Ukrajnában találhatóak a világ legnagyobb gazdaságai. A hatalmas üzemméretekhez megfelelő talaj, - technológia - és géppark is kell. Nézzük meg, hogy milyen feltételekkel gazdálkodnak az ukrán termelők.

Mekkora egy ukrán gazdaság átlagos mérete?

Minden ukrán mezőgazdasági földterület az állam tulajdonában van, és ezeknek mintegy 80%-át nagy cégek bérlik. Ez azt jelenti, hogy az ország méretéhez viszonyítva kevés kis gazdaság működik Ukrajnában - mindössze 42.000.

A gazdaságok üzemmérete átlagosan 100ha körüli, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy több hatalmas vállalkozás is működik az országban, akár 500,000ha földterülettel. A vetésforgó túlnyomórészt gabonafélékből áll - valamint a termelés során a kisebb gazdálkodók rászorulnak a nagyobb szomszédos gazdálkodók bérmunkáira - és gépparkjaik igénybevételére. Ezek közül az egyik legfontosabb a terménytároló bérlése. A gabonafélék felvásárlási ára nagyban függ a betakarítás időpontjától, így a gazdaságok tárolókapacitása nagyban befolyásolja a profitot.

Mennyire jellemző az állattartás Ukrajnában?

Jelenleg mintegy 5 millió szarvasmarhát tartanak Ukrajnában. Ennek mintegy fele tejelő tehén. Érdekesség, hogy ebből mindössze 500.000 darabot tartanak a nagyvállalkozások, az összes többi a kisgazdák tulajdonában van. A legtöbb családnak egy hektáros telke van és ezen tartják a tehenüket és itt termelik meg mindazt a zöldséget és gyümölcsöt, amit  a család elfogyaszt.

Az állattenyésztési ágazat nem mindig volt olyan szűk, mint most. Huszonöt évvel ezelőtt ez a szám körülbelül 26 millió szarvasmarha volt Ukrajnában. Az állatlétszám visszaesését a csökkenő tej felvásárlási árral is indokolják. Probléma továbbá, hogy az ukrán tehenek teljesítménye kevésbé produktív, mint más versenytárs országoké. Az ukrán tehenek átlagosan mindössze 5000-liter tejet adnak évente, ami csak a fele annak a mennyiségnek, amit például az angolok teljesítenek.

A nagy gazdaságok vezetői úgy vélik, hogy sokkal könnyebb és kifizetődőbb szántóföldi növények termesztésével foglalkozni, ezért általában csak a legkisebb és legszegényebb gazdák folytatnak állattartást a család élelmezése céljából.

Arról már írtunk korábban, hogy milyen üzemméreteken gazdálkodnak az ukrán termelők, ugyanakkor arról is érdemes szót ejteni, hogy a leghatékonyabb gazdasági üzemméret 3,000ha és 10,000ha közé tehető. Itt a cég vezetői még képesek személyesen irányítani és felügyelni az alkalmazottak munkáját.

Milyen az ukrán talajok állapota?

Ukrajna szántó területeinek a fele csernozjom, más néven fekete föld. Ez a sötét, magas humusztartalmú talajtípus  nagyon termékeny.

undefined

Mindent alapul véve kijelenthetjük, hogy nehéz volna igazán rossz talajt találni Ukrajnában, éppen ezért, sok külföldi mezőgazdasági vállalat fektet nagy pénzeket az ukrán mezőgazdaságba.

Milyenek az időjárási viszonyok Ukrajnában?

Ukrajna hatalmas ország - európai viszonylatban, és változatos éghajlat jellemzi. A tél hideg, míg a nyarak nagyon melegek és szárazak.

Hány traktort vásárolnak az ukrán gazdák évente?

2013-ban az újonnan Ukrajnába eladott traktorok száma 20.000 darab volt, ami pénzben kifejezve 615 millió eurót jelent. A 2014-es számok sokkal kevesebb gépeladásról árulkodtak az Oroszországgal kirobbant háborús helyzet miatt. Az eladások visszaesése a pénz elértéktelenedése miatt történt. Az árfolyam a felére csökkent, ami azt jelentette, hogy az importált gépek ára a csillagos égig szökött fel.

Melyik a legnépszerűbb traktor- és kombájn márka Ukrajnában?

Akárcsak Angliában, Ukrajnában is a John Deere vezet 35%-kal.

undefined

A legnépszerűbb traktormárka tekintetében azonban mégse általánosítsunk, hiszen ez erősen eltérő képet mutat lóerő-tartományonként.

Majdnem minden traktor, amit  39 LE tartományig terjedő kategóriába tartozik, kínai gyártmány.

A legnagyobb példányszámban eladott erőgépek a 79-147 LE tartományba tartoznak, amiből 42% MTZ Belarus márkájú traktor. undefined

John Deere, New Holland és Case IH gépek az első- második és harmadik legnépszerűbb márkák a 147 LE feletti kategóriában.

A kombájn piac ennél már jóval egyöntetűbb képet mutat. A kistermelők is megvásárolhatják a csúcskategóriás gépeket, vagy bérelhetnek gépet a szomszéd gazdaságoktól az aratás idejére, így mára a nyugati márkák uralják a kombájn-palettát. 2012-ben a Claas nyert 25% -os részesedéssel, míg a New Holland és John Deere 21%-21%- kal osztoztak a dobogó második fokán.  Harmadik a Case IH volt 13%-kal.

Melyek a legjobb ismert ukrán gyártmányú mezőgazdasági gépek?

A Harkov ukrán traktorok olcsó- és népszerű gépek az ukrán és az orosz gazdálkodók körében egyaránt. Az orosz határhoz közel gyártották a Kharkiv márkát, amely még mindig nagyon népszerű márka a kisebb termelők körében. Jelentős márka még a Cservona Zirka, amely munkagépeiről híres.

Sok orosz gyártmányú használt géppel dolgoznak még az ukrán gazdaságok?

A Terrion traktorok és a Rostelmash kombájnok bizony még gyakoriak. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelők aminél olcsóbb gépeket keresnek a használt piacon, általában a hazai, ukrán gyártmányok mellett döntenek, így ritkán látni orosz gyártmányú eszközt.

Mennyibe kerül a dízel üzemanyag Ukrajnában?

A gázolaj literenkénti ára körülbelül 95 cent, azaz 290 forint körül alakul. Tudni kell, hogy lehet venni alacsonyabb minőségű üzemanyagot is, ami  80-90 centbe kerül literenként, azaz 247 forinttól már lehet tankolni.

A szántás nélküli gazdálkodás kihívásai Ukrajnában

Az ukrán gazdák is kezdik lassan felismerni a forgatás nélküli talajművelés előnyeit. A szántás nélküli technológia legfőbb előnyei közé az üzemanyagtakarékosságot és a talajállapot,- talajszerkezet javítását sorolják. A szántóföldek nagy részét természetesen azért még mindig mélyszántásos technológiával művelik meg.

Sok gazdálkodó használ még ukrán gyártmányú munkagépeket a talajok megmunkálásához, miközben egyre nagyobb teret hódítanak a nagygazdaságok gépparkjaiban a nyugati márkák, mint például: Lemken, Maschio, Kuhn és Horsch.