Azt gondolná az ember, hogy ha egy fantasztikus rekord születik, akkor a rekorder nyugodtan üldögélhet a babérjain egy darabig, nem kell aggódnia, hogy egyhamar lekörözik. David Hula esetében ez másként történt. Igaz, ő maga is "rátett" több mint egy tonnát tavalyi rekordjára, idén mégsem ő viszi el a pálmát!

undefined

De ne szaladjunk ennyire előre az eseményekben! Még egy éve sincsen, hogy értesültünk a 28,5 tonnás új világrekordról, amit a művelés nélküli kategóriában, öntözéssel David Hula Virginia állambeli farmer állított fel. Akkor arról is hírt adtunk, hogy a száraz kategóriában 2002-ben a néhai Francis Child által felállított 27 tonna feletti rekord még tartja magát. Ez idén sem dőlt meg annak ellenére, hogy Amerikában rekordtermésre számítottunk. Úgy általában a feltételek tehát lehetővé is tehették volna az újabb rekordot az öntözés nélküli kategóriában. Valahogy így voltunk itthon is, hiszen reális volt a várakozás, hogy talán megdől a 18,36 tonnás enyingi csúcs, vagy legalábbis valahol a közelében leszünk. Mint tudjuk, 2010-ben a Mikó Ferenc által 18 fölé tett léc mellett Papp László Gárdonyban 17,7, Tóth Szabolcs Dalmandon 16,9 tonnát ért el, de 16 tonna feletti termésátlaggal nyerték a versenyt 2011-ben és 2012-ben is. A 2014-es nyerő eredmény 16,15 t/ha (Papp Mihály, Nyírderzs), s ebben az évben ez az egyetlen eredmény, amely meghaladja a 16 tonnát. Lám, várakozni és reménykedni lehet, a tények pedig tények.

undefined

Visszatérve az amerikai versenyre, ahol a területi és művelési kategóriák miatt több versenyt hirdetnek, s ezért soha sincs egy abszolút győztes, az öntözés nélküli területi és művelési kategóriákban 22 és 22,8 közötti eredményekkel nyertek. Nem így az öntözött kategóriákban, ahol gyakorlatilag két kategória létezik, a hagyományosan, forgatással művelt parcellák versenye, és az egyáltalán nem művelt, vagy csak a vősávokban művelt parcelláké. Mint arról korábban hírt adtunk - s azóta többször is - David Hula a "Strip till/ No till - öntözéssel" kategória versenyzője, idén is kitett magáért, mert 29,89 tonnás terméssel nyerte kategóriájában a versenyt.

A másik öntözött kategóriában versenyzett Randy Dowdy, a termésverseny szintén régi megszállottja,

aki, -  hogy biztosra mehessen, - több cégével jelentett be parcellákat, így idén is elvitt egy rakás helyezést (a versenyszabályok csak nem engedik meg, hogy ha valaki több parcellával jelentkezik, több után is átvehessen díjat, ez csak a legjobb után lehetséges. Ahhoz hogy valaki mégis több parcellával vehessen részt, más- más néven kell bejelentkezni. Szóba jöhetnek családtagok, saját tulajdonban lévő cégek).

undefined

Randy Dowdy/growbigcorn.com, Valdostából, Georgia államból győzött. A hibrid, amivel nyert, a DEKALB DKC62-08 nevű hibridje, s a fantasztikus eredmény 503.7190 bushel/acre azaz 31,6159 tonna/hektár lett.

Akárhonnan nézzük, szédületes eredmény! Januárban még arról cikkeztek Amerikában, hogy senki sem gondolta volna, hogy a kukorica abszolút terméspotenciáljának tekintett 500 bu/a, kb 30 t/ha terméspotenciált 90%-ra megközelítik. - Ime, alig telt el egy év és máris meghaladták!

Forrás: Magyar Kukorica Klub