A Bábolnai Gazdanapokon meglátogattuk a VulcanAgro Kft. standját, ahol Vázsonyi László cégvezetővel beszélgettünk az agrárium jelenlegi helyzetéről. Egy éve annak, hogy leálltak a műtrágyagyárak, nem volt alapanyag – ahhoz képest most ott tartunk, hogy minden kapható, minden elérhető.

Befejeződött a kalászosok aratása, most a napraforgó betakarításán a sor. A gazdálkodóknak sok döntést kell meghozniuk, hiszen közeledik a talajelőkészítés, vetés ideje és a vetésszerkezet kialakítása. Nehézséget okoz, hogy a tárolókban áll a termény, nehéz azt eladni, alacsonyak az árak, nehéz előre tervezni, költségeket csökkenteni.

Vázsonyi László tapasztalatai szerint a termelőkkel folytatott beszélgetések többsége a "mérgeskedésről" szól: a politikáról, Ukrajnáról, az Unióról, a felvásárlókról. Mivel Magyarország nem egy elszigetelt hely, azért bennünket is érint minden negatív esemény – a műtrágyaárak változása, az ukránok gabonaszállítása – de ettől még azon kell gondolkozni, hogy ebből a helyzetből mit lehet kihozni. Érdemes leülni, beszélgetni, átgondolni, hogy mi legyen a következő lépés.

A minél alacsonyabb önköltség felé kell elmozdulni, ahhoz pedig a munkamenetet, a taposást, a gázolaj-felhasználást is optimalizálni kell.

Az önköltségről szólva Vázsonyi László rávilágított arra is, hogy míg Szlovákiában a termelők tudatosan kiszámolják az 1 tonna terményre eső költségeket, és ha van rajta némi nyereség, eladják azt, addig nálunk kicsit a szerencsére hajaznak a gazdák, mondván, hogy később hátha adnak érte többet és betárolják a terményeket. Szlovákiában az elmúlt 10 évben több innovációt lehetett látni, mint itthon, ami a lemaradásunkat tekintve sok kockázattal járhat.

Négy, öt, hat tonnás búzával nagyon nehéz nyereséget termelni, valamin változtatni kell. Vázsonyi László szerint egy biztos: csak a költségcsökkentéssel nem lehet a fedezeti pontot megteremteni – egyszerre kell költséget csökkenteni és valamennyivel többet termelni. Ukrajna ebben a helyzetben 80 millió tonna gabonát termelt, ami újfent hatással lesz a gabonapiacra.

A VulcanAgro Kft. kínálatáról is szó esett: egyre több folyékony műtrágyát és kénes terméket adnak el, kissé átrendeződött a kereslet.

A videóból az is kiderül, hogy mi várható a műtrágyapiacon, miként alakulhat a kínálat és változnak-e az árak? Nézd meg te is!

A VulcanAgro Kft. termékeiről további információkat szerezhetsz az alábbi elérhetőségen:

www.vulcanagro.hu

VulcanAgro logó