Kínai kutatók génmódosítási eljárással sikeresen kinemesítettek egy új (bíborvörös) rizsfajtát, amelynek fogyasztása az antioxidáns hatása folytán felhasználható lehet a rák és egyéb, főleg szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kockázatának visszaszorításában olvashatjuk a chinadaily.com angol nyelvű hírportálon. Ez a növényi genetika világviszonylatban kiemelkedő eredménynek tekinthető.

A Molecular Plant folyóiratban közölt cikk szerint az új rizs az egészségvédő hatását a benne lévő magas antocián (antocianin) tartalom antioxidáns hatása révén fejti ki. A pigmentfejlődést serkentő antociánok több gyümölcs- és zöldségfélében jelen vannak, amint azt a növények egyes részeinek lila, bordó vagy kék elszíneződése jelzi.

A rizs antociántartalmának növelésével a tudósok már régebb óta kísérleteznek, ez azonban mind ez idáig nem sikerült. A Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem kutatócsoportja azonban az antociántartalmat az oryza japonica és indica fajtákba is bevitte, amelyek eddig egyáltalán nem termeltek ilyen anyagot.

rizs

Az új rizsfajta segíthet a rákbetegség megelőzésében – fotó: Shutterstock

A kínai kutatók a közeli jövőben étkezési kísérletekben élelmiszer-biztonsági szempontból vizsgálják az új rizsfajtát. Azt követően pedig remélik, hogy az általuk alkalmazott génsebészeti módszer nemcsak a rizs esetében volt eredményes, hanem elősegítheti más növények – többek között a kukorica – tápanyagtartalmának növelését és egyéb egészségmegőrző anyagok növényekbe történő bevitelét is.