Kevesen foglalkoznak hazánkban hagyma és levélpetrezselyem termesztéssel, mert ezekhez a növényekhez hatalmas tapasztalat és folyamatos odafigyelés kell.

A Huminisz Kft. kiemel figyelmet fordít a szántóföldi kertészeti kultúrák-, így a zöldségnövények tápanyag-utánpótlására és az aktuális stresszhatások enyhítésére alkalmazható kezelésekre.

Az ügyvezető, Pais István szerint különösen egy ilyen kihívásokkal teli évben fontos szerepvállalás a példaértékű gazdaságok bemutatása, éppen ezért Békés megyébe Kamut, térségébe látogattunk el terepszemlére és szakmai tanácskozásra.

Vendéglátónk, Földesi István szántóföldi zöldségtermesztéssel foglalkozik és 15 évvel ezelőtt kezdett bele az intenzív hagymatermesztésbe. Ekkor a megváltozott piaci körülmények miatt át kellett alakítani az addig használt termesztéstechnológiát és korszerű hibridekkel, rendkívül precíz növényvédelemmel és komoly odafigyelés mellett kellett hagymát előállítani gazdaságosan.

Nézzük meg a Kamut határában forgatott kisfilmet, amelyben növényvédelemre és tápanyag-utánpótlásra vonatkozó konkrét ajánlásokat is hallhatunk:

Kamut-Murony térségében az új technológiát mindössze 8-10 termelő tanulta meg, ők viszont képesek voltak kiváló minőségű és az elvárásoknak megfelelő mennyiségű hagymát termeszteni.

A hagymatermesztők kihívásairól és a stresszhatások enyhítéséről kérdeztük interjúnkban Földesi Istvánt.

– Mint minden gazdálkodó esetében, nálunk is évről-évre jönnek a nehézségek, amelyekkel szembesülnünk kell. A klímaváltozás hatására megtapasztalt fokozódó szárazságot szerencsére – az öntözhető területeinknek köszönhetően – jól tudjuk enyhíteni.

Évről-évre szélverés sújtja a tábláinkat, így hol az egyik, hol a másik területeinken, a kelés utáni időszakban komoly károkat okoz.

Idén április 20-a körül érkezett a szél és egy termelő társunknak újra is kellett vetnie emiatt.

A mi tábláink is komolyan károsodtak – és itt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az elmúlt évek szélkár-tapasztalataiból nagyon sokat tanultunk. Kezdve a vetés utáni talaj-felület kialakítástól, a szomszédságon át és a tábla tájolásáig, nagyon sok szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjunk védekezni a szélverés ellen.

Hosszas dilemma és a növényvédelmi kezelések számbavétele után úgy döntöttünk, hogy ezt a táblát nem vetjük újra – annak ellenére sem, hogy a terület 40%-át károsította a szél.

Hagyma szántóföld, szélverés

Ezen a vöröshagyma állományon csak a szakértő szemek vehetik észre a szélverés hatásait – fotó: Agroinform.hu

Úgy gondolom, hogy a Huminisz technológia alkalmazása, az odafigyelés, a türelem, az öntözés és az ismételt tápanyag-utánpótlás hatására közepesnél jobb termést realizálhatunk.

– Mi az oka annak, hogy a Huminisz technológiát választotta a versenytársak közül? – kérdeztük Földesi Istvánt.

– A gazdálkodók számára az első és legfontosabb szempont egy termék megítélésekor a kedvező ár-érték arány, valamint a termék helyi körülmények között megtapasztalt teljesítménye, mérhető hatásai.

A Huminisz termékek kipróbálása után azt tapasztaltuk, hogy az alkalmazásukkal könnyeben átvészelik a zöldségnövények a stresszhatásokat. Ezen kívül saját kísérleteket is folytattunk a készítmények hatásainak vizsgálatára. Mindezek tükrében gondoljuk úgy, hogy számunkra a legjobb ár-érték aránya a Huminisz termékeinek van, ezért tettük le mellette a voksunkat.

Idén a Huminisz technológiát a szántóföldi kertészeti kultúráink közül zöldbabban, őszi- és tavaszi vetésű vöröshagymában és levélpetrezselyemben alkalmaztuk a teljes vetésterületen.

A felhasznált készítmények szántóföldön és szántóföldi zöldségféléknél pedig a következők voltak:

Azt tapasztaltuk, hogy attól kezdve, ahogyan már van növény-, illetve levélfelület, amely ezeket a készítményeket felveheti – már érdemes kihelyezni a Huminisz termékeket.

Az első években, amikor elkezdtük alkalmazni ezeket a szereket, korábban nem tapasztalt, kedvező hatásokra figyeltünk fel – ezért megkérdeztem Pais Istvántól, hogy van-e a Huminisz termékeknek a növényekre gyakorolt egészségmegőrző-, illetve azt támogató hatása.

István örült az észrevételeinknek és megerősített minket abban, hogy a javasolt Huminisz technológia alkalmazásával a növénykultúrák erősebb, egészségesebb, zöldebb képet mutatnak és valóban ellenállóbban a stresszhatások- és a betegségek ellen is.

Hagyma esetében nagyon fontos szempont, hogy a betakarítás előtti időszakban a növény ellen tud-e állni még egy hétig a betegségeknek, vagy leszárad-e a levélzet. Hiszen a hagyma lombjának megtartása méretben centiket, súlyban pedig hektáronként száz mázsákat jelent a termelőknek.

Levélpetrezselyem kultúrába is ellátogattunk, ahol 100%-ban öntözött, sűrű betakarítású táblán jártunk. Milyen tapasztalatokat tud megosztani levélpetrezselyem tekintetében?– érdeklődtünk Földesi Istvánnál.

– Szintén a felvásárói igényeknek igyekszünk megfelelni a levélpetrezselyem esetében. 4 kaszálást tűztünk ki célul, amit csak a kultúra maximális kiszolgálásával és öntözéssel tudunk megvalósítani.

Levélpetrezselyem-föld Békés megyében

Homogén levélpetrezselyem-föld Békés megyében, Kamut határában – fotó: Agroinform.hu

Ezen a táblán a vetés óta 35-40 ml természetes csapadék esett összesen. Az állomány még öntözés nélkül kikelt, azonban azóta csak az öntözővíztől fejlődik – ami a költségeinkben jelentősen megmutatkozik.

A stresszhelyzeteket a petrezselyem esetében minden erőnkkel igyekeznünk kell megelőzni, ugyanis, ha azt már enyhíteni kellene, arra ez a kultúra nagyon érzékenyen reagálna – és mi is nehezen viselnénk el gazdasági szempontból.

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a gyomirtások után minden alkalommal használtuk a Huminisz technológiát, ahol a Kondisol és a Solvitis Magneto volt az alkalmazott kezelés.

100-120 mázsát szeretnénk betakarítani kaszálásonként – és úgy gondoljuk, hogy a Nitrogén műtrágya mellett a Huminisz kezelések erőteljes lombnövekedést eredményeznek, így segítenek elérni a kitűzött terméseredményt. – fűzte hozzá Földesi István.

A gazdának köszönjük szépen a tapasztalatainak megosztását.

Termelő társainknak, olvasóinknak jó szívvel ajánljuk, hogy szántóföldi kultúrák – valamint kertészeti növényfajok termesztéstechnológiájával kapcsolatosan forduljanak bizalommal a Huminisz Kft. szakembereihez.

8315 Gyenesdiás, Iparosok útja 16.

06/83/540-210

06/83/540-211

info@huminisz.hu