett az EUROPA CLP és a CSF 17902 SULFO EXPRESS®SX® is segítséget nyújt a gazdák számára a nehezen írtható, gyorsan terjedő gyomokkal szemben.

Europa CLP

Europa CLP

Az új napraforgó hibridek genetikája lépést tart az egyre nagyobb területen fertőző és szinte egytől egyik kifejezetten melegkedvelő fajokból álló gyomnyomással. A MARBELIA CL például kiváló megoldást nyújt a szádor fertőzte régiókba.

A napfénytartam és ezzel párhuzamosan a hőmérséklet emelkedésével a talaj nedvességtartalma csökken. A talaj nedvességveszteségének csökkentése az elsődleges szempont talajműveléskor. A tarlóhántás, a talajok lezárása a nedvességtakarékos termesztési technológiák egyik legfontosabb elemei. Segítségükkel a talaj kapillárisok páramozgását a termesztés sikerének szolgálatába állíthatjuk. Más, a kevésbé arid időszakokban is már alkalmazott termőföld hasznosítási lehetőség a cirok vetésében rejlik. A kukoricánál jóval szerényebb körülményekkel beérő SUPER SILE 20 siló cirok termesztése is egy lehetőség a termőföldek gazdaságos hasznosítására ebben a forrósodó térségben.

Caussade

SUPER SILE 20 siló cirok önállóan és kukoricával vetve

További információt a Caussade Semences Hungary Kft. honlapján talál.