Átalakulóban a kukorica gyomirtása: hatóanyag kivonások, dózis csökkentések, technológiai változások, integrált növényvédelmi szemlélet előtérbe kerülése árnyalja a korábban bevált gyomirtási választásokat. Emellett új biológiai kihívások nehezítik a termelő dolgát: felgyorsult gyomflóra változás, elmosódó életformák, felborult csírázásbiológiai sajátosságok, robbanásszerűen felszaporodó egyszikűek, kiszelektálódó fajok, megváltozott biotípusok, rezisztens egyedek megjelenése okoz komoly fejtörést.

kukoricatermesztés gyomnövények nélkül

Átalakulóban van a kukorica gyomirtása – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Az európai szabályozásoknak köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkezett a kukorica gyomirtása. A stratégiai fontosságú triazin csoport kapás kultúrákban használható utolsó képviselőjeként ismert terbutilazin felhasználása a 2022-es szezontól a Európa Uniós előírásoknak megfelelve Magyarországon is korlátozás alá esik.

Terbutilazin tartalmú készítményt három évente egyszer lehet felhasználni ugyanazon a területen, változatlanul a termékek szokásos engedélyezett dózisában. Az a termelő, aki 2023-ban napraforgóban vagy kukoricában terbutilazin tartalmú készítményt használt (Gardoprim Plus Gold, Lumax, Calaris Pro vagy Calaris Professional) jelenlegi állásfoglalás szerint legközelebb 2026-ban használhat ilyen készítményt.

Tekintsük át a rendelkezésre álló készítményeket terbutilazin tartalmukat tekintve:

Terbutilazin tartalmú

Terbutilazin mentes

Lumax

Camix Pro

Gardoprim Plus Gold

Elumis Bang

Calaris Pro

PeakNik

Calaris Professional 3.0

Casper

gyomirtás

Forrás: Syngenta Magyarország Kft.

A Syngenta az új kihívásokra választ adva az alábbi megoldásokat kínálja terbutilazin mentesen

Camix Pro

A Camix Pro méltó helyettesítő terméke a terbutilazin tartalmú Lumax-nak azokban az években, amikor terbutilazin mentesen kell megoldanunk a kukorica alap gyomirtását.

A Camix Pro a Syngenta új alapgyomirtó szere kukoricában.

A technológia két készítményt tartalmaz, a preemergensen és korai posztemergensen is kijuttatható Camixot, ami a mezotrion és az S-metolaklór gyári kombinációja folyékony formulációban, illetve a Peak-et, ami proszulfuron hatóanyagú vízoldható granulátum.

Kezelés időzítése

Korai posztemergensen: Camix 3,0 l/ha + Peak 20 g/ha+ FixPro (nemionos nedvesítő szer) 0,1 l/ha dózisban (a gyomok kelése után)

A magról kelő egyszikű gyomnövények – kakaslábfű, muhar fajok, köles - tömeges kelésekor, legkésőbb azok 1-3 leveles fejlettségekor.

Gyomirtás hatása kukoricatáblán

Tökéletes gyomirtó hatás, nincs utókelés, CamixPro – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

PeakNik bármit, szabadon

A PeakNik egy kereskedelmi gyűjtőcsomag, melynek a tartalma:

  • 5 liter Milagro Plus

  • 100 g Peak 75 WG

  • 2,5 l Eucarol Plus – olajos nedvesítő szer

A felhasználás időpontjának meghatározásánál az egyszikű gyomfejlettséget kell figyelembe venni, de a kukorica fejlettsége nem haladhatja meg a 6 leveles állapotot.  A készítmények a kukorica kelése után 1,0-1,2 l/ha Milagro Plus + 20 g/ha Peak+ 0,5 l/ha Eucarol Plus nedvesítőszer dózisban, állománykezelésre használhatók.

A kijuttatás a rizómáról hajtó fenyércirok 10-20 cm-es fejlettségekor, a magról kelő egyszikűek 1-3, magról kelő kétszikűek 2-4 leveles állapotában történjen. A mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a kombinációra.

kukorica

Kukorica – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Elumis Bang – Nyoma sincs az évelőknek!

Az Elumis Bang, a Syngenta prémium kukorica gyomirtó szer ajánlata minden kihívásnak eleget tesz.

Összetétel és dózis: Elumis 1,67-2,0 l/ha + Banvel 0,5-0,6 l/ha +FixPro 0,1 l/ha. A csomag 5 vagy 6 ha kezelésére elegendő. Amennyiben évelő fenyércirok fordul elő a területünkön, a 2,0 l/ha Elumis kijuttatása a megfelelő.

A kombináció a dikamba tartalom miatt a kukorica 6 leveles állapotáig használható. A készítmény kiváló tartamhatással rendelkezik az egy- és kétszikű gyomnövények ellen is. Egy vagy két menetes gyomirtás is végezhető a csomag használatával.

További információkért látogasson el a Syngenta weboldalára vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

www.syngenta.hu

*S-metolaklór tartalmú készítmény 2024. június 11-ig vásárolható és 2024. július 23-ig használható fel

Tóth Csantavéri Szilvia

Fejlesztőmérnök

Syngenta Kft.

syngenta