A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállást ösztönözné a Nestlé Hungária azzal a programmal, amelyet a nyugat-dunántúli régióban kezdeményezett. A térség természeti értékeinek megóvása mellett beszállítóinak és a régió ökoszisztéma szolgáltatásainak hosszú távú biztonságát is előmozdítja a kezdeményezéssel a büki állateledelgyára révén az adott földrajzi közeg egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító vállalat. A programot hazánkban az Agrárminisztérium is támogatja.

gabona

A Nestlé felelősségének tekinti az élelmiszer előállítási és ellátási láncok átalakítását – fotó: pixabay.com

A büki gyárba beszállított 140 ezer tonna alapanyag 60 százalékát a magyar gazdáktól vásárolt gabona teszi ki

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalataként a Nestlé felelősségének tekinti az élelmiszer előállítási és ellátási láncok átalakítását úgy, hogy ezzel hozzájáruljon a bolygó természetes erőforrásainak megújulásához és a fogyasztók fenntarthatóbb táplálkozásához.

Az élelmiszeripari nyersanyagok megtermelőinek egyszerre jelentenek óriási kihívást a klímaváltozás hatásai, például az egyre gyakoribb, elhúzódó aszály; a romló talajminőség, valamint az olyan tényezők, mint a fenyegető műtrágyahiány, vagy a növekvő nyersanyagárak

– mondta Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária fenntarthatósági vezetője.

A Nestlé Purina büki gyárába beszállított mintegy 140 ezer tonna alapanyag 60 százalékát a magyar gazdáktól vásárolt gabona teszi ki. Ezért is kezdeményezte az üzletág, hogy az Egyesült Királyságban a 3Keel tanácsadócég által létrehozott és ott már eredményesen működő  Landscape Enterprise Networks (LENs) programot a régióban először Magyarországon is elindítsák.


A kezdeményezés a hazai mezőgazdaság számára is fontos kérdéseket helyez előtérbe

A LENs Magyarország 2022-ben indított első üteme a tervek szerint három, különböző gabonákat termesztő gazdaságban, mintegy 2000 hektáron,  több mint 200 ezer euróval és természetalapú megoldások kivitelezésével járul hozzá a talajmegújító földhasználati gyakorlatok elterjesztéséhez, javítva az érintett területek és az ellátási láncok ellenállóképességét a Nestlé finanszírozásában.

A kezdeményezés megvalósításáért itthon a Preferred By Nature tanácsadó cég felel, a beavatkozások eredményeinek  mérésében, a mérési módszertan előkészítésében és hitelesítésében pedig a világ egyik vezető mezőgazdasági vállalata, a Syngenta működik közre. A programot az Agrárminisztérium is támogatja, hiszen az a hazai mezőgazdaság számára is fontos kérdéseket helyez előtérbe.

Az ehhez hasonló üzleti megoldások támogatják a mezőgazdaság versenyképességének növelését célzó kormányzati intézkedéseket, miközben hozzájárulnak a klímaváltozás kihívásaira adott válaszokhoz, a hatékony élelmiszertermelés feltételeinek megteremtéséhez, illetve a véges természeti erőforrások fenntartható használatához

– hangsúlyozta dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

traktor

Az élelmiszeripar nyersanyagok megtermelése kevesebb terhet ró majd a környezetre – fotó: pixabay.com

Nő a talaj vízmegtartó és szénmegkötő képessége, csökken a talajerózió mértéke

A Nestlé 2025-re a kulcsfontosságú nyersanyagok ötödét, öt évvel később pedig már a felét olyan területekről fogja beszerezni, amelyeket talajmegújító módszerekkel művelnek meg. A regeneratív mezőgazdaságnak köszönhetően az élelmiszeripar nyersanyagok megtermelése kevesebb terhet ró a környezetre, ugyanakkor hozzájárulhat teljes tájegységek megújulásához.

A beavatkozásoknak köszönhetően nő a talaj vízmegtartó és szénmegkötő képessége, a biológiai sokszínűség, javul a vízminőség, viszont csökken a talajerózió mértéke és a megművelésből eredő karbon-kibocsátás. A LENs Magyarország program keretein belül egy gazdaságokból álló hálózat kiépítését is támogatjuk  a talajmegújító mezőgazdasággal kapcsolatos tapasztalatok és tudás közvetlen megosztása érdekében

– közölte Lukács Bálint, a Preferred by Nature magyarországi LENs projektmenedzsere.

A LENs program alapján üzleti alapú együttműködésekre épített kereskedelmi közösség kézzelfogható előnyökkel jár a vállalkozások számára, a gazdák részére pedig jövedelemmel.

A természeti értékek megőrzése nem csupán az élelmiszeripar és a mezőgazdaság érdeke, hiszen számtalan iparág működése, értéklánc-biztonsága köthető az ezen értékek által biztosított funkciókhoz

– tette hozzá Hőgyész Anna.