A Hohenheimi Egyetem kutatói, több más német kutatóhellyel együttműködve, olyan módszerek kidolgozásán dolgoznak, amelyek csaknem teljesen lemondanak a mérgező növényvédő szerek használatáról, annál inkább támaszkodnak viszont a műtrágyákra – írja az agrarheute.com német hírportál.


A Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium által 5,3 millió euróval támogatott, „4.0 Mezőgazdaság, kémiai-szintetikus növényvédelem” című projekt (német rövidítéssel: „NocsPS”) új típusú vetésforgókkal és azokba többszörösen beillesztett levélzöldségekkel, részben pedig mechanikai gyomirtással igyekszik megoldani a növényvédelmet, egyelőre a gabonafélék és a fehérjenövények mellett a másodvetésekben leggyakrabban alkalmazott kultúrákra kidolgozva. Vegyszereket a projekt csak műtrágyák formájában alkalmaz.

A fogyasztók többsége idegenkedik a mérgező vegyszerektől

A kezdeményezés tulajdonképpen a fogyasztóktól indult el, akiknek a többsége idegenkedik a mérgező vegyszerektől, és még inkább az élelmiszerekben található szermaradványoktól. A második utat jelenthetné a biotermesztés, amely azonban nem lenne képes a gyorsan szaporodó népességet megfelelő mennyiségű élelmiszerrel ellátni. A projekt tesztelését a Hohenheimi Egyetem kísérleti gazdaságában kezdték meg, ahol három „NocsPS”, két hagyományos és egy biotermesztési rendszert hasonlítanak össze.

A vegyszereket a gyomirtásban automatizált és digitalizált mechanikus irtással, illetve precíziós trágyázási és vetési technikával, a növényvédelemben pedig precízebb prognózismodellekkel és biológiai védekezéssel igyekeznek kiküszöbölni. Részletesen kielemezik a károsítók, a gyomok és a talajminőség hatását, valamint a terméseredményt. A betakarítás után vizsgálják termékminőséget, a kockázatokat, a környezeti és társadalmi kihatásokat.

A projekt kidolgozói meg vannak győződve arról, hogy az első egy-két év tapasztalati igazolni fogják a projekt életképességét.