Érdekes és izgalmas hobbit űz a hajdúszoboszlói Varga Gábor, a zöldségtermesztéssel, szaktanácsadással és mezőgazdasági bérmunkával foglalkozó Irrifarm Kft. ügyvezetője: makrofotókon örökít meg állatokat, kártevőket és növényi részeket. Látványos képei az AgroMakró nevű Facebook-oldalon követhetők nyomon – általuk egy új, eddig ismeretlen világ tárul fel előttünk.

– 2007-ben végeztem a Debreceni Egyetemen növényvédő szakmérnökként, s tanulmányaim során az egyik kedves feladatom a rovargyűjtemény elkészítése volt – bocsátotta előre Varga Gábor. – Azonban minket már a digitális korban ért a feladvány, ezért tanáraink megengedték, hogy ezekről az élőlényekről és károsításaikról fotódokumentációt készítsünk. Akkor ez megtetszett és azóta hobbiként űzöm. Mindig egyre közelebb kerülök "fotómodelljeimhez", egyre nagyobb nagyítással dolgozom. Most már ott tartok, hogy van otthon egy kis stúdióm, ahol ezeket a képeket csinálgatom, amikor van időm. Ugyanis 600 hektáron intenzív zöldségtermesztéssel is foglalkozunk.

agromakrro

Varga Gábor a birodalmában, a háttérben egy "Predator"-ral – forrás: AgroMakro

Fotói közt a rovarok mellett magokat is láthatunk soha nem látott közelségben – meglepő, mennyire formagazdag világ ez (is).

– Erre én is akkor döbbentem rá, amikor az egyetemen elém került a gyommagvak mikroszkópos képeiből összeállított gyűjtemény – válaszolt felvetésünkre a fiatal szakember. – Mázsaszám vetjük a búzát, a kukoricát, de bele sem gondolunk abba, hogy milyen az a mag valójában, ami a földbe kerül. Szeretném ezt a világot megmutatni minden gazdatársamnak, legyen szó akár növényekről, akár rovarokról – s azt, hogy bizony, még az általunk nem kedvelt kártevők is lehetnek szépek vagy látványosak. Még akkor is, ha gonosztevőkként tartjuk számon őket. Nekik is van helyük a világban, a természetben, arról pedig nem tehetnek, hogy miután az ember agrárkörnyezetet alakított ki maga körül, felkerültek a "rosszak" listájára.

agromakrro

Nagy repceormányos profilból – fotó: Varga Gábor

Varga Gábor oldalán közel száz különleges kép látható. Mint azt elmondta: miután begyűjtötte a fotózás tárgyát (akár egy parlagfű-magot), hazaviszi, otthon ecsettel megtisztítja, felszúrja egy tű hegyére – ha tudja. Mert a nagyon aprókat nem lehet, azokat csak maximum ecsetszálra ragaszthatja. A fényképezőgépen van egy mikroszkóp-objektív, ez elé igyekszik úgy beállítani a "műtárgyat", hogy az a legelőnyösebb képet mutassa, beállítja a világítást és kezdődhet a fotózás. A fényképezőgépet számítógép mozgatja egy sínen mikrométeres léptékkel. Erre azért van szükség, mert ekkora nagyításnál nagyon kicsi a mélységélesség, s az apró mozgás során a gép éles képeket készít a környezetről, melyeket a végén egy szoftver rak össze egyetlen nagy mélységélességű képpé. Nagyítástól függően ez 30-900 fotóból áll össze. A képek összeillesztését azonban nem mindig pontosan végzi a program, így muszáj belenyúlni kézzel is, ilyenkor Gábor ahol szükséges, ott javít is például a fényerősségen, a tónuson. Egy-egy kép 6-7 óra alatt készül el teljesen.

agromakrro

Kis hajasbaba: egy búzaszem a maga valójában – fotó: Varga Gábor

– Ez kőkemény türelemjáték, de most dolgozom egy új technológián, ami reményeim szerint felgyorsíthatja a folyamatot – mondta. – Ám ez még messze van és ha megjön a tavasz, még messzebbre kerül, mert utána már nemigen lesz időm rá.

Így megy ez a magoknál és a növényi részeknél, az állatoknál pedig még ennél is bonyolultabb a procedúra. Azok ugyanis mozognak. Feltéve persze, hogy élnek.

agromakrro

Egy igazi ragaszkodó típus: a parlagfű magja – fotó: Varga Gábor

– Az állatok esetében elaltatott példányokkal dolgozom, másként nem lehet őket szépen megfotózni makróval – fogalmazott a szakember. – Ezért ismeretségi körömben rovargyűjtemények után szoktam kutatni.

agromakrro

A déli papírdarázs. Friss kutatásokban a gerinctelenek között az elsőként papírdarazsaknál figyelték meg, hogy a gerincesek által alkalmazott, illetve ahhoz hasonló következtetéseket képesek levonni – fotó: Varga Gábor

Az AgroMakro oldalt már 1400-an kedvelték, ami meglepő számára.

– Nem számítottam erre, de természetesen, nagyon örülök annak, hogy ennyi embert érdekel ez a világ – fogalmazott Varga Gábor.