A Pentele Zrt. európai uniós projektje keretében, kutatók és növényvédelmi szakemberek közreműködésével kifejlesztett PestiSi módszer egy természetes, kovaföld alapú eljárás, amellyel a betárolt gabona kezelésére nyílik lehetőség. A kovaföld-tartalmú PestiSi szer minden rovart – beleértve a lárvákat is – képes elpusztítani, hosszú távú hatása akár egy évig is kitart, ugyanakkor emberekre és gerinces állatokra teljesen ártalmatlan – írtuk korábban. Cikkünkből az is kiderül, hogy pontosan milyen elven működik a technológia.

Tudj meg többet a PestiSi-ről a videóból!

Egy sikeres és hasznos projekt

A projekt most utolsó fázisába ért: az értékelők szerint a projekt szakmailag kifogástalan. Nagy megkönnyebbülés ez a projektben dolgozó szakembereknek és kutatóknak, de nincs már messze az sem, hogy a gabonatermesztőknek is eggyel kevesebb teher nyomja vállát: végérvényesen leszámolhatnak a gabonatárolás biztonságát kockáztató kártevőkkel.

Hamarosan elérhető lesz ugyanis egy olyan megoldás, amelyhez

nincs szükség vegyszerekre és valóban hatékony, szemben a ma már egyre rosszabb eredményeket mutató konvencionális (pl. foszfin-tartalmú szerekkel való gázosítás) kezelésekkel.

A vegyszermentesség lassacskán nem is választás kérdése, hiszen az Európai Unió irányelvei egyre inkább ebbe az irányba mutatnak, a Green Deal előírásai között például az is szerepel, hogy 2030-ra 50 %-kal kell csökkenteni a növényvédő szerek használatát.

"A PestiSi szer nem növényvédő szernek minősül, hanem növényvédő hatású szer, melynek engedélyezése folyamatban van a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. Ha ez a folyamat lezárul, piacra kerülhet a termék" – mondja Karácsonyi Emese, projektmenedzser.

A PestiSi szer egy növényvédő hatású szer – Fotó: Pentele Zrt.

Szintén folyamatban van a PestiSi bekeverő rendszer nemzetközi szabadalmaztatási eljárása. Az EU-s védjegy pedig már sínen van, az Európai Unió szellemi tulajdon hivatala nem talált hasonlót a piacon, így levédésre került a PestiSi elnevezés és a logó, amely a gabonakezelő szert és a bekeverő rendszert együttesen jelenti.

Mindenkit ez érdekel: milyen minőségű gabona lesz a végeredmény?

Annak érdekében, hogy a kovafölddel kezelt gabona felhasználásának biztonságosságáról meggyőződhessenek a fejlesztők, malomban végzett kísérleteket és egy átfogó laboratóriumi vizsgálatsorozatot folytattak.

A vizsgálatok eredményeiről dr. Wootsch Attila, kutatásvezető számolt be:

  • Változatlan a lisztkihozatal, kifogástalan minőség. A PestiSi szerrel kezelt gabonából a lisztkihozatal mennyisége szignifikánsan nem tért el a kezeletlen gabonából történő lisztkihozatalhoz képest (sőt kicsit jobb is volt az arány). Ez az eredmény azért is megnyugtató, mert az első vizsgálatok után az volt látható, hogy a kezelt gabona fajsúlya csökkent körülbelül 10 %-kal a kezeletlenhez képest. Ez a különbség azonban a lisztkihozatalban nem vehető észre, a gabona csak vizet veszített, a beltartalom pedig koncentrálódott.
  • A liszt nem tartalmaz kovaföldet. Háromféle gabonát vizsgáltak laboratóriumi körülmények között: volt egy kontrollminta, amelyet nem kezeltek soha kovafölddel, egy kezelt, de kirostált gabonaminta, illetve egy kezelt és ki nem rostált minta. Egyik mintában sem találtak kovaföldet, ugyanis a malomipari eljárások során (mosás, hengerelés) a növényvédő hatású szer eltűnt a gabonából.

Az összehasonlító vizsgálatokat ugyanolyan körülmények között betárolt és ugyanolyan minőségű gabonamintákon végezték, a különbség a PestiSi szer alkalmazása volt.

Ez lehet a gabonatárolás jövője

„Sok kérdést kaptunk már a gazdálkodóktól, úgy látjuk, sokan nyitottak az új megoldásra. Továbbra is szeretnénk biztosítani a lehetőséget arra, hogy kérdezzenek, illetve osszák meg velünk meglátásaikat a fejlesztéssel kapcsolatban. Nekünk erkölcsi kötelességünk ezt a projektet folytatni, és bevezetni a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók által alkalmazott technológiák közé. Nincs visszaút, hiszen a módszer hatékony, és sok kérdésre választ ad, amiből az egyik legfontosabb, hogy hogyan lehet csökkenteni a növényvédő szerek használatát" – mondja dr. Berta László, a Pentele Zrt. tulajdonosa/ügyvezetője.

A kereskedelmi felhasználásával kapcsolatban még sok az elintéznivaló. A fejlesztők úgy gondolják, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülést követően a biotermesztők számára lesz leghamarabb nyilvánvaló a technológia haszna, hiszen számukra valóságos rémálom a gabona tárolása.

Az energiaárak robbanásszerű emelkedésével a silók temperálása már horriblis összeg lehet, ráadásul minél nagyobb a siló, a hűtés annál kevésbé hatékony megoldás.

Takarmányárpával is sikeresen zajlottak az eddigi kísérletek – Fotó: Pentele Zrt.

De nem csak a búzáról szól a történet: a takarmányárpa és a kukorica tárolása kapcsán is biztatóak az eddigi vizsgálatok eredményei, sőt a kukorica esetében akár a nedvességtartalom csökkentésében is lehet szerepe a PestiSi szerrel való kezelésnek.

Bárki véleményt mondhat

A projektben résztvevő szakemberek elkötelezettek a fejlesztés sikere és közkinccsé tétele mellett, ezért a kutatás és a fejlesztés során számos szakértőt, gyakorlott gazdálkodót, molnárt, kutatót, gabonakereskedőt vontak be, hogy a lehető legrövidebb úton érjenek el a kipróbált és forgalomba hozott termékig.

„Tulajdonképpen most zajlik a fejlesztés BÉTA-tesztelése, bárki jelentkezhet arra, hogy kipróbálja" – mondják a fejlesztők.

Mondd el te is a véleményed! Kérdezz!
A Pentele Zrt. várja az érdeklődőket!

A tervek között szerepel egy nagy multinacionális céggel való együttműködés a termék teszteléséről, de erről később lehet majd részletesebb információkkal szolgálni, az Agroinform.hu-n be fogunk róla számolni!

PestiSi-vel szeretném megőrizni a gabona minőségét! Mit tegyek?

A PestiSi technológia, amely magában foglalja a PestiSi gabonakezelő szert és a bekeverő gépet, több konstrukcióban lesz majd elérhető. Szolgáltatásként is igénybe lehet majd venni, de előre láthatólag a bekeverő gép is megvásárolható lesz a hozzá szükséges kovaföldtartalmú PestiSi szerrel. Erről bővebben is hírt adunk majd a későbbiekben.