Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Emsland környékén egy veszélyes növényi betegség, a burgonyarák (Synchytrium endobioticum) megjelenését észlelték – írja az agrarheute.com. Ez egy karantén gombabetegség, amelynek hatására a gumók felületén erősen kidudorodó sárgásbarna sejtburjánzás jelenik meg, amely később sötétbarnára változik, rothadásnak indul, és az egész gumót megsemmisíti. Ez az egysejtű gombakártevő nem képez micéliumokat, szaporodását spórák biztosítják.

burgonyarák

A gomba az egész növényt megsemmisíti – fotó: Wikipedia

A német hatóságok a fertőzés felszámolásiára a szükséges intézkedéseket megtették, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag az egész állományt meg kell semmisíteni, a spórák terjedését szigorúan ellenőrizni, és ugyanarra a területre minimum 20 évig tilos burgonyát ültetni. Így is fennáll a veszélye a spórák terjedésének, akár távoli területekre is.

A betegség először 1999-ben, legutóbb pedig 2015-ben jelent meg Emsland körzetében. Az utóbbi években viszont semmi jel nem utalt a gomba túlélésére, és az újabb fertőzés megjelenésének okai nem ismertek, ami azonban még nagyobb óvatosságra inti a burgonyatermesztőket.

A Solana cég azonnal bejelentette, hogy a fertőzött körzetből burgonyát egyáltalán nem vásárol.