A szerves trágyák termésnövelő szerepét legelőször ie. 2.300-ban dokumentálták a közép-Amerikában élő őslakosok. Azóta a szerves anyagok ilyen jellegű visszapótlásának a fontosságát nem lehet megkérdőjelezni, bár a tápanyag-utánpótlás igen rövid idő alatt, rohamos fejlődésen ment keresztül.

A műtrágyák (először nitrogén) ipari mennyiségű gyártása alig több mint 100 éves múltra tekint vissza, viszont növénykultúra specifikus összetételük, optimalizált méretük (starter, mikrogranulátumok) és mikroelem kiegészítésük miatt nagyon jól beállítható precíziós tápanyag-utánpótlás végezhető velük. Ami sajnos nem egyenlő a talajerő-visszapótlással, ami a talaj termőképességét jelentősen befolyásolja.

A korszerű pelletált szerves trágyák jelentősége az utóbbi években megnövekedett, hiszen a jó minőségű és megfelelő mennyiségű istállótrágyákhoz egyre nehezebb hozzájutni. Az általunk forgalmazott szerves trágyák hagyományos módszerrel 5-6 hónapon keresztül (prizmázva, érlelve és forgatva) esnek át a hőkezelésen, külső behatások nélkül, ezáltal a mikroorganizmusok nem halnak el.

Marha Jó

A pelletált szerves trágyák javaslat szerinti felhasználása gyors és közvetlen pozitív hatással van mindenfajta talaj szerkezetére. Használatával javul a talaj víz-, hő- és oxigénháztartása. 6,5-7,5-ös pH-jának köszönhetően nem savanyítja a talajt, így optimális közeget biztosítanak a makroelemek felvételéhez. Jelentős mennyiségű szerves anyag (65%) tartalmának köszönhetően a talajban élő (de az optimális létszámot messze el nem érő) mikroorganizmusoknak is kellő energiát, szerves anyagot (C) szolgáltatnak. Bizonyítottan hatékonyabbá teszik a kijuttatott műtrágyák által talajba juttatott és a talaj puffer készletében lévő tápanyagok hasznosulását.

Humin- és fulvosav tartalma segít a növénynek a talaj ásványi formában lévő tápanyagait felvehetővé átalakítani, így a gyökérzet nagyobb mennyiségű tápanyagot hasznosít. Homokos talajokon való rendszeres használata pedig segít a tápanyagokat megkötni, véd az eső okozta kimosódástól, növeli a talaj víztároló képességét, továbbá adszorbens. A korszerű szerves trágyák használatánál tehát ötszörös hatásról kell beszélnünk, amelyek a következők:

• tápanyagok kijuttatása (makro,- mikroelemek, esszenciális elemek),
• szerves anyag kijuttatása (C),
• a talaj fizikai szerkezetének javítása,
• a talaj kémiai minőségének javítása,
• a talaj biológiai tulajdonságának (mikrobiológiai élettér) javítása.

Az Agro Naturtáp Kft. immár hatodik éve dolgozik sikeresen a növénytermesztőkkel a pelletált szerves trágyáinkat beillesztve az aktuális tápanyag-utánpótlási technológiába. A Marha-Jó, a Tyúkanyó és a Green Active N28 pelletált szerves trágyákat hajtatott és szabadföldi zöldségtermesztésben, szőlő- gyümölcstermesztésben is egye többen használják.

A Marha-Jó (BIO) és a Tyúkanyó (BIO) alaptrágyaként, kiválóan működik a szántóföldi növénykultúrákban is, ahol a szerves anyagok visszapótlásban óriási hiányosságok vannak. A Green Active N28 egy Nitrogén túlsúlyos szerves trágya, amely Magyarországon egyedülállóan BIO minősítéssel rendelkezik, ezért az ökológiai növénytermesztők Nitrogén-utánpótlását segít megoldani.

Új termékünk pedig a Kert-Őr, amely a trágya mellett speciális növényi komposztkeveréket tartalmaz és felhasználói tapasztalatok alapján a talajba forgatva kis területről a talajban lakó kártevőket elűzi.

marha

Szerves trágyáink alapanyaga és beltartalma, kimagasló minőséget biztosít minden növénytermesztő számára. Termékpalettánkat a piaci igényeknek megfelelően fejlesztjük és bővítjük, amit növénytermesztő kollégákkal és a szaktanácsadókkal való folyamatos konzultációkra alapozunk. Minden döntésünk mögött a termőtalaj védelmének és az ízletesebb, vitamindúsabb termés, termény előállításának a célja lebeg! Csak ez lehet a fenntartható növénytermesztés záloga, gyermekeink, unokáink egészségesebb élelmezésének az alapja.

www.agronaturtap.hu

„Csak olyan technológiát nevezhetünk haladónak, amely a fenntartható növénytermesztés szolgálatában áll.”

Agro Naturtáp Kft.

Agro Naturtáp