Az Isterra Magyarország Kft. közel 20 éve van jelen Magyarországon. A cég az indulása óta kizárólag kalászosvetőmag-forgalmazással, -termeltetéssel foglalkozott: a francia Florimond Desprez nemesítő cég által nemesített fajtákat képviselik Magyarországon. Három és fél évvel ezelőtt született meg az az elhatározás, hogy a kalászos portfóliót érdemes lenne bővíteniük. Mivel Virágné Pintér Gabriella kereskedelmi vezetőnek már korábbról voltak tapasztalatai a szójavetőmag-szaporítással, -termeltetéssel és -értékesítéssel kapcsolatban, kézenfekvőnek látszott, hogy ezzel lenne érdemes próbálkozniuk.

Sikerült két év alatt megtalálniuk azokat a fajtákat, amelyekkel ideálisan lehet a hazai piacon dolgozni. Ezek között található a nagyon korai, dupla nullás éréscsoportú szója, a Liberátor, ami elsősorban az ország északi részén termeszthető sikerrel.

ES Liberator szója

ES Liberator szója: nagyon korai, dupla nullás éréscsoportú szója – fotó: Isterra Magyarország Kft.

A következő éréscsoportban (a nullás éréscsoport) vezették be és adják el a legnagyobb mennyiségben a Radiosa szójavetőmagot, ami az ország teljes területén sikeresen termeszthető és mindenhol betakarítható érésgyorsítás nélkül is.

A leghosszabb tenyészidejű szója a Generator szója, ami az  egyes éréscsoportba tartozik és egy olyan "nagyágyú", amivel  a legkomolyabb termelőket is ki tudják szolgálni. Termesztése kifejezetten a déli és középső országrészekre javasolt.

ES Generator

Igazi "nagyágyú" az ES Generator szója – fotó: Isterra Magyarország Kft.

Ezeknek a szójáknak a genetikai potenciálja akár az 5-6 tonnát is eléri, ami az Isterra saját kisérletében is bebizonyosodott: nagyüzemben a Generátor és a Radiosa szójából is 5 tonna feletti terméseket sikerült elérniük. A termeltetésük egy olyan zárt termeltetési rendszer, ahol ők maguk állíttatják elő és dolgoztatják fel vetőmagot, csak és kizárólag fémzárolt minőségi oltóanyaggal kezelt vetőmagot hoznak forgalomba.

Szójáskísérletet végeztek

Majson az Agro-Lippó Zrt. területén egy szójás kisérletet állítottak be, ahol alaptrágyákkal, illetve talajoltó készítményekkel dolgoztak. Arra voltak kiváncsiak, hogy ezek az alaptrágyák különböző dózisban kijuttatva és a talajoltó készítményekkel kombinálva milyen termésfokozó hatást érnek el.

A közös együttműködés az Agro-Lippó Zrt-vel zajlik, akik egyrészt a területet adják, másrészt ők kivitelezik az egész folyamatot. A tápanyagos cégek közül a partenereik közé tartoznik a Timac Agro Hungária Kft., a YARA Hungária Kft., és a Natur Agro Hungária Kft., akikkel közösen tervezték és állították be ezt a kísérletet. Minden parcella 4300 négyzetméteres, azaz nem egy kisparcellás kísérletről van szó.

A talajvizsgálati eredmények és az elővetemény terméseredményei alapján a fenti cégekkel közösen dolgoztak, amelynek során minden cég ajánlott egy fajta műtrágyát, ami kijuttatásra került. A terv szerint ezt 100, illetve 200 kilogrammos dózisokban juttatták ki a parcellákra, 3 parcellán kombinálva ezeket talajoltó készítménnyel is.

Az állományok az aszály ellenére is nagyon szépen kötöttek. A kísérletet a kimondottan a déli területekre javasolt, hosszú tenyészidejű Generátor szójával állították be, ami kiválóan bokrosodott, nagy lombozatot nevelt, zártak lettek a sorok, és nagy termést produkált. A Generátor az aszályos időszakban is felhasznált minden nedvességet ahhoz, hogy virágozzon és teremjen.

A kísérlet terméseredményei természetesen nyilvánosak lesznek. Emellett kezelésenként minden parcella termésének a beltartalmi paramétereit is értékelni fogjuk.

További információkért keresd fel az Isterra Magyarország Kft. weboldalát!

isterra