Egy nemesítő vállalat, így cégünk, a Corteva Agriscience egyik alapvető célja, hogy a nemesítői munka eredményeképpen jelentkező genetikai előrehaladással hozzájáruljunk a növénytermesztés fejlődéséhez, illetve megfelelő reakciót tudjunk adni a gazdálkodók felől érkező igényekre. Ilyen igény a minél nagyobb termésbiztonság megléte. Ez kimondva nagyon egyszerű, ám konkrétumokkal hogyan és mivel jellemezhető a termésbiztonság?

Azt gondolom, kétféleképpen helyes megközelíteni a kérdést. Egyrészt célszerű vizsgálni, mekkora termés érhető el a hibrid alkalmazásával különböző körülmények között, figyelve az állomány egyöntetűségét, az adaptációs képességét a hazai viszonyokra, a kórokozókkal szembeni ellenállást vagy a szárazságtűrés mértékét. Másrészt gazdasági megközelítéssel megfontolni az olajtartalmat, és magas olajsavas hibridek esetében az olajsav szintjét, hiszen ez is hatással van az elérhető árbevételre. Nem csupán az elérhető tonnában kifejezett termés nyújt biztonságot a termelőnek, hanem természetesen az elért árbevétel is.

A 2022-es évben tapasztalt aszály, és a vele párhuzamosan érkező rendkívül nagy számú hőségnap komoly negatív hatást gyakorolt az hazai napraforgó állományokra, ám egyúttal lehetőséget teremtett arra is, hogy meglássuk, melyek voltak a szárazságot kimagaslóan toleráló Pioneer® napraforgó hibridek.

A legújabb Pioneer® linolsavas hibridek közül kiemelkedett a P64LL155, a Express®* toleráns P64LE168 és a P64LP170-P64LP180 páros.

P64LL155 napraforgó

Nem herbicidtoleráns hibrid, a preemergens gyomirtást alkalmazó gazdálkodók részére javasoljuk, illetve azok részére, akik területén a méltán népszerű Viballa herbicidünkkel kontrollálható gyomokra kell számítani (ilyen a parlagfű, két libatop faj, selyemmályva, és szerbtövis). Bevezetését indokolta a magas termésszint, amit fejlesztési sorainkban és független hatósági kísérletben is megmutatott, 2020-ban a legmagasabb termést adta a NÉBIH kísérletében. 2022-ben is kiváló eredményt ért el, dacára a finoman szólva nem túl kedvező időjárási körülményeknek. Viszonylag korai virágzási idő jellemzi, és közepes növénymagassággal rendelkezik. Nagy méretű tányérjai lecsüngő vagy bókoló állásúak. Kórtanilag kitűnő, ugyanis a fontosabb kórokozók ellen kiválóan tolerál!

Ajánlom a termelőknek, hiszen a P64LL155 és a Viballa együtt nyerő párost alkot!

diagram

 

P64LE168 napraforgó

A linolsavas P64LE168 az egyik legújabb Pioneer® napraforgó hibridünk. Egyike azoknak a hibrideknek, amelyekkel elkezdjük megújítani Express® toleráns portfóliónkat.

A P64LE168 a korai érésideje végett a korábbi P63LE113 mellé érkezik a kínálatunkba, fejlesztői kísérleteinkben az egyik legalacsonyabb betakarításkori nedvesség-tartalom jellemezte, ehhez meglepően magas termés párosult. Szintén koraisága miatt kiválóan alkalmas megkésett vetésekre is, normál vetésidő mellett pedig csekély az esély arra, hogy esetleg deszikkálni szükséges az állományt betakarítás előtt.

Nagyon jó agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, a magyarországi kontinentális időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodik, az aszályos körülményeket jól tűri. Rendkívül egységes növényállománnyal rendelkezik, erős szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Lecsüngő tányérállás jellemzi. Termésének olajtartalma magas. Kórtanilag is kitűnő a hazai gazdálkodók részére.

Azon termelők részére javaslom, akik kiváló adaptációs képességű korai érésidejű napraforgó hibridet keresnek!

diagram

 

Jelenleg a Corteva kínálatában kettő olyan hibrid szerepel, amely lehetőséget nyújt a Clearfield®** Plus gyomirtási technológiában történő termesztésre: a P64LP170 és a P64LP180. Mindkét Pioneer® napraforgó az újabb hibridek közé tartozik a magyar értékesítésben, viszont a forgalomba hozatalt megelőzően alapos tesztelésnek vetettük alá őket a fejlesztői sorainkban, ahol rendkívül sikeresen szerepeltek. Majd 2021-2022-ben az egész országra kiterjedően szerepeltek az útszéli üzemi kísérleti sorainkban, ahol alátámasztották a nemesítői kísérletekben tapasztalt termésszintet, és igazolták a kiváló adaptációs képességüket. Kórtani szempontokat figyelembe véve kiváló választás mindegyik napraforgó hibrid.

Javasoljuk mindegyiket az ország bármely talajtípusára, bármely termesztéstechnológiai intenzitáshoz.

diagram

 

Több kísérletben is megmutatkozott, hogy az alkalmazott tőszám emelésével folyamatos terméstöbblettel reagál mindkét hibrid. Ezt jól illusztrálja a látóképi kísérlet a P64LP170 esetében.

diagram

Mellékesen hadd hívjam fel az olvasók figyelmét arra, hogy a P64LP170 és a P64LP180 hibridből legalább 4 zsákot vásároló gazdálkodók között nyereményjátékot hirdettünk! Ennek részletes részvételi szabályzatát megtalálhatják honlapunkon!

A bevezető gondolatok között említettem, hogy egy magas olajsavas hibridnél fontos kérdés, hogy mennyire stabil az olajsav szint a megtermelt napraforgóban az adott hibrid alkalmazásával. A Pioneer® hibridekre általában jellemző, így az aktuális kínálatunkban szereplő legújabb P64HE244 és a már ismert P64HE133 és P64HE144 hibridekre is, hogy kiváló olajsav-szinttel rendelkeznek, ezt igazolja az alábbi diagram.

diagram

 

Az új P64HE244 az első hibrid, amely elnyerte a Protector® Szádor minősítést, ezáltal a hazai, szádorral veszélyeztetett területeken is vethető, növelve ezzel a termesztés biztonságát.

Záró gondolatként: kívánok minden gazdálkodónak eredményes napraforgó-termesztési évet, amelynek sikeréhez megfelelő genetikai alap biztosításával kívánunk hozzájárulni!

További információért látogasson el a https://www.corteva.hu/ honlapra.

SÓLYOM JÁNOS | Vetőmag Termékmenedzser

Corteva Agriscience

*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve

** A Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegye

corteva logó