XA talajmintavétel és tápanyag-gazdálkodás képezi a növénytermesztés egyik alappillérét, amely nemcsak a talaj, hanem a növény igényeit is középpontba helyezi. Itt is igaz a szükséges és elégséges elv betartása. A szükségtelenül kijutatott műtrágya pazarlás, a kevés tápanyag pedig limitálja a termést és a minőséget is. Éppen ezért

a KITE Zrt. nagy hangsúlyt fektet a talajmintavétel magas minőségére és nyomon követhetőségére, hiszen évekre ez képezi a tápanyag-tervezés alapját.

A KITE Zrt. a partnergazdaságaiban az elvégzett talajminta-vételezést országos szaktanácsadással is támogatja.

KITE

A KITE Zrt. a talajminta-vételezést szaktanácsadással is támogatja

A hagyományos (5 hektáros) mintavétellel összevetve a precíziós tápanyag-visszapótlás és a differenciált tápanyag-kijuttatás alapja a heterogén foltokat lekövető termőképességi térkép, az ún. KITErkép, melyek elsősorban űrfelvételek feldolgozásából származnak. A multispektrális űrfelvételek megfelelő csatornáinak kombinálásával készíthetők el az NDVI- (Normalizált Differenciál Vegetációs Index) térképek. Mindezek mellett

a napi precíziós munkaműveletekből is további adatokat kaphatunk, amelyek felhasználásával hatékonyabbá tehetjük a mezőgazdasági termesztésünket.

A precíziós gazdálkodásra felkészített erőgépek – GPS-vevőjük révén – az elvégzett műveleteken keresztül másodpercenként gyűjtenek információt tábláinkról. Nemcsak a betakarított termésről (hozamadat, szemnedvességi térképek), de a talaj változatosságairól is (pl. motorterhelés, kerékcsúszás, üzemanyag, valamint 3D-s térképek stb.). Így szolgáltatva hasznos domborzati információkat a felhasználók számára.

Mindezek együttes beépítése a térképkészítési modellbe eredményezi a KITErkép-et. Ezt követően a hasonló, illetve közel hasonló termőképességű területeket közös menedzsmentzónákba rendezzük, és a talajmintázás az így létrehozott zónatérkép alapján történik.

A mintavétel bejárási útvonala

A mintavételi folyamat

A KITE Zrt. Innovációs Központja által használt GPS-vevővel ellátott mintavevő autói automata fúró rendszerű talajmintavevő berendezéssel rendelkeznek. Az eszköz nagy pontossággal, a szabvány által előírt gyakorisággal (min. 20 leszúrás/minta) és egységes mélységből (30 cm mélységből) veszi a reprezentatív talajmintát. Minden egyes leszúrás után a talajminta a fúrót körülvevő gyűjtőtartályba kerül. Az egész művelet a gépkocsiból vezérelhető és ellenőrizhető.

Az eszköz lehetővé teszi a gyors, pontos, a megbízó által mindenkor ellenőrizhető szántóföldi talajmintavételt.

Az ipari tabletek rögzítik a bejárási útvonalat és leszúrási pontokat, melyeket a partner a www.pgr.hu weboldalon a saját felhasználófiókjában online nyomon követhet. A minták laboratóriumba való bejutását követően makro-, mezo- és mikroelem-tartalom vizsgálatokat végzünk, majd az eredményeket zónaszinten ábrázoljuk partnereink számára. A talajmintavétel évében megrendelőinknek ingyenes tápanyagterv-készítést és szaktanácsadást nyújtunk.

KITE szaktanácsadás mérőkocsi

A mintákon makro-, mezo- és mikroelem-tartalom vizsgálatokat végeznek, majd az eredményeket zónaszinten ábrázolják.

Tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadási ajánlataink:

  • Hagyományos gépi talajmintavétel
  • Termőképesség alapján precíziós gépi talajmintavétel
  • Tápanyagterv
  • Differenciált kijuttatási térképek
  • Ásványinitrogén-mérés
  • Mésztrágyázási javaslat
  • Technológiai szolgáltatás

A KITE Zrt. komplex szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására.

Kecskés Zsolt
pgr@pgr.hu