A vetések elnyúltak, sok volt a hideg, hol száraz, hol pedig vizes talaj. A napokban sok helyen megérkezett a várva várt csapadék, és az elmúlt hónapok vetései végre megindultak.

Hogyan tovább? Mit adjunk a napraforgónak, a kukoricának, a szójának, a cukorrépának és a többi növénynek?

kukorica

A sok nitrogént egészítsük ki Vulcan Keserűsó oldattal – fotó: Shutterstock

Sorközművelés keserűsóval, mikroelemekkel

Növekszik a folyékony tápanyaggal – elsősorban UAN-oldattal – történő sorközművelés.

A növénynek szüksége van nitrogénre, de számos más tápanyagra is. A növény meghálálja, ha magnéziumot, ként, cinket, bórt, molibdént vagy foszfort, káliumot is kap ebben az időben. Ezért azt javasoljuk mindenkinek, hogy a sok nitrogént egészítse ki Vulcan Keserűsó oldattal. A növény fejlődése harmonikusabb lesz, lényegesen jobban dacol majd az aszállyal, és termésben is többet fog nyújtani.

keserűsó

Vulcan Keserűsó oldatok – forrás: VulcanAgro Kft.

Lombkezelések kénnel, magnéziummal

Közeledik a tavaszi vetésű növények növényvédelmi permetezésének időszaka. Ez pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a növényt olyan tápanyagokkal segítsük, amelyekből a talajból már nem tud eleget felvenni.

Gyakori a cink, a kén, a molibdén hiánya, de egyre többször látunk mangán, vas okozta terméskiesést. Fontos elem a bór, de önmaga már kevés ahhoz is, hogy szinten tartsuk a terméseredményeinket.

Vulcan Komplex műtrágyák

Vulcan Komplex műtrágyák – forrás: VulcanAgro Kft.

Fessük fehérre, hűtsük az állományt

A klíma rendkívül gyorsan és kíméletlenül változik. Hosszú, száraz időszakok jönnek, irtózatosan erős az UV-sugárzás, és lassan országos lesz a légköri aszály.

Az egyre nagyobb növények védekeznek, hűtik magukat, amihez vizet párologtatnak. Ezért a levélzet, az állomány melegedését kell csökkenteni, és a talajban lévő vizet a termés növelésére fordítani.

A kalcium–kén alapú szuszpenziók használatával a levélzet világosabb és így hűvösebb marad. Miközben tápanyagokat juttatunk ki, a növény életesélyei lényegesen növekednek. Nem vagyunk már tétlenségre ítélve a nyári, extrém meleg hónapokban.

Vulcan OptimuS

Vulcan OptimuS-C és Vulcan Bioplasma – forrás: VulcanAgro Kft.

www.vulcanagro.hu

Tel.: +36-70/905 5000

vulcanagro