A kukoricatáblák gyomosodását minden évben több tényező befolyásolja. Mivel az elővetemények betakarítása elhúzódott, a glifozátos tarlókezeléseket nagyon sok helyen nem lehetett elvégezni, a tavaszi belvizek miatt a korai vetésű növények aránya csökken és több helyen a kukorica önmaga után visszakerül a területre és az évelő gyomok erősebb fertőzésére is fel kell készülni. Olyan gyomirtásokat kell az idei évben előtérbe helyezni, ami ezek ellen is hatásos és biztos megoldást ad!

2015-ben a Cheminova palettáján új kukorica gyomirtó szer csomag jelent meg. A Vizsla Pack-kal olyan posztemergens gyomirtást tudunk elvégezni, amivel a magról kelő egy- és kétszikűek mellett az évelő egy- és kétszikűek ellen is hatásosan tudunk védekezni. Mindezt a kukorica 6 leveles koráig elvégezhetjük. Az 5 hektáros csomag 1 liter 240 g/l nikoszulfuron hatóanyag-tartalmú Nic-It-et tartalmaz, amely 0,2 l/ha-os dózisával 20%-kal több hatóanyag kijuttatására van lehetőségünk, szemben a klasszikus nikoszulfuron bázisú készítményekkel. Ez a megnövelt hatóanyag biztosítja, hogy az évelő egyszikűek (fenyércirok, tarackbúza) ellen is hatásos legyen. Mindkét gyomnál célszerű azok 10-20 cm-es állapotban elvégezni a permetezést. A fenyércirok utánkelése esetén 8-10 nap múlva a Nic-It újabb adagjával ismét kezeljük le a gyomokat. A magról kelő egyszikű gyomoknál (kakaslábfű, köles, muharfélék) a legkedvezőbb hatást akkor érhetjük el, ha a kikelt gyomokat azok 3 leveles koráig lepermetezzük. A Nic-It mellé minden esetben tegyük hozzá a Microbio hatásfokozót, amit a csomagban ingyen biztosítunk. Ennek dózisa 0,5 l/ha.

A csomag tartalmaz még 1,8 kg Rosan kétszikű irtót is. Hektáronként 0,36 kg-ot kell ebből a granulátumból kijuttatni. A Rosan hatóanyaga, az 50 g/kg proszulfuron és a 647 g/kg dikamba biztosítja, hogy több mint 150 kétszikű gyom ellen hatásos legyen, beleértve az évelő szulákokat és a mezei acatot is, mivel gyökérirányba is jól szállítódik a hatóanyag. A magról kelő kétszikűek 2-6 leveles korukig, a mezei acat tőlevélrózsás-szárbaindulás állapotában a legérzékenyebb a Rosanra. Mivel a kezelés a kukorica 6 leveles koráig elvégezhető, ezért kivárható a mezei acat tömeges kihajtása is, így sokkal több kikelt növény ellen tudunk hatásosan védekezni, ezáltal az évelő kétszikűekkel erősen fertőzött területek kiváló kukorica gyomirtása lehet!

A Vizsla Pack hatásához nincs szükség bemosó csapadékra, jól időzíthető a kezelés a gyomok keléséhez. A gyomok elleni hatása gyors és látványos. Utóvetemény korlátozása sincs.

Takács Gábor
Cheminova Magyarország Kft.
www.cheminova.hu