Itt a tápanyag-kijuttatás, a tarlókezelés és az alapművelés sem valósult meg. A tél fagyos napjai sem adnak lehetőséget a munkára. Sajnos marad a várakozás arra, hogy a talaj nedvességtartalma megengedje a művelést. A folyamatos csapadékhullámok ezt az időpontot egyre közelebb tolják a tavaszhoz. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a szalonnás szántások megfagynak-e kellően a magágykészítéshez.

Vagy koncentráljunk a talaj optimális állapotában elvégzett forgatás nélküli, talajt kímélő technológiák alkalmazására. Ha grúberrel készítünk talajt, a szármaradványokat bekeverjük a gyökérzónába, akkor a levegőztetés és a szármaradvány bedolgozása fel fogja pezsdíteni a talajéletet.

MV Mente termés eredménye %-ban kifejezve

MV Mente termés eredménye %-ban kifejezve – Fleischmann Rudolf Kutatóintézet, Kompolt

Célszerű a szármaradványok talajba forgatását legalább a vetés előtt 6 héttel elvégezni. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy ne alakuljon ki tápanyagdeficit a talajban. Minden esetben azt javasoljuk, hogy a bomlási folyamatokat gyorsítsuk fel Mikro-Vital C+ használatával. Amennyiben nem fektetünk hangsúlyt a folyamatok irányítására, akkor jó eséllyel pentozán hatást idézünk elő a tavaszi vetésünk számára. Ami a laza, levegős, esetleg kiszárított talajállapottal társulva termésveszteséget okozhat.

Cégünk elhivatott felhasználói már tapasztalhatták, hogy minden év elején kedvezményekkel igyekszünk partnereink kedvében járni. Ez nincs másképp idén sem. Folytatva a hagyományokat, szakmai alapokra helyezve olyan megoldásokat kínálunk – szem előtt tartva a gazdaságosságot –, amely komoly hatást gyakorol a talaj állapotára.

Az esetleges alapművelés elmaradására, tarlón maradt szármaradványok bedolgozására jó megoldást nyújthat a baktériumkijuttatóval felszerelt grúberünk, melyet minimális feltételek teljesítése mellett felhasználóink rendelkezésére tudunk bocsájtani.

KH korsó termés

KH Korsó termés eredménye %-ban kifejezve – Fleischmann Rudolf Kutatóintézet, Kompolt

A költségek optimalizálása érdekében a Bio-Nat Kft. elővásárlási akció keretében kedvezményes áron biztosítja mikrobiológiai készítményeit. Az akció keretein belül leköthető a gazdálkodó éves szükséglete.

A múlt év végén együttműködési megállapodást kötöttünk a Calmit Hungária Kft.-vel, aki hazánk egyik legnagyobb égetett mész előállítója. Az együttműködés legnagyobb nyertesei azon gazdálkodó társaink lehetnek, akik megoldást keresnek a talajproblémáikra. Az Életre keltjük a követ csomagakció keretében most jelentős árengedménnyel szerezheti meg együtt a meszezőanyagát és talajbaktériumát!

A talajok termékenységének fenntartása érdekében nem elég csak a talajélet irányításával és pótlásával foglalkozni. Meg kell teremteni a talaj kedvező fizikai és kémiai állapotát is. Ebben van segítségünkre a kalcium. A növények kalcium szükséglete nagyságrendileg megegyezik a foszfor szükségletükkel. Jól oldódó, könnyen felvehető kalciumra van szüksége a növénynek.

Mikro-Vital PLUSZ talajoltó és CaO meszező anyag együttes használatának a következő jótékony hatásai vannak:

• fokozza a műtrágyák hasznosulását

• hatékonyabb a mikroelem felvétel

• optimalizálja a talaj kalcium szintjét

• növeli a stresszel, kórokozókkal, kártevőkkel szembeni ellenállást

• termésstabilitást okoz

• maximalizálja a gazdaság jövedelemtermelését

A tápanyagkészlet hasznosításának nélkülözhetetlen szereplői a talajbaktériumok. A tápanyagok többsége aktív talajélet hatására szabadul fel. A nitrogénkészlet 98%-a szervesanyaghoz kötött formában van jelen, a lekötött foszfor is csak a mikróbák hatására válik felvehetővé.

Az akció részleteiről, feltételeiről kérem, érdeklődjön területi tanácsadó kollégáinknál!