A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez jelenti a jövedelmező szántóföldi gazdálkodás alapját. A magyarországi gazdaságok termőföldjeinek humusztartalma sokszor megdöbbentően alacsony.

A termesztést úgy kell megtervezni, hogy a humusztartalom növekedjen és jó talajszerkezet jöjjön létre, amennyiben a gazdák hosszú távon növelni akarják a terméshozamot. A gazdálkodók eltérő művelési rendszereket alkalmazva, különböző stratégiákat követnek: egyik a humusztartalom növelésére irányuló stratégia (idővel lehet akár 4%), másik a humusztartalom csökkentésére irányuló stratégia (idővel  1-1,5%).

Azonos növénytermesztési technológiát alkalmazva a kukorica terméshozama  szakszerűen művelt talajon akár 80%-kal magasabb is lehet! A humuszban gazdag talaj nemcsak CO2-nyelőként működik, hanem a magas humusztartalom növeli a termőföld vízbeszivárgási és vízraktározási kapacitását is. Ez megakadályozza az eróziót és a belvizeket, nő a termésbiztonság a száraz időszakokban is. Növelnünk kell a humuszban szegény termőföldek értékét! A humuszt csak akkor tudjuk sikeresen felépíteni, ha minden lényeges befolyásoló tényezőt szorosan figyelemmel kísérünk!

koralink

A termesztést úgy kell megtervezni, hogy a humusztartalom növekedjen és jó talajszerkezet jöjjön létre – fotó: LEMKEN Hungária Kft.

Ezek közé tartozik a talajszerkezet, amelyet ásópróbával érdemes rendszeresen vizsgálni. Befolyásolják az egyes növénykultúrák és köztes kultúrák, a használt művelőeszközök pontos beállítása. A humusz “építésének” a folyamata sok-sok türelmet és odafigyelést igényel és reálisan nézve évente átlagosan talán 0,1%-os növekedésre lehet számítani, akkor is ha mindent megteszünk.

A vetésforgó kialakításánál előnyt jelent, ha rugalmasan tudunk reagálni a talaj állapotára. A fő növények között téli takarónövény vagy júliustól-szeptemberig köztesnövény termesztéssel tudjuk takarni a felszínt, védeni a talaj szerkezetét, támogatni a biológiai életet és élő gyökerek segítségével lazítani a talajt.

A LEMKEN Karat 10 szántóföldi kultivátort használhatjuk sekély tarlóhántásra a főnövény betakarítása után, és egy menetben elvethetjük a köztesnövény vetőmagkeveréket a munkagépre épített Isobus-os Multihub pneumatikus vetőgéppel.

A precíziós vetőgép szakaszvezérléssel rendelkezik és ütközőlapok segítségével teríti a vetőmagot a lezáró hengerek elé. Ezzel biztosíthatjuk a talajfelszín mielőbbi nyári takarását élő növénnyel. A növények gyökerei sekélyen átszövik a talajt, a gyökérsavak aktivizálják a talajbaktériumokat, a képződő zöldtömeg pedig növeli a talaj szervesanyag tartalmát.

Karat Multihab

A Lemken Karat 10-et a Multihub vetőgéppel kombinálva, – a tarlóápolással egy menetben – szakasz-specifikusan elvethetjük a köztesnövény vetőmagkeveréket – fotó: LEMKEN Hungária Kft.

A LEMKEN Koralin 9-et használhatjuk ultrasekély tarlóhántásra a főnövény betakarítása után és elővetemény növényeink terminálására is. Ilyenkor nyáron fontos, hogy ne bolygassuk meg a nedves talajt, csak a felső talajréteget (legfeljebb 5 cm) dolgozzuk meg.

A szimmetrikusan elhelyezett 510 mm-es átmérőjű mellső tárcsalapok laprugó függesztésűek, melyek olyan felszín alatti talajréteget hoznak létre, mely megakadályozza, hogy a kapa alatt tömörödött réteg jöjjön létre. A tárcsák szisztematikusan bevágják a talajt a kapák alatt, ami segíti a nyári záporok egyenletes beszivárgását.

koralin lemken

A Lemken Koralin 9-et használhatjuk 4-5 cm mély ultrasekély tarlóhántásra és a köztesnövények terminálására is – fotók: LEMKEN Hungária Kft.

A 35 cm széles Deltacut kapák, három sorban 30 cm osztással elrendezve 2,5 centiméter átfedéssel dolgoznak. A Koralin 9 a teljes munkaszélességet (6,6 vagy 8,4 m) átvágja, teljes felületen gyomirtást végez. Az egymástól függetlenül függesztett kapamezők, a mélységhatároló kerekek segítségével pontosabb talajkövetést tesznek lehetővé. A hengersor és a követőboronák lezárják a kapák által fellazított talajfelszínt és a levágott szármaradványt részben a talajjal összekeverik.

A Koralin 9 beillesztése a művelési rendszerekbe:

koralin

Forrás: LEMKEN Hungária Kft.

A harmadik Koralin 9-es ultrasekély műveléssel vetés előtti gyomirtást és vetőágy előkészítést is végzünk:

koralin

Forrás: LEMKEN Hungária Kft.

A humuszépítés legegyszerűbb módja, ha a táblákat mindig “zölden” tartjuk. A köztesnövény termesztés hatékony és egyszerű, akár áttelelő vagy nyári köztes kultúrákkal is dolgozhatunk. Ebben az időszakban a lényeg, hogy a növények növekedését segítsük a talaj minél kisebb bolygatásával.

További kérdésekkel kapcsolatban keressék a Lemken márkakereskedőket!

Póczik Balázs

Értékesítési vezető / Sales manager Nyugat-Magarország

Marosi Roland

Értékesítési vezető / Sales manager, Kelet-Magyarország

lemken