Itt már a gázosodást kiváltó folyékony elemi kén kevésbé hatékony, tehát más megoldást kell alkalmazni.

Őz a szántóföldön

Vadak járnak a szántóföldön, védd meg a termést tőlük – fotó: VulcanAgro Kft.

Tegyük keserűvé a levelet!

Nagyon sok folyadék, amit akár lombtrágyaként használunk vagy ezeken felül juttatunk ki a növényre, megkeseríti a levélzetet. Már tavaly kipróbáltuk a denatónium-benzoát hatóanyagot, kis-közepes mennyiségben (1,5-2,0 liter/ha oldat), és meglepően jó visszajelzéseket kaptunk. Ezen felbuzdulva az idén továbbra is térítésmentesen adjuk ezt a vadriasztó folyadékot azoknak, akik most Vulcan lombtrágyát vásárolnak.

Milyen termékek után jár a „vadriasztó"?

Már egy jó hónapja térítésmentesen adjuk a MagmaS (kénes nitrogén szuszpenzió, mikroelemekkel) mellé, a vásárolt termék 20%-ának erejéig. Most pedig a Vulcan Keserűsó koncentrátumok vásárlása után adunk (6% mennyiségben) vadriasztó folyadékot. Vagyis, egy 1000 literes IBC tartály mellé 60 liter vadriasztó jár. Ez így elegendő 50-60 hektár egyszeri tápanyaggal történő lombtrágyázására és a vadak rágási kárának csökkentésére.

Vulcan MagmaS vadriasztó folyadék

Forrás: VulcanAgro Kft.

Hogyan juttassuk ki?

A Vulcan folyékony tápanyagokat (Keserűsó koncentrátum, MagmaS stb.) és a vadriasztó oldatot együtt juttassuk ki, közepes vízmennyiség felhasználásával (200-250 liter/ha). Növényvédő szer (gomba vagy rovarölő) mehet még a permetezőbe, de végezzünk előtte egy keverési próbát. A keserűsóból válasszunk cinkdúsításút a kukoricára, cirokra, bórdúsításút a napraforgóra, szójára. A MagmaS pedig kis dózisban (5-8 liter/ha) bármelyik növénykultúrában egyformán használható. Ha így teszünk, szebb lesz az állomány, a levél (virág, bimbó stb.) pedig nagyon keserű ahhoz, hogy tovább rágják a vadak.

Vulcan Keserűsó Akció

Forrás: VulcanAgro Kft.

Bővebb információért hívja a területileg illetékes szaktanácsadókat.

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

VulcanAgro logo