A talajlakó kártevők elleni védelem leghatékonyabb módszere a talajfertőtlenítés lehetősége. Ez a technológiai elem, ha csupán a kukoricát vesszük alapul elengedhetetlen növényvédelmi beavatkozás lett. Ugyanakkor a téma minden termesztett növényt érint, de szántóföldi körülmények között főként a kapásnövények a veszélyeztetettek, ahol kiemelkedő a pattanóbogarak és cserebogár fajok lárvájának, a drótféregnek (1. ábra) és pajoroknak a károsítása.

1.ábra. Drasztikus drótféreg kártétel kukoricában

(Zala megye, 2012. 06. 13.)

A védekezés sikerességét és hatékonyságát erőteljesen befolyásolja az, hogy az említett kártevők biológiáját tekintve több éves fejlődésmenetűek, valamint a talajzónákban történő mozgásukat az adott évjárat csapadékviszonyai befolyásolják.

Szárazabb, melegebb periódusban ezek a kártevők a talaj alsóbb rétegeibe húzódnak, ezért

előfordulhat olyan is, hogy egyébként drótféreggel erősen fertőzött területen szárazabb évjáratban minimális kártételt tapasztalunk, viszont nedvesebb periódusban a kártétel mértéke erősen fokozódik. A legveszélyesebb periódus a napraforgó és kukorica vetések és kelések időszaka. Mindenesetre tény, hogy ezek a talajlakó kártevők a csíranövény és annak gyökérzetének károsításán keresztül komoly veszteségeket, drasztikus esetben a növényállomány 70-80 %-os pusztulását is előidézhetik. A kémiai védekezés szükségességét természetesen célirányostalajvizsgálattal előre jelezhetjük. Drótféregből a 2 db/m2, míg pajorból az 1 db/m2 már a talajfertőtlenítő védekezés szükségességét vonja maga után.

A Cheminova Magyarország Kft. a fent ismertetett problémák kezelésére fejlesztette ki és ajánlja a Kenatur 5 G talajfertőtlenítő mikrogranulátumot. A termék hatóanyaga 50 g/kg klórpirifosz, amely jól ismert kiváló rovarölő hatóanyag, gyakorlatilag a hatáshelyen előforduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet ad. A hatóanyag kontakt gyomor és gázosodó idegméreg. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével fejti ki hatékonyságát. Időjárási körülményektől függően 30 napos tartamhatást biztosít a területen.

Miért előnyös a Kentaur 5 G használata talajfertőtlenítésre?
- Kukorica, napraforgó, burgonya, zöldségfélék
esetében rendelkezik okirattal 8-10 kg/ha-os dózisban,
- Biztos és széleskörű hatékonyság a klórpirifosz hatóanyaggal,
- A kijuttatás helyén talajnedvesség hatására gázosodik, az ott előforduló talajlakó és csíranövénykori (pl. kukoricabarkó) kártevőket elpusztítja,
- Rendkívül gazdaságos és költségkímélő megoldás!

Mire kell figyelni a Kentaur 5 G használata során?
- Csak mikrogranulátum adapterrel felszerelt vetőgépekkel juttatható ki,
- Leforgatással pontosan ellenőrizzük a dózis adagolását.

Május végén és júniusban a vetési bagolypille lárvája (’mocskospajor’) is potenciális veszélyt jelent a kukoricatermesztőknek. A ’mocskospajor’ a kukorica gyökérnyaki részének odvasításával szintén komoly kártételre képes. Az ilyen növények vezérhajtása kifakul, megfonnyad és könnyen kihúzhatóvá válik (2. ábra). Ebben az időszakban ezen kellemetlen kártevő ellen a vetéskor kijuttatott talajfertőtlenítők már gyenge hatásúak, ezért azonnali és eredményes védekezést biztosít a sorközművelő kultivátorra felszerelt folyékony kijuttató berendezés (3.ábra). Az így kijuttatott szintén klórpirifosz hatóanyagtartalmú Cyren EC, gázosodó hatásmechanizmusával megfelelő védelmet biztosít a vetési bagolypille hernyói ellen is. Permetezéskor a 1,5 l/ha Cyren dózisát 300-500 l/ha vízzel juttassuk ki célzottan a növények tövéhez, majd a töltögetőelem segítségével a kezelt sávot takarjuk földdel a jobb és hosszabb hatás érdekében!

További információ: www.cheminova.hu

A KENTAUR 5 G RÉSZLETES LEÍRÁSA ITT

A CYREN EC RÉSZLETES LEÍRÁSA ITT

Dr.Varga Zsolt
Cheminova Magyarország Kft.