Évtizedek óta vitatéma a klímaváltozás. Sokáig volt, aki elismerte, volt aki tagadta, de napjainkra már nincs ezen mit vitatkozni! Tény, hogy gyökeresen megváltoztak az égshajlati viszonyok az egész földön. A mi régiónkban alig beszélhetünk már fagyokat és jelentősebb hómennyiséget hozó telekről, kiszámíthatatlanná váltak a tavaszi és nyári csapadékviszonyok, állandósulni látszik az extrém UV sugárzás a nyári, sőt néha már a tavaszi időszakokban is.

uborka Napégés és bogyó repedés megelőzésére egyes gombabetegségek elleni ellenállóképesség fokozása

Uborka napégés megelőzésére, egyes gombabetegségek elleni ellenállóképesség fokozására – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A környezeti tényezők ilyen fokú megváltozása nagy hatással van a termesztett növényeinkre is, hiszen stresszként élik meg a szokatlanul erős korai napsugárzást is és a hirtelen lezúduló csapadékot is, amihez képtelenek ilyen gyorsan alkalmazkodni. A termések perzselődnek, megégnek az erős UV-sugárzás következtében, a sok csapadék hatására pedig kirepedhetnek.

Paprika napégés megelőzésére

Paprika napégés megelőzésére – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

Önmagában már a napégés és a bogyórepedés is jelentős kárt okoz, de az általuk kialakított sebzési pontok utat nyitnak a gombás-baktériumos betegségeknek is, amelyek további jelentős gazdasági károkat okozhatnak. Természetesen mind a repedési, mind az UV perzselési hajlam a genetika mellett alapvető összefüggésben van a növényi kondícióval, a megfelelő tápanyag-ellátottsággal, az egyenletes vízellátással és sok más tényezővel is.

Paradicsom napégés megelőzésére

Paradicsom napégés megelőzésére – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A szélsőségeket tökéletesen kivédeni nem lehet, de speciális kondicionáló anyagokkal jelentősen lehet javítani a növényi ellenállóképességet, ezzel tompítani a káros környezeti hatások  következményeit. A Prosilicon egy különleges biostimulátor hatású lombtrágya, amely összetetten, egy jó Colt-hoz hasonlóan 6 lövettel harcol, védi a növényi ellenállóképességet, a kondíciót! A múlt hónapban elsősorban a bogyórepedésre összpontosítva lőttünk el három „lőszert", de a nyár beálltával már a nap, pontosabban az UV sugárzás, azon belül is elsősorban az UV B lépett elő az elsőszámú közellenséggé. Szánjunk rá is 3 jól célzott lövedéket a hatból.

Prosilicon lombtrágya tulajdonságok

  • A Prosilicon gyorsan a növényi viaszrétegbe kötődik és egy tükörhöz hasonlóan visszaveri a felületre érkező káros UV sugarakat, így nem alakulnak ki égési foltok a termések felületén!
  • A hatóanyag színtelen, azaz nem festi meg a terméseket, nem okoz „esztétikai kárt", és nem csökkenti magát a beeső fénymennyiséget, vagyis nem rontja a fotoszintézist sem!
  • A Prosilicon hatóanyaga a káliumszilikát, ami a termésbe beépülve tápanyagként is hasznosul, azaz javítja a termésminőséget és a -színeződést is!

Varga László
Kwizda Agro Garden ágazat
Kertészmérnök, zöldség, dísznövény szaktanácsadó

Mobil: +36 30 928 6172
laszlo.varga@kwizda.hu

Látogasson el a Kwizda Facebook oldalára is:

Kwizda Garden / Professzionális Kertészet | Facebook

Kwizda Agro Kungary Kft.